Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2012

cicah nenas + mangga + kuah rojak

 assalamualaikumsalam hari jumaat...semoga diberkati...sebelum tu nak khabarkan dulu kawan kita Jassnani http://jassnani.blogspot.com/ yg pregy 7 bulan skrg berada di wad 5E hospital Serdang kena admit sb air ketubannya keluar sikit2 so doktor tahan sb nak pantau serta bg injection utk kuatkan jantung babynya. Alhamdulillah tak ada apa2sebenarnya semlm plan dgn dia nak jumpa kat MAHA Serdang dan akak nk hantar kek coklat karemel sb hari tu tayang dah tgk tu kenalah bg rasa nanti kempunan he hee
Sampai Maha jam 3 lebih jalan2 dulu dlm kol 6 baru call Nani sb 6 ptg habis keja kan tp terkejut jgalah bila Nani bgtau kat wad. Terus akak ke sana melawat. Dengar cerita apa kisahnya.Kita doakan yg terbaik buat Jasnani ye...semoga tak ada apa2 ok ye last entry sblm esok cuti-cuti Malaysia. Tak jauh pun Ke Lumut je, Damai Laut utk 3 hari 2 malam, Pastu langsung lajak ke Kampung halaman utk makan buah2 tempatan yg tengah melimpah skrg nak lagi durian rambutan dan manggis..sedapnya kan..nak makan …

new york blueberry cheese cake

assalamualaikum...salam sejahtera

Tugas sebelum cuti2 Malaysia dan jg balik kg makan durian, kasi clean and clear segala stok2 dlm peti ais heeeee karang ada pula yg kena buang kan kann jdnya sblm terjadi baik chek dulu kan. Tak baik nak membazir ni..inilah salah satu darinya cream cheese philadephia ada duk tersorok seketul lg. kalau butter tu takper kan ini cheese siap tarihk expired maknanya kenalah buat sesuatu kan. 
Balance blueberry pun ada lg, susu segar pulak tercicir kalu idak dlm kepala ni fikir nk baking cotton cheese cake je
Seb baik ada en goggle makanya kita cari resepi apa yg patut. yg bersesuaian dgn bahan2 yg ada ni ha. Jalan punya jalan singgahlah kat dapur K.SHEILA intai2 kek2nya  amboi sedapnya bila tgk satu kek ni namanya kek N.Y C.C  ...meleleh airliur . Tgk bahan2nya pun orait sesuai sgt.Apalagi salin cepat2 malam esoknya terus membaking sb semua bahan2 ada kan. 
Taraaaaaaaaaaa hasilnya fuhh alhamdulillah jadi . Tak sabar nk kasi sejuk dlm peti ais si adik dah rasa …

program himpunan wanita muda 2012

Assalamualaikum semua
hari ni tukar cerita ok, bukan masak2 lg, boleh ekk sekali sekala..cerita xtvt hari ahad lepas kat PWTC . himpunan wanita 2012seluruh Malaysia. inspirasi Datin Paduka Seri Rosmah Mansor. Silau mata dengan warna pink.
Ada mcm2 bengkel, b.kesihatan,grooming, make-up, pengurusan kewangan dll , ruang jualan dan pameran , solekan, fesyen ,masakan, fotografi . Sempat ktorg raound tgk kedai2 antaranya inilah Dinaz pelakun , Sgt comel  Dinaz Mohktar ni tau, bila tgk depan mata sangat mulus kulit wajahnya tu..biasa le artis kan mestilah cantik..tp yg penting sabar je melayan kerenah ramai2 ni .Dinaz tokey butik baju2 untuk breast feeding, cantik2 baju ibu dan anak yg sedondon.
 Seramai 12 wanita2 muda yg berjaya dlm bidang2 berlainan dpt anugerah kesatria antaranya Dato Siti ni. Product Simplyciti jg ada dijual dgn 50%, snap dari jauh malaslah nk kedepan tu he hemakan tengahari ramai2,...pastu cabutan bertuah, sb member dah pening kepala so balik awal tu pun jam 5, walaupun …

kek coklat lagi

assalamualaikum
kek coklat lagi...lagi-lagi kek coklat he he...memang tak jemu kannak lagi cuti2 sekolah ni kan. 
cuma kali ini mama telah mencuba resepi lain...telah mengopy pastelah resepi yg tak penah buat sebelum ni
nampak lain kan...kalu ikutkan banyak sgt resepi2 kek coklat dlm simpanan baik yg ambik dari intenet mahupun dari majalah2...nampak je resepi kek coklat pasti koyak dan simpan sampaikan tak tahu mana satu yg dah try mana satu ok h hee
cuma sebelum2 ni agak setia dgn resepi kek coklat yg  dah biasa buat dan menjadi. Rasa pun menepati.



