Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012

Sarah Nur Izzati----cahaya kekuatanku

 ASSALAMUALAIKUM
Pelik tak hari ni entry gambar anak dara bungsuku ini ...bukan hari istimewanya pun besdaynya lambat lg bulan januari. tp hari2 tanya kenapa besday adik lambat lagi mama..hu hu dah beri jawapan tp tetap x puashati..tanya lagi...lagi dan lagi. last2 mama x jawab dah he he
tahun depan 6 tahun dah prasekolah..sekali pandang kecik je macamnan la agaknya nanti kalu g tadika tanpa mama ni kan... bila bgtau dia ok je katanya adik baik2 je kat sekolah nanti. cikgu kan ada. pantang disuruh berposink....nak je..kamera mama penuh gambar dia je he he kat taska ni bibik paggil nenek Sarah, sbnya mulutnya yg tak bereti ngomel ngalahkan maknenek tau.. kawan2nya habis kalu bab bercakap dialah dulu. entah mana diikutnya ramahtamah gitu, bila bila jumpa kawan2 sekolah mama dulu semuanya terkejut...isshhhh lain benor dgn mamanya zaman sekolah..yg sunyi sepi he he
sebenarnya post gambar ni bila rasa rinduuu pulak kat kampung halaman ..dah sebulan kan tak balik bila belek2 ternampak anak…

tart fruit again

ASSALAMUALAIKUM
salam sejahtera buat semua yg sudi berkunjung ke sini. Terima kasih jg yg sudi komen...sayang semua muahhhhhh hari ke 2 ank2 tahun 6 menghadapi PSRA....semoga anak2 dpt dpt mejawab soalan2 dg baik ye.
nak mulakan dgn apa ye...sgt ketandusan kata2 apa kata layan je lah gambar2ya he he tart fruit  yg entah kali keberapa cuba..cuma skrg buat utk tambah pendapatan sampingan. Alhamdulillah rezeki kan..jadi kesukaan anak2 jg. sedap sungguh kalu dpt layan tart ni kan
resepi sebelum ni dah ada letak rujukan blog  http://www.tiffinbiru.com/2011/12/ yg sgt dikagumi kerna kreatif dan kerajinannya memasak berbagai menu. tq ye en Mat


JUMPA LAGI ....INSYAALLAH...

chicken chop & lamb steak sempena besday abah

assalamualaikum
alhamdulillah bersua lg ye. n3 makan2 layan besday en suami yg jatuh pada jumaat 21 september..usia berapa?? he he agak2 berapa ye. Tak kisahlah kan angka je tu yg pasti darling ku tetap dihati he he sempena besday kita makan2 je...mama memang takde mood nak membaking kek sendiri macam sudah2. sorry ye abah..mama belanja makan steak tp nanti abah bayaor balik ye ha ha abah pilih lamb steak emmm sedapplah dan anak2 teruna dan dara sorang tu macam biasa chicken chop dan adik funfries lah apalagi. sebelum makan disini  ke Wangsa Walk cari kek besday,abah tp bila sampai kat sr tu masing2 ada kek pilihan sendiri pulak si adik and mama memang suka coklat indulgent ataupun cheese kakak biasa la carrot cheese seb baik la kek carrt tu habiss he he tp abang ni pula minat sgt ket kek pecan buttercorch.takkan 3 sekali nak kot.kempis la poket kalu beli dua2 ni dahlah whole 85++ hu hu pengsan mama akhirnya buat kata sepakat beli 3 potong indulgent dan 3 buttercorch...baru puashati …

udang ala rendang

 assalamualaikum
apa khabar semua hari ni...harap2 sehat belaka kan. sudah menikmati makan tengahari  agaknya kan kita belum lg entah nak makan apa ... hari ni dahpun hari jumaat.kan.penghulu segala hari... 21 hb september besday encik suami ..hampir terlupa walaupun awal2 dia ada duk hint2 je he he saja je buat x tau ...tgk apa agaknya reaksi. kek pun x buat @ beli pun tgklah esok nak wat surprise.. belilah je malas pulak nk membaking skrg ni Anak2 dah tanya dari minggu lepas lg nak beli apa hadiah utk abah ni...dah tak ada idea  tiaptahun minyak wangi je tahun ni nak bg kelainan lah. Tgk tepon abah tu lama dari dulu sama...beli tepon ok gak kan he he tp nanti claim balikkk okeyy  boleh gituu

sebelum tayang kek besday kita tgk je udang yg masak ala2 rendang ni yek..udang ni memang feberet encik suami tersayang...kalu ada depa mata tak hinggat dia kat isteri dah...lupa yg isterinya ini tak makan udang hu hu kesiankan...sebenarnya ada cerita disebalik kenapa tak makan udang..story dul…

jamuan raya Taska di penghujung raya

assalamualaikum
hari ni nak masukkan n3 jamuan raya taska di penghujung syawal..buat kenangan akan datang jemputan para ibubapa yg menghantar anak ke nursery dan jg yg anaknya transit disini. Alhamdulillah ramai yg dpt hadirkan diri, dptlah beramah mesra he he ada jg yg tak dpt hadir maklumlah cuti 3 hari kan ada yg nak balik kg atau bercuti ke luar. Hari yg banyak jemputan rumah terbuka jg tp tak dptlah hadir hu hu sb kena menyibukkan diri kat taska antara tetamu awal sampai...sempatlah snap bila dah ramai kamera entah kemana dah sibuk nk layan pula. Gaya anak2 yg riang gembira...

