Skip to main content

bingka keladi

assalamualaikum 

"mengapa ALLAH akan menyeksamu jika kamu bersyukur dan beriman dan ALLAH Maha Mensyukuri lg Maha Mengetahui"
an-Nisa

sehat2 semua...alhamdulillah kan andai diberi kesihatan yg baik andai tidak pun tetap syukur dan sabar menghadapinya


kalau nak kata sentiasa sempurna tiada sekumit yg melanda tipulah kan.....

.baru-baru sempat mencuba bingka keladi kak Yatie ni
taklah rajin sebenarnya tp dah ada lebihan keladi yg dibeli ...kadangkala sb dah ada kenalah buat sesuatu kan
gambar pun x terang sb snap pakai hp cik asben he he kamera tertinggal kat kg

firstime try bingka keladi ni .
resepi cp dari blog k.yatie tq ye

BINGKA KELADI

Bahan- Bahan
  • 3 biji telur
  • 3 cwn santan (sederhana pekat)
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 cwn gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu besar butter
  • 2 cwn keladi- yg telah direbus, di toskan dan dilecek
  • 1 sudu kecil pewarna purple (kalau takde letak warna merah+warna biru)
  • sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih
Cara-Cara
  1. Panaskan oven pada suhu 200C, sapukan sedikit butter di sekeliling loyang, panaskan sebentar .
  2. Masukkan keladi yg di rebus dlm blender, masukkan sekali telur, gula, garam, butter, santan dan tepung. Blend semuanya, kalau tak muat blend separuh2.
  3. Gaul sebati dan letak pewarna dan gaul lagi.
  4. Tuang dalam tin yang telah di lenserkan butter tadi.. Taburkan sedikit bijan di atas permukaan kuih.
  5. Bakar selama 1 jam, guna api atas dan bawah. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran lagi selama 10 minit dan guna api atas sahaja.
  6. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sehingga betul2 sejuk.
  7. Setelah sejuk bolehlah di potong dan di hidangkan. Selamat Mencuba...

Comments

  1. rasanya belum pernah buat lagi bingka keladi... mesti sedap kan? akak selami ni pun dok ambik gambar guna hp je nuri... ni hp akak rosak.. payah la nak bergambar eksperimen2 dapur.. hehe..
    hp en. husband boleh je amik gambar tp tu ler.. hasilnya kurang memuaskan...

    ReplyDelete
  2. belum pernah lagi makan kuih nie... tentu sedap ni kan..hehehe..

    ReplyDelete
  3. Assalam...bingka keladi lom pernah dengar n makan lagi ni..kalau talam keladi bese makan (tu pun beli ajer kih3)....
    Bak mai 3 ketoi..nak yang garing2 n kerak tebai hihi

    ReplyDelete
  4. sedapnya lama tak buat,kang buat kita sorang yg habiskan anak2 tak pandang

    ReplyDelete
  5. sedaptu ... memang kalau dah ada lebih kenalah buatkan..

    ReplyDelete
  6. waaahhh, sedapnya...len kali boleh buat..

    ReplyDelete
  7. seronok jamu mata tengok gambar makanan petang 2 ni...

    ReplyDelete
  8. Sedapnya kalau guna keladi... sayangnya di tempatku jarang ada keladi!

    ReplyDelete
  9. Sedapnya kalau guna keladi... sayangnya di tempatku jarang ada keladi!

    ReplyDelete
  10. Salam Mama sara...wah...sedapnya bingka keladi...wangi tu...lemak manis...

    ReplyDelete
  11. Zila pun x pernah mkn jgk..klu bingka biasa tue slalu..mesti lemak sedap nie..

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…