yg ni resepi setelah nampak sgt 2 menyelerakan di blog AZIE KITCHEN..apalagi kita pun cubalah dan paling pasti sebabnya adalah sbnya mudah dicampur je semua dan satu sb lg ada fresh milk yg masih berbaki...ok jom tgk resepinya ye
BEST MOIST CHOCOLATE CAKEEVERsumber: Happy Cooking Timeresepi asal: http://www.bestmoistchocolatecakerecipe.com/
Bahan-bahan : 2 cawan tepung gandum2 cawan gula 3/4 cawan serbuk koko Hershey's2 tsp soda bikarbonat1 t…

buah apa??? mulberry rupanya

assalamualaikumapa khabar semua...alhamdulillah sehat ye Ok baru2 singgah sekejap rumah my boss, sementara menunggu tu terpandang buah2 yg comel ni ..geramlah tgkkebetulan kamera ada terus snap he he katanya buah sebutan ada bery2 he he bukan strawbery or bluebery sb kita kenal dan penah tgk cuma yg ni jakun sikit sb tak penah tgk depan mata sendiri ..rupanya Mulberyrasa ohhh belum pernah, kalu nak makan kena yg kalernya agak merah gelap baru sedap kalu cerah2 ni masammmrupanya banyak khasiat buah ni tau..cuba baca dibawah info yg kita dapat dari hasil googleinfo boleh tgk http://blogtokwan.blogspot.com/2011/03/khasiat-buah-dan-daun-mulberry.html

Mulberry adalah sejenis buah yang
 rupanya seakan blackberry. Namun Mulberry ini dikatakan mempunyai beberapa khasiat dan sering digunakan untuk mengubati pelbagai jenis penyakit.Buah Mulberry boleh dimakan segar atau dibuat jem. Ianya baik untuk pengaliran darah, elok untuk buah pinggang dan merawat masalah lemah, keletihan, anemia dan masalah…

talam suji

assalamualaikum ...salam sejahtera semua
alhamdulillah kerana masih diberi peluang utk update disini...
hari yg indah dgn cuaca yg cerah dimulakan dgn sarapan yg berkhasiat kan he he makan apa tu?

sedapkan kuih talam ni, semalam kita buat dan pagi ni potong2 makan pagi dan bawa ke taska kasi budak2 makan jg sb banyak dptnya ..sumber resepi disini  /talam-suji. blh tengok ye
ok jumpa lagi

kek coklat moist berkaremel

 assalamualaikumapa khabar semua yg masih sudi intai-intai disiniSehat...alhamdulillah syukur tp andai tak sehat alhamdulillah jg sbnya kesakitan itu ibarat gugurnya dosa2 @ kesalahan kita sebagai hambaNya..
 wokey masuk terus ke menu yg sempat dicuba baru2 ni ye...actualy dah lama simpan resepi ni org lain dah lama bikin kita baru nk buat...kan kanmasa mula nampak tu sgt2 teringin nak mengodek tp asyik tertunda-tunda hu hu asyik2 kek caremel warna warni tu je duk masuk oven. Minggu ni minggu kek karemel, lepas satu persatu yg berminat. Alhamdulillah..Haaa tapi kan lepas adik2ku order  kek caremel  2 hari lepas adalah 1/2 tin lagi lebihan susu cair...cepat2 masuk dapur sblm bertukar rancangan lg he he akhirnya sambil mengadap lappy terhasil jg akhir kek ini.
 amacam ok tak, meleleh tak air liur tgkk ni hahha suker caremelnya tu emmm yummy sangatcuma kek coklat tu agak hitam legam kan walaupun dah letak separuh je coklat.resepinya kita c/p dari blog adik manis Zila4ever, sumber dari kak …

hilang sudah debaran UPSR 2012 & sekitar lawatan

assalamualaikumbersua lagi..alhamdulillah hari ni nampak cerah, awan pun membiru matahari turut memancarkan cahayanya, emmm bolehlah kain2 baju yg masih lembab2 tu kering hari ni kan.
Tamat sudah debaran adik2 tahun 6 dan jg para ibu2 dan bapa2 bila result UPSR 2012 sudah diterima semalam kan.  Sekalung Tahniah pada adik2 yg dpt 5A , ramai kan adik2 yg berjaya dgn cemerlang turut bangga melihat wajah2 ceria mereka. Buat anakanda sulongku SAIF AL-MUQMIN...satu-satunya anak bujang kami yg lain dari yg lain ni. walaupun hanya 4A 1B tp cukup membanggakan mama dan abah jg.Bangga sb Abg Is seorang anak yg sgt berdikari, sgt memahami keadaan mama dan abah...walaupun mama kurang beri perhatian pada abg Is tp anak mama dpt  buktikan boleh berjaya jg..study sendiriSyabas ye.Perjalanan yg masih jauh...doa yg tak penah putus dari seorg ibu agar anaknya jadi insan yg soleh, berjaya di dunia dan akhirat...



gambar2 ini sekitar lawatan Abg Is ke  Perak baru2 ini sebelum cuti penggal akhir tahun...

