Skip to main content

kaswi keladi kak Besah yg harum



Assalamualaikum semua

Hari ni nak kongsi  resepi yg pertamakali  cuba dan ohhhh sgt sedap he he
itu je dpt dikatakan ye..nak tahu kealah cuba sendiri k. Bagi pengemar keladi ni memanglah suker kan.






 Paling suka baunya tu uowhhh sedapnya. Siapa yg nak try blh tgk disini ye
http://www.myresipi.com/top/detail/18566

cp resepi disini ye kak Besah utk rujukan akan dtg jg sesiapa yg berkenan. TQ very2 much..

Bahan-bahan 


  • 1 cwn tepung gandum
  • 1 cwn tepung ubi
  • 1 cwn keladi lecek (stelah direbus)
  • 2 1/3 cwn santan
  • 3/4 cwn gula pasir
  • 1/2 sudu tehgaram
  • 1/2 suduteh AIR kapur
  • sedikit pewarna ungu jika suka
  • secawan kelapa parut + secubit garam utk salut

Cara-cara

  1. mula2 mesti panaskn pengukus dulu
  2. campur sebati semua bahan. 
  3.  blend kejap..heheh..
  4. sapu minyak pd loyang, pastu masukkan adunan 
  5. ke dlmnye. kukus 25 - 30 minit atau hingga msk
  6.  mengikut kebiasaan masing2..

  7. bila dh msk, sejukkan
  8. sejuk barulah dipotong & digolekkn dgn kelapa parut...



jumpa lg




Comments

  1. wah ! ...
    warna dia cantik !
    pastinya sedap kan ;)

    ReplyDelete
  2. Aslmkum Mamasaranur
    cantik warna ungu kaswi keladi....belum pernah cuba lagi keladi buat kaswi...sebelum ni cuba labu.
    cantik kek bday Sarah...nampak ceria sambut beramai2.
    moga adik dan ayah mamasaranur cepat sihat.....mmg risaukan bila keluarga sakit.

    ReplyDelete
  3. mesti wangi ada rasa keladi..zila suka klu ada rasa keladi..pergghh kecurr:)

    ReplyDelete
  4. Sedapnya keladi!Mana nak cari keladi ni ....

    ReplyDelete
  5. first time tengok kaswi keladi..biasa saya hanya makan talam keladi...tq share resipi..lepas ni saya nak try..

    ReplyDelete
  6. Salam,
    Selamat berkenalan :)
    saya selalu makan "Tepung talam Keladi"... tapi belum pernah lagik jumpa kuih Kaswi Keladi... menarikkk nie boleh lah saya terai kalau ada masa nnt.... :)

    ReplyDelete
  7. nama kaswini kemain lagi...
    rajin gak nuri ni....

    ReplyDelete
  8. wah 1 kelainan ni kak...mesti sedap...kreatip jugak bile kuih ni diolah dgn perasa keladi tu :)

    ReplyDelete
  9. kita suka keladi kak,,,nak sepinggan arrr.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…