iklan

Monday, 21 January 2013

crepe biskut cremo


Assalamualaikum semua

Jumpa lg ye...alhamdulillah syukur diatas kesempatan ini

permulaan hari setelah 2 hari santai dirumah, ohhh bukanlah goyang kaki santai tp penuh jg xtvt di dapur tu kan. 2 hari lepas en asben pula ke utara so tinggal 4 beranaklah, sil pun ke PD . Sabtu ke sekolah kakak utk program DARI HATI KE HATI perjumpaan ibubapa dan guru2 yg mengajar thn 6 membicarakan cara terbaik utk memastikan anak2 thn 6 sukses 5A dlm IPSR 2013..sampai tengahari jg.
Balik tu rilexlah xyah kejar2 masak nasi dan lauk sb asben tak ada kannnn . Anak2 goreng ayam je habis cerita. Dpt lelapkan mata sekejap he he
Hari sabtu memang makan malam dah biasa anak2 ni apalagi murtabak , ayam uncle bob pastu jagung dan apam balik he he pasar malam mari ye. Mama x yah susah2lah jadi blh bersilat kat dapurlah menerai resepi2 yg duk salin tu. Hari tu beli whipping cream 1 liter cadang2 nak buat crepe la katakan . Makanya kenalah buat kan...sebelum ni dah try bluberry crepe sambutan kurenggg malam td nak wat crepe oreo lah, kot2 laku kan. Dlm duk buat tu tetiba tgk biskut oreo dah habis dikerjakan uwaaaaaa nak nangis tau. akhirnya beli je biskut ala2 oreo tu namanya cremo kan. Bolehlah sama je kan cuma lain brand kott
Taraaaaa tgk tu banyak letak biskut ni sb risau lah sebelm ni masa wat bluebery letak sikit alahai x sedapnya tawauuu bebenor
kan whipping cream tu tawau ye dakk he he
fuhhh sedaplah itu je dpt dikatakan....makan lak sejuk2 yg dah simpan dlm peti ais semalaman.
kali ni resepi skodeng di bloq Zila /oreo-crepe.. ada jg di blog Mori maorisaid.blogspot.com dan ramai lg tgk dah buat kan.

Mula2 tu memang tak yakin bila siap bancuh tepung nape cair sgt, risauuu je  kan tp teruskan jg, memang susahnya nak jadi pada awal2 tu sb  melekat dan lembik takleh nak angkat pun,  cuba yg dekat last2 baru ok 
kali ke2 bancuhan pandai2lah ejas sendiri (jgn marah ye) tambah sikit tepung gandum tu. Mungkin lain tangan lain hasilnya ye tak.
tp yg bestnya crepe lembut  ..sedapppp OK 
akak c/p disini ye Zila

oreo crepe


sumber: zila 4ever

bahan-bahan

-20gm tpg gandum


-20gm tepung ubi



-10gm tpg kastard


-10gm tpg jagung


-1 biji telur


-1 sdk myk masak


-1 sdb gula halus


-40ml susu cair


-150ml air


-pwrna kuning

cara-caranya

masuk semua bahan kedalam mangkuk.sebatikan 

dengan whisk dan tapis..

-kalau cair  tambah tepung sedikit)


boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena


hilangkan buih-buih itu dahulu.untuk mengelakkan 

crepe akan berlubang bila banyak buih.
.
ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yang


dipegang.

.
layangkan kuali agar adunan sekata


masak atas api kecil.


masak hingga kering angkat tak perlu terbalikkn 


semasa  mengangkat.

filling


-150ml fresh cream diputar hingga kental


- oreo secukupnya

-letakkan fresh cream letak oreo dan letak lagi fresh


 cream di atasnya.

-lipat kiri ke kanan dan atas ke bawah.


-siap

sejukkan semalaman baru sedap keesokannya .

22 comments:

  1. assalamualaikum kak...
    owh, tinggal 4 branak je.. sian kena tinggal.. sbb dah start cuti skolah kan.. so kena tinggal lah.. kalau cuti tak de la kena tinggal kan.. hihihi..
    nani blom berkesempatan nak wat crepe ni.. dari durian sampai ke creamo ni... tak penah cuba lagi.. nanti lepas2 pantang kot baru masuk dapur balik.. insyaALLAH.. dah rindu benor nak masuk dapor ni.. hihihih..
    >> patut ler tak nampak batang idung akak.. rupanya akak tak brani bawa kete sendiri jauh2 ek? nani paling jauh penah bawa balik kampung.. ngan anak2 je.. so start pada tu tak kesah mana2 pun nani terjah sendiri.. sampai PD ke.. lepas tu tak takot lagi.. ni dah 20 hari tak bawa kete... silap2 lupa abis skill.. huwaaaa.. rindu nak turun rumah... tapi tak brani nak mengjangkau anak tangga.. tapi bila nak cucuk fiyya sebulan nanti, terpaksa gak nani turun tangga lagi..

