Skip to main content

cupcake coklat

"Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah"
<Hadis Riwayat Muslim>


ASSALAMUALAIKUM

Seperti dijanji hari ni tunjukan cupcake yg sempat dibaking utk besday girl bawa ke prasekolah.
Dalam gundah gelana ni hasilnya agak kurang memuaskan,,,tp yg pentingnya besday girl dan kawan2nya gembira kan. Biasa la budak2 kan he he kakaknya ada bgtau masa tu dia nampak kawan2 prasekolah masa balik tu berlari-lari dgn riang gembiranya sambil tiap sorang bawa cc ni tunjuk pada ibubapa masing2 sukernya kannnn, 

resepi masih guna yg sama sebelum ni rasanya cukup dah biasa buat mlas nak ubah2 bahan2 dan cara.


 Taknak bunga2 tp nak letak huruf S sempena namanya bermula S,,,,ikutkan je lah ye 


Anak dara ni tgh menghiasi cupcakeya he he rajin dan bersemangat tu....




Comments

  1. Rajinnya buat kuppies...tambah lak ada assistant cilik tu..lagi seronok bersilat di dapur hehe

    ReplyDelete
  2. akak pun suka kalau ada assistant apa lagi yg comey lotey macam ni mesti sedap ni kan Mama Sara hari2 pun ok membaking kalau ada assist..

    ReplyDelete
  3. Bestnya ada pembantu yang cun2 semangat sikit nak buat kerja

    ReplyDelete
  4. bestnya ada pembantu kan..comel lagi..semangat sikit nk kedapaur camne..tp zila ada ank lelaki jew nie..nk tunggu ada ank pompuan..:)

    ReplyDelete
  5. rasa puas kalau dapat buat sendiri.. rajin ye anak akak bantu :)

    ReplyDelete
  6. mesti bangga bagitau kawan kawan mama yang buat sendiri..bukan beli tau..

    ReplyDelete
  7. Waw...kek coklat...sedapnya

    ReplyDelete
  8. Happy birthday adik, tak lama lagi birthday abg aziz pula. Ibu dia tak plan nak buat apa, maklum ler...anak bujang ni bukan kisah sgt.

    ReplyDelete
  9. Sedap nya cup cake tu...nak sikitt...hehe:)

    ReplyDelete
  10. cantik dan kemassss sgt2 kek kukus choc nie
    sedapppp nyee
    akak lebih suke kukus dari bakar ..
    best2 ..
    eppy bday buat mak ! ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…