Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2012

kemeriahan gathering x-fotopages 2012

assalamualaikum semua
tergoda tak tengok menu2 diatas dan kat bawah tu, he he  macam2 ada kan. Lazat2 belaka pulak tu sampaikan tak tau mana satu nak makan dulu. memang best sgt hidangan yg dibawa teman2 ni. Yg bestnya siap boleh tapau bawa balik he he ye la kan mana nak terhabis kalau dah banyak benor makanan. Tp semua kena rasa, kalu tidak kompem menyesal. hidangan berat, ringan, kek2, kuih muih desert , buahan semua lengkap ada tau Gathering  x-fotopages  yg pertama kali dianjurkan oleh CT suratman bertempat di dataran Syah Alam.  Dulu aktif fotopages tp skrg masing2 duk fb dah  blog je
  sempat posink sebelah Nani dan k.Madiha http://mamawandiha.blogspot.com/ yg firstime bertemu mata. keduanya ada blog cuma si Mak Nani ni je lama tak update n3. tq ye k. madiha sb sudi buatkan puding mable yg mebeless dan cantik tu, dpt jg sy merasa tau he he pulut kuning memang feberet Sarah habis 2 ketul . kuih cara berlauk pun sedap  posink  bersama Cida http://denuanza.blogspot.com/ , cida baw…

sup sayur cendawan

 assalamualaikum semua
hari ni layan sup sayur cendawan je,bila selera sedikit kurang, maklumlah bila cuaca tak menentu kesihatan pun ikut macam tu. Bila difikirkan pelbagai masalah nak makan pun fikir banyak kali. Bila tekak tak sedap ni, kenalah paksa jg makan, kalau tida gastrik lagilah teruk. simple sup ni main campak2. Asalkan ada kuah yg boleh dihiruppp sruuuupp Sgt sedap cendawan telinga ni bila ditumis buat sup, campur sayur sawi. Makan dgn nasi yg baru masak panas2 .

Terima kasih jumpa lagi

caremel cake for birthday Fiza

 assalamualaikum

Salam sejahtera semua teman2, semoga kita semua sentiasa dilindungi olehNya. alhamdulillah, rezeki bulan june . kek karemel utk besday salah seorang pelajar transit kat taska ni si Fiza, besdaynya yg ke 10. Sebenarnya Fiza ni pengemar setia kek caremel,  tak jemu2 dia pada kek ni. Bila besdaynya hari tu mamanya pun order kek ni utk wat surprise besdaynya.  Lgipun sebab hari sekolah kan, kalu kat taska ni nak ikutkan tak cukup sebiji kek ni. Bila potong tengahri oklah sb budak2 taska masih dibuai mimpi he he habuan utk yg dah sekolah rendah cukuplah. dpt sorang sepotong.
happy birthday Fiza..semoga jadi anak yg solehah ye.. posink ngan kenkawan sebelum ke sekolah agama.

 kek dah kena potong, tak sabar budak2 ni nak kerjakan, sekejap je licin. Seb baik yg kecik2 tu tengah tido.


JUMPA LAGI ...TERIMA KASIH

buah sentul...kian pupus di telan zaman

 assalamualaikum
Hari nak ni share satu kisah buah tempatan yg tidak dikenali lg, terutama generasi skrg. Nama pun bila disebut diketawakan dek anak2. Buah apa tu ??? penuh persoalan. Tak penah la tengok, macam2 ditanya dek anak2.Yg depa kenal buah durian, manggis rambutan, langsat  cempedak, nangka. Kalu zaman mama kanak2 dulu dulu2 macam2 jenis lg buahan tempatan yg sedap. Buah staq, buah rambai, buah tampoi, buah sengkuang.buah salak.semuanya belasah je he he tak kira buah memang suker sgt. Bila tiba musim durian, buah sentul jg pun ada kira semusim yg sama.