antara menu2 yg sempat disnap...mula jamuan jam 1 tengahari hidangan utama nasi puti dan laukpauk beserta ulam sambal tempoyak. sambal udang, masak lemak rebung, ayam masak kicap ayam goreng ikan masin pun ada. Laukpauk i semua dimasak oleh my boss @ cikgu Lina dan dibaNtu oleh kami semua. tP tolong potong je apa yg patut he he Kuihmuih order dan ada jg makanan dibawa oleh ibubapa yg baikhati.  mAMA  xdan …

roti jala + kari ayam

 assalamualaikum semua
Selamat memulakan tugas kembali....alhamdulillah hari ni cuaca sgt2 elok kan. tadi terlupa jg yg hari dahpun hari selasa, ingatkan isnin tadi he he maklumlah selalunya mula masuk isnin kan. Duk belek2 gambar mana yg nak masukkan n3 dulu ni...Tgk gambar takde idea pulak apa yg nak ditullis..gambar2 raya, jamuan raya kalau masuk blog boleh jg wat kenangan di hari kemudian kan.. last2 letak je n3 roti jala he he
roti jala ni kesukaan kakak Tisha anak dara  kat rumah ni. Mama pun suka jugak, kalu ke open house tu bila nampak hidangan ni itulah yg dimakan dulu. kena dgn kuah dari yg sedap, sedaplah kan. Ada jg yg sediakan kuah durian tp mama kurengg sikit kuah durian ni. kalu cicah roti tu ok. Ragam2 manusia namanya kan...lain org lain seleranya, betul tak??
kalu buat sendiri sikitpun cukup dah ..sekali makan. Sebab tu kalu teringin baik beli je 3 hinggit. masa last puasa hari tu kat mak kat kg request SIL suh wat..memanglah kena sekilo tepung, itupun sekali hadap d…

Selamat Hari Malaysia & biskut makmur

 ASSALAMUALAIKUM
Salam satu MALAYSIA sempena hari Malaysia hari ini...alhamdulillah sangat2 bangga jadi anak Malaysia yg aman dan makmur ini.
Semangat patriotik perlu mekar di sanubari setiap warga Malaysia sepanjang masa kan. Malaysia adalah tanahair kita sejak dilahirkan hinggalah ke hujung nyawa.
Semoga apa ada hari ini akan kekal hingga ke anak cucu cicit...keAmanan dan ketenteramannya.. SELAMAT MENYAMBUT HARI MALAYSIA KE 49...tgh bersemangat dengar ucapan PM Kat TV tadi.  Mmemandangkan hari Malaysia kita semua akan bercuti esok kan hari isnin wah syoklah 3 hari ni. Ramai pulak tu yg nk wat OH di hari2 akhir bulan syawal. Hari ni Taska pun wat OH utk jemput para ibubapa tak dptlah nk hadirkan diri ke oh kawan2 yg jemput huh uh sedeyyy tp takper esk boleh jalan2 kan he he  cerita pasal Makmur mari layan biskut my feberet jg ni..biskut makmur yg putih melepak disaluti gula. dah lepas raya baru dpt update n3 biskut ni he he suka dgn bau minyak sapi...i likeeeeeeeeeeee dari dulu dan …

kek gula hangus

assalamualaikum
Cuaca kat sini mendung dari tadi bila pandang ke luar kellihatan rintik2 hujan mula turun ke bumi....sejukkk nyaman. makin Lena anak2 kat taska tido nampaknya bila sejuk camni.
. Macamna agaknya adik2 anak2  harap2 semuanya tenang ...Insyaallah berkat usaha pasti berjaya. Bukan anak2 je yg mendebar ibuayah ni lagilah kan kan.tak putus2 berdoa ..Buat  pelajar2 SRAI  belum berakhir lg minggu dpan kena bersedia untuk soalan2 PSRA pulak kan

Ok ye. skrg boleh kita n3 masak2 kembali....mari layan kek gula hangus pula ataupun setengahnya panggil kek sarang semut. Mana2 pun bolehlah kan. Buat sebelum raya hari tu kirim kat SIL sebijik. Lama jg tak membaking kek gula hangus ni sampailah dah lupa tp bila belek2 buku resepi alhamdulillah masih ada resepinya tp sayangnya tak tertulis nama empunya resepi la pulak


resepinya dpt seketul kecik je..mama wat dlm bekas yg memanjang oklah. bila google resepi kebanyakannya sama sahaja. Mungkin salah satuya masa copy dulu kot. Harap2 siapa …