    ReplyDelete
  2. Salam Mama Sara Nur...nampak sedapnya crepe cremo tu...x jauh beza sgt pun cremo ngan oreo tu...he he he...fiza pun dah print dah resepi crepe durian tapi sampai sekarang ni masih lagi x buat2...bila nak buat pun x tau...ha ha ha....malaihnya ya ampun...=)

    ReplyDelete
  3. fuhhhh crepe cremo wana kuning pulak....mengacam...

    ReplyDelete
  4. Aduhaiiii bila la mood nak buat crepe nak mai ni..... Tunggu habis musim kot.

    ReplyDelete
  5. Salam..sedap nyer jika tekak dapat makan crepe nih,lapar dah nih,tunggu hujung minggu airis try wat ikut resepi nih..thanks mama sara nur

    ReplyDelete
  6. masih lagi demam crepe ye... macam teringin pulak nak cuba oreo...tapi kena sorokkan biskut sebab anak-anak pantang nampak he he heh terus terkam!

    ReplyDelete
  7. asslam mamasara..acik crepe durina pun tak pernah buat lagi..susah sangat nak jumpa non whipping cream tu disini

    ReplyDelete
  8. dah lama tak makan crepe ni disini dah dingin tambahan musim hujan aduii tapi bila tengok si cremo ni teringin lah pulak

    ReplyDelete
  9. Salam mama...
    amboi beroreo pulak crepe kali nie...mmg sedapkan...ank2 pun suka...mcm ais krim katenya :))

    ReplyDelete
  10. As salam kak...
    akak menang GA sy hari tu...
    bole email pada sy add akak...
    email sy : asyifa2701@gmail.com

    cntik crepe.....:)

    ReplyDelete
  11. masak ajer kerjanya..tapi badan tetap slim...jeles tau

    ReplyDelete
  12. Sedapnya...boleh tapau ke?...hihi

    ReplyDelete
  13. rasa-rasanya kalau kat umah akak, tak sempat nak lipat pun crepenya, hehehe

    ReplyDelete
  14. uishhh...nmpk sedapnye...sama gak kat cni...kalo beli oreo, mmg tak sempat nak jadi kuih/kek... habis dimkn anak2...;)

    ReplyDelete
  15. Macam2 stail orang buat crepe yer... bilalah k.gee nak buat menda ni... sedap jer nampak!

    ReplyDelete
  16. waaa sedapnyee..bila laa Jiha pun nak cuba buat crepe2 nii..

    ReplyDelete
  17. tak terbuat2 lagi crepe versi lain.. masa buat crepe durian aritu takde stok tepong ubi.. ni tepong ubi dah beli tak tak nyempat lagi nak mengerepe.. hehe..

    ReplyDelete
  18. Aslmkum mamasara
    Ada crepe biskut....yummm...budak2 pasti suka ni....kat rumahpun dah buat yg versi biskut tp belum sempat tayang diblog....guna resepi yg sama juga.bbrapa kpg pertama mmg tak jadi elok...lepas tu ok.

    ReplyDelete
  19. nampak crepe ni teringat anak bujang minta buatkan lagi crepe...maknya belum panaskan enjen nak buat crepe lagi..hehe

    ReplyDelete
  20. rajin bebenoler yerk ... macam2 dah dicubanyer..
    laku tak crepe ni...

    ReplyDelete
  21. mmg sedapkn guna resepi crepe ni..QH pon tmbh sikit tpg gandum..

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum mama,

    Waauu, oreo crepe ya...dapnyer. Naper lah mood crepe ni tak mai2 lg kat iza nih...kwn2 lain sume sibuk mengcrepe dh mcm2 crepe depa buat...iza satu crepe pun takdak lg. Mungkin bila tsunami crepe dh reda sikit baru rasa nk cuba kot...hehhe

    ReplyDelete

kata-kata manis