Tapi sekarang susah nak jumpa sebab tu kebanyakan generasi muda tidak mengenali buah ini. Buah yang mempunyai keluarga yang sama dengan buah nangka ini berwarna hijau ketika muda dan akan berubah menjadi kuning apabila masak. Dikampung-kampung di Malaysia terdapat 2 jenis buah sentul. satu jenis mempunyai kulit yang tebal dan rasanya masam-masam kelat.Satu jenis lagi mempunyai kulit yang nipis dan kurang masam dan tidak be…

kek chiffon 3 warna

assalamualaikum
apa khabar semua, harap dlm keadaan sehat belaka ya. Sakit ni kadang2 tak dijangka, dlm sehat tiba2 jatuh sakit ye tak. Pagi baik-baik aje tup2 petang pening ke demam ke kan. Hanya Allah s.w.t yg mengetahui. Cuma kadang2 terkilan ada sesetengah org yg susah menerima kenyaan ini. Dikatanya kita main2, terasa jg  bila ada yg kata ehh pagi tadi elok je ... siapalah kita ni yg tahu apa bakal terjadi.. Yg baik itu dari Allah dan yg buruk itu dari kita hambanya..
 alhamdulillah , bila sehat dptlah kita buat apa yg boleh kan. Kek chiffon ni terhasil bila amat tertarik dgn kek chiffon 3 rasa yg ditayangkan oleh Qaseh Honey dlm blognya hari tu. Sgt terpesona dgn kerajinan qH yg rajin memasak. Sedap2 belaka . kek chiffon memang sedap kan, lembut je. Geram boleh picit2 he he
TQ QH akak c/p disini ye.

Kek Sifon Oren
Resepi:Chef Noraini ZakariaSumber: FB Jom Masak
sumber; QASEH hONEY
Bahan A:
100g tepung kek
1/2 st serbuk penaik
5 biji kuning telur gred A
60g gula kastor
5 sudu makan…

apam polkadot sukatan cawan

 assalamualaikum
 Semalam berkesempatan membuat apam ni atas permintaan anak dara bungsuku itu. Sebenarnya malas sungguh nak buatnya, malas nak dot dot kan tu. Tp dah sb janji yg kena ditepati. Diorg ni kalau dah janji mesti ingat dan akan mengingatkan kita balik so selagi tak buat selagi tu la duk cakap.  nak ucapkan terima kasih jg pada Mamasya diatas kesudiannya share resepi apam pokadot ini. Dalam duk nak buat taknak buat tu, keluar entry Mamasya bikin apam ni, pucuk dicita lah, terus c/p yg bestnya telur tak payah disejukkan dan guna sukatan cawan, heee sbnya telur kat umah ni tak simpan dlm peti ais. Mudah keja mama kan...cantik tengok apam Mamasya , sweet kaler pink putih, jadinya terikut, lagipun biasalah kan budak ni feberet kalernya lah tu. Walaupun taklah secomel Mamasya punya .

banyak jg hasilnya, dapatlah bawa ke taska. Sukalah kawan2 Sarah dpt apam comel ni wat breadfast jam 9.30 tu.
resepi ni lain dari dulu penah buat. lagipun mudah sb guna sukatan cawan utk respi mama…

balik kampung makan durian

assalamualaikum salam 1 Malaysia
bersua lagi, terima kasih pada teman2 yg sudi jenguk disini. Sayang semuaaaa.  Cuti sekolah baru2 ni kami berpeluang pulang ke kampung lagi, kampung kelahiran dan disnilah tersimpan seribu kenangan manis sampai bila2. Kemanapun melangkah disini juga tempat yg dirindui. Syukur jg kerana masih berkesempatan bersama ibubapa tercinta. Anak2 pula dpt bersama opah dan tokki. walaupun banyak sudah perubahan, dek kerakusan manusia diantaranya...