UPSR 2012...GOOD LUCK semua anak2

assalamualaikum.
masuk hari kedua UPSR hari ini...dah selesai BM dan Matematik kertas 1 & 2 .... buat anak2 tahun enam semoga  Allah permudahkan dan dapat menjawab kertas2 soalan dgn tenang dan baik ye.. Insyaallah semua akan mencapai kejayaan cemerlang diatas berkat usaha kalian selama ini
Buat anak bujangku Saif Al Muqmin,dan rakan2 seperjuangannya di SRAI Taman Keramat serta  anak2 saudara Aina Saffa, Nur dini, Hanny dan Nor Hidayah yg tahun ni sama2 berjuang dlm upsr serta anak2 semua semoga kalian  berjaya dgn cemerlang 5A ye..tinggi harapan setiap ibubapa utk melihat kejayaan anak2 ni Mama sentiasa mendoakan yg terbaik..good luck & try the best ok


cucur badak punya nama

 assalamualaikum
2 hari sudah sibuk kunjung mengunjung ke open house, kenduri kawen aii imakin malas rasanya nak masak2 lagi. Syoknya kan kalu hari-hari dpt makan -makan camni dahlah free sedap2 pulak tu he he  melampau la tu kan hahaaa  Alhamdulillah rezeki bulan syawal, semoga bertambah-tambah lg rezeki org yg menjamu orang ni kan  ok cerit pasal makan-makan ni jangan lupa pada kesihatan masing2 ye...kena jg beringat-ingat. Sebenarnya bila ke OH ni taklah makan banyak pun, rasa sana sikit sini sikit je, yg penting dpt hadir tanda terima kasih di atas jemputan. Betul takkkk... mai layan cucur badak ni pulak ye, entah dari mana datangnya nama badak ni pun taktaulah. tak kisahlah ye janji sedappp he he   ada kena mengena jg dgn open house jg ni sebenarnya kalu idak takdelah rajin  membuat kuih yg satu ni. Kuih ni untuk jamuan raya opis adikku. Tiaptahun bila jamuan raya memang adikku sorang ni akan menempah 2 jenis kuih, kuih manis dan kuih pedas setiap jenis 100 ketul. Cuma tahun ni l…

hepi besday kakak yg ke 11

assalamualaikum

cerita yg agak basi dah ni..masa raya ke 2. Tahun ni besday kakak Tisha anak daraku jatuh padahari raya aidilfitri 2 syawal tarihk omputihnya 20 hb ogos. Genaplah umur kakak 11 tahun sudah tp kan rasa macam baru je mengandung dan melahirkan ..
 mengimbas kenangan 11 tahun lalu...kakak di lahirkan kat Damai Hospital Melawati tepat jam 1 pagi. Paling mudah lahirkan kakak, tak sempat Doktor sambut pun. Petang 19hb tu pergi jamuan besday anak jiran sebelah makan kek bagai pastu hantar adik alik ke Petaling Jaya. Samapi umah 9 malam tu air jernih keluar membasahi baju, ok lagi masuk tido bila terjaga 11 malam rasa macam air banyak sgt keluar terus telefon SIL tanya dan SIL suruh ke spital cepat2 katanya .seb baik si abang Is (anak sulong) tgh tidur lena. Sampai spital dlm 20 minit terus Nurse suruh tukar baju spital..bila.masuk je bilik bersalin terus rasa macam meluncur keluar si kakak ni he he Doktor pun masih dlm lift...ingat balik lucu jg kan. walaupun anak ke 2 tp maca…

kek pandan kastad

assalamualaikum semua teman-teman tersayang

apa khabar semuanya...harap2 sehat belaka an dptlah memenuhi jemputan majlis2 rumah terbuka dalam bulan syawal ini kan. Sana sini undangan makan-makan. Yg berkemampuan apa salahnya kan..
bg kami walaupun tak ada OH tp rumah sentiasa terbuka utk menerima tetamu..
Minggu lepas 3 keluarga kawan2 rapat en suami datang beraya...bila dah bgtau awal2 senang sikit kan dpt sediakan apa yg patut he he kalu tidak makan biskut raya je lah..


hari ni nk jg tayang kek pandan kastad yg tak berapa lawa ni...buat masa nk blk kg beraya hari tu lagi.
saja nk tukar pulak sekali sekala bawa kek lain suh adik2 rasa. Firstime try...resepi duk lama simpan bila tgk blog kawan2. macam sedap tgk dan memang sedaplah kek sponge pandannya lembut gebus dan lapis pulak dgn kastad pandan...yummy
sikit je rasa dptlah sepotong kan,yg lain ada org perabihkan..macam biasa le..kebetulan raya ke2 tu besday kakak Tisha kononnya nk jadikan kek besday dia tp x sempat raya pertama dah…