Skip to main content

muzium Taiping

ASSALAMUALAIKUM

Bersiaran  dan berkisah tentang  Taiping lagi.
Alhamdulillah ayahanda agak sehat skrg...cuma rutin ulangalik agak memenatkan. Apapun TERIMA KASIH semua mendoakan ye.

gambar2 masuk MUZIUM TAIPING, ketika blk awal disember hari tu. Sementara tunggu time melawat Tokki Jam 4.30 petang bawa ank2 kesini. Dekat je dgn hospital. Muzium ni dah byk berubah tak mcm ketika mama melawat zaman sekolah2 dulu he he masuk FREE je tau, anak2 pun firstime masuk sini








Jadilah kan, bg kegembiraan utk anak2 bila plan2 lain tergendala....INSYAALLAH bila keadaan mengizinkan thn depan andai panjang umur kita jalan2 lg ye
ok jumpa lg

Comments

  1. bestnya muzium taiping..byk brg lama kan...zila minat sejarah2 nie:)

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum kak...
    festime masuk sini? nani kalau balik kampung je, sure bawa anak2 jalan sini ngan zoo.. wajib.. :D dah biasa sangat tu.. tapi masa raya posa lepas tak sempat plak.. lagi pun FIL tak kasi masuk zoo plak.. dia kata lepas bersalin baru masuk.. bawa baby masuk.. hmmmmm dengar cakap fil.. tak masuk zoo raya lepas.. dok dendiam je kat umah.. hihihihi

    ReplyDelete
  3. seronok juga jalan2 kt Muzium ni kan kak?..budak2 mesti suka...:)

    ReplyDelete
  4. best jugak ya musuem taiping ni

    ReplyDelete
  5. Ok la tu pergi musium, akak belum sempat bawa anak pergi mandi manda ke, muzium ke...kesian dia. Sorang pun tak terlayan...

    ReplyDelete
  6. takpelah kan nuri... dpt juga bwk anak2 ke situ... mcm akak pun sama.. bila dah asyik ke KT tu.. selain uruskan perkara yang utama.. dpt juga bwk anak2 jalan2 sekitar KT & naik bot penambang menyusur sungai Terengganu & naik kereta kuda kat pantai Batu Buruk.. kalau tak kerana tu.. rasanya tak sampai akak ke situ...

    ReplyDelete
  7. bestnye dapat jalan2 time cuti2 gini kn..hepi le tu..una pun jalan2 jugak..tapi kt blog je..hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…