 sempat posink di kawasan sawah padi sbelum sampai ke rumah tokki, suka tengok kehijauan sawah padi ni, hampir2 nak kekuningan cuma belum sepenuhnya...takkala zaman kanak2 byk jg masa dihabiskan di sawah padi, dpt jugalah tgk arwah tok tanam, dpt jg rasa mengutip siput, tangkap ikan haruan macam2 lg, paling best bila musim buah mempelam. Pokok kat tepi bendang ,uihhh seronoknya , sedap mempelam kampung ni tak payah kupas2 kulit pun basuh pastu terus ngap, buang kulit guna gigi je he he nostalgia


 budak sorang ni je t…

apam beras dan bingka pandan

assalamualaikum semua
pagi sabtu yg indah he he dah sarapan semua alhamdulillah kalau sudah kenyang, tp disini biasa lah kan sabtu kalu pagi sunyi je, semua masih berselimut jadinya mama leh ngadap blog kejap he he si kakak ada lawatan ke S.K Hulu Klang ,adik tak sehat pulak demam selsema sikit. Sian kan ,,dah sejak taska ni selalu je deman selsema, semalam ada kawannnya demam mungkin jangkit la tu.

sebelum update gambar2 di kampung , nak masukkan dulu entry apam beras ni. Pertama kali cuba apam beras nasi ni. Dulu apam beras guna tapai nasi dan eno. Kali ni lebih senang dan rasanya pn lagi sedap. Guna nasi yg diblend dan mauripan. Buat ni masa kat kg hari tu, sb my mum memang suka apam ni. Tapi sayangnya tak comel2 sb guna bekas yg gedabak he he. kalu guna acuan lompang tu ok kecik2 kan. Tp masih sedap kalu letak kelapa parut tu lebih2. Gambar ni tanpa kelapa la pulak..
resepi sy copy dari blog http://mamawandiha.blogspot.com/2011/03/apam-snow-white.html
tq k. Madiha, sy letak disini…

ayam goreng kicap kegemaran

assalamualaikum
Salam pada hari Jumaat penghulu segala Hari. Jumaat lepas baru je berada kat kg, ni dahpun jumaat lg. cepatnya kannn...balik makan durian, ikutkan sini pun durian ada dijual tp nak makan durian  yg baru jatuh dari pokok tu. Perbezaannya kutip sendiri pastu belah sendiri he he dptlah merasa, kalulah boleh lama-lama lgi tentulah bestkan. Apakan daya... manggis, rambutan pun  ada sikit tp lum masak maybe bulan posa ataupun raya. Tak sempat lg masukkan gambar2 nya. Next entry lah.


sebelum tu meh rasa ayam goreng kicap kegemaran si bungsu kat umah ni. Makan dgn nasi putih panas2 tu sedappp. Simple je, dan paling penting penyediaan yg pantas. Budak ni memang  suka bila letakkan carot dan hirisan kentang. emmm laju je suap kemulut tu. rasa manis masin kicap. kalu mama nak tumpang makan selalu potong cili padi sikit. biasa la budak2 mana suka pedas tp mak budak nak pedas baru ummmpp resepinya sgtlah simple
ayam goreng + kicap
bahan-bahannya
isi ayam-potong kecik2
garam + serbuk …

happy anniversary @ happy birthday to makayah and me

assalamualaikum
alhamdulillah syukur ke hadratNya diatas segala limpahan kebahagian dan syukur kerana masih diberi ruang utk meneruskan kehidupan bersama anak dan suami tercinta
pelikkan tajuknya happy anniversary @ happy birthday
kalau ada yg tertanya-tanya 12 june ni tarihk pernikahan makayah dan 12 june jg (tahun yg berlainanlah) tarihk daku dilahirkan

12hb june tarihk paling istimewa buat makayah kerana disatukan dlm ikatan perkahwinan 50 tahun lalu. SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN mak ayah .
alhamdulillah kekal bahagia hingga ke hari ini bersama kehadiran 8 org cahayamata dan kehadiran cucu cicit
 istimewa kan jodoh org dulu2 yg diatur keluarga.