cucur gelang ubi keledek oren

 assalamualaikumsalam sejahtera buat semuacucur gelang @ komesialnya dikenali dgn kuih keriamemang kesukaan anak sulong kita ni, selalu kalu kat kampung tu opahnya korek ubi kayu dan mama watkan keria ni kasi kenyang
sb apa opahnya kesiankan abang is yg tak makan nasi tu. Org lain kekeyangan makan nasi ramai2 berhidang dia duk tengok je hu hukalu pagi2 tokki ajak g kedai beli roti canai je tp bila tokki tak sehat resepi cam biasa yek he he pakai buh je main agak2, rasa paling seriau kalu wat kuih keria ni bab nak sira gula tu he he alhamdulillah kali ni blh dikatakan elok je gula nyautk resepi lebih baik ikut sukatan blh jenggah disini  dan .disini

cucur gelang @ keria


Bahan-bahan400 gm keledek oren1 cawan tepung gandum* tambah sikit sb lembik2 sb gula untuk menyira dan sedikit airCara-cara
keledek dikupas, dibelah dua dan direbus hingga empuk.toskan keledek dan lecek hingga lumatcampurkan tepung gandum bersama keledek sampai sebati.ambil sedikit adunan tepung, dibulat-bulatkan dan buat l…

tengok wayang....Ajiboy

Selamat berhari minggu semuaaxtv agak bosan buat mama tp disukai anak2 hu hu tengok wayangperubahan usia kot he he dulu agak suker tp cuma skrg rasa mcm buang masa sangat kalu duk perap dlm panggung gelap ni he hekan best masak2 ke he he
 satu2nya cerita melayu yg ada time ni di Wangsa Walk  Ajiboy...yg lain kebanyakan cerita org putih dlm 18sx. kalu Nemo 3D ok gak tp sayangnya gak ada...si abang dan kakak pula nak tgk citer org putih citer hantu tp tak sesuai utk si adik la kan..apapun bolehlah kan layan sekejap...temankan buah hati2 ni
Tengahari ni ujan lagi....wah tarik selimut ni best kan he he

kek karemel angry bird for birthday Anissa

Assalamualaikumsemoga sehat2 hendaknya kita semuaBila cuti, keja, cuti dan keja selangseli ni mood pun sambung2 kejap ok kejap tak ok he hee macam angry bird tp bila bab keja tetap kena ok ..
kek birthday anak buah yg sambut besdaynya awal November lepas baru nk tayang disini. Anak buah sorang ni memang suker sgt kek karemel, sorang pun  blh dia hadap dan habiskan dlm sehari je heeehh dasyattt kata maknya.memandangkan besdaynya kena jg ada kek , maknye suruh akak je buatkan  sebiji tp bukan saiz biasa sb ramai jg nak makan nanti...akak tambah 1/2 adunan lg jadilah kek besar ni dan utk cantikan kek hias dgn butter krim yg simple bersama gambar angry bird gini. Bolehlah kan..yg penting besday girl memang suker ...

KEK PUDING KARAMEL
Sumber Asal: Puan Munira, Puan Shasha Rahmat & Puan Sha Hafizi (KR)
Sumber: Anna Qawina

(A)-Gula Hangus
2 sudu besar gula (utk gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)
Ketepikan dulu (gula terse…

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH & kek chiffon coklat

assalamualaikum....salam Maal Hijrah buat semuablm terlewat lagi kan, kedatangan Muharam yg pastinya membawa sinar baru buat kita semua. Semoga setiap dari kita menghayati erti sebenar Maal Hirah kali ini.
Selasa cuti Depavali dan keja semula pastu cuti lagi Awal muharam...cuti sambung2 kan. mesti ramai yg ambik kesempatan ambil cuti kat tgh2 tu kan jadikan cuti panjang seminggu utk CCM bersama keluarga tersayang.

Bila mood rajin datang, maklumlah cuti kan hehh kita bolehlah layan kek pula ye  kek yg lembut gini mestilah kek chiffon kan. Sebelum ni cipon pandan, oren dan yam sudah dicuba...memanglah digemari sb kelembutannya tu. Tp kali ni nak buat cipon coklat, alhamdulillah boleh dikatakan menepati . Sukernya kan...heheeee
RESEPI KEK CHIFFON COKLATsumber: Hana 


Bahan A4 kuning telur (gred A)135 ml air85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)1/4 camca teh garam halus100 g gula halus135 g tepung gandum - hana gune tpg SRF15 g serbuk koko1 camca teh esen vanilla1 camca teh baking powder

ke klcc

assalamualaikumAtvt isnin lepas bawa anak2 kat taska ke KLCC, masuk Petrosains, mandi manda dan cuci2 mata. Kesana naik lrt je he he Baru 15 org tp mcm2 he hee posink sblm masuk petrosains..Bayaran kanak2 5hinggit dan dewasa 10 ringgit je..
dinosor besarnya....



part paling digemari.....mandi manda tp cuma sekejap sb hujan turun hu huyehoooooooooo melompat gumbira dpt jalan2 ke KLCC....next kita g ZOO NEGARA  pula ye
k..jumpa lagi