 Alhamdulillah anak ke 5 nya kini sudah menjangkau 30++ he he Untungkan  dpt share tarihk ni, tiaptahun dpt sambut makan2 kek sama2.
 Happy birthday to me juga
sayang mak sayang ayah....terima kasih diatas segalanya.
terima kasih kerana melahirkan dan membesarkan anakmu ini dgn sempurna. Alhamdulillah.. 


tq Wah Chan....gift for me

assalamualaikum
lagi 2 hari 12 June  akan tiba lagi he he..berganjaklah lagi satu angka
.tq  pada Wah Chan diatas pemberian gift paling awal ini.  paling awal, selalunya Jusco yg awal hantar kad dan Maxis awal2 wish tp tahun ni dpt kad dari wah chan. Mestilah happy kan...family sendiri lum kasi apa2 ok jugak leh kasi en suami cemburu sikit.
inilah kad dari wah chan. sampai minggu lepas lagi suh dtg ambik present gift free

terima kasih

selamat pengantin baru

 assalamualaikum
  inilah aje gambar pengantin baru yg sempat diambik, jadi la kan wat kenangan. Dek kemari kesana sini tak tersnap gambar elok2. Sebaik kat meja makan baru teringat.  dua anak dara cilik yg pangkat mak sedara ngan anak sedara berposink berdua bezanya beberapa bulan je.

cupcake utk dimasukkan dlm paper beg. Simple sesangat kan. Maklumlah firstime kena sediakan banyak camni. Nak letak krim pesen bagai dah tak larat he he

mandi manda pula

assalamualaikum
masih lagi bersiaran cerita di Melaka. sebab tak dpt bermandi-manda di pantai Pengkalan Balak esoknya dpt jg tunaikan hajat budak2 ni. tp bukan air masin lagi he he air tawar pulak Lepas majlis makan2 hari sabtu terus singgah di Taman buaya bersama anak2 buah. Disni ada tempat mandi macam theme park tu. Walaupun kecik tp dpt la berendam sampai kecut kaki tangan wat si sarah ni susuai angat la sb airnya tak dalam.

Dulu masa masuk taman buaya ni jalan2 tengok buaya tp kali ni tak sempat dah tengok buaya bila masing2 nampak air membiru he he x heran lg kat buaya. Sian kan..




dah sejuk mandi singgah rumah mak SIL utk makan durian. alhamdulillah dpt kali ni makan Melaka. Selalu durian Perak je. Makan dengan pulut santan. sedapnyaaa

bersantai di Pantai Pengkalan Balak Melaka

assalamualaikum semua
terima kasih atas kunjungan teman2 kesini. cerita yg tak seberapa je ni Maaf ye semalam cuma sempat letak gambar2 tanpa cerita he he. hari ada masa boleh coret2 sikit Pantai Pengkalan Balak di di Melaka kalau dari Alor Gajah kira2 setengah jam sampai. Kebetulan jumaat  (1 hb June)  SIL wat majlis kecilan sempena akad nikah anak ke 3 nya, anak buah daku le tu. Anak sedara sebelah hubby. Kat Alor Gajah dah selesai nikah petang tu bawa anak2 ke sini. Dah berkali-kali duk mai Melaka ni la firstime ajak cik abang g sini, teringin gak sb dah lama tak jejak pantai kan. Cantiklah rupanya, dpt posink2 je. memandangkan dah petang dptlah sejam sebelum maghrib tu lepak2. Budak2 ni biasalah memang tak puas kalu ikutkan he he next July ada sorang lg nak nikah bolehlah lama2 sikit ke sana.



budak kecik ni je siap pakai sut mandi he he kakak abang tengok2 je dulu

cantikkan, pantainya pun bersih, mungkin tengah air pasang ombak pun kuat jg.
Sarah kecik ni bukan main lg seronoknya …