Skip to main content

SELAMAT TAHUN BARU HIJRAH & kek chiffon coklat

 assalamualaikum....salam Maal Hijrah buat semua
blm terlewat lagi kan, kedatangan Muharam yg pastinya membawa sinar baru buat kita semua. Semoga setiap dari kita menghayati erti sebenar Maal Hirah kali ini.
Selasa cuti Depavali dan keja semula pastu cuti lagi Awal muharam...cuti sambung2 kan. mesti ramai yg ambik kesempatan ambil cuti kat tgh2 tu kan jadikan cuti panjang seminggu utk CCM bersama keluarga tersayang.


Bila mood rajin datang, maklumlah cuti kan hehh kita bolehlah layan kek pula ye  kek yg lembut gini mestilah kek chiffon kan. Sebelum ni cipon pandan, oren dan yam sudah dicuba...memanglah digemari sb kelembutannya tu. Tp kali ni nak buat cipon coklat, alhamdulillah boleh dikatakan menepati . Sukernya kan...heheeee

 RESEPI KEK CHIFFON COKLAT
sumber: Hana 


Bahan A
  • 4 kuning telur (gred A)
  • 135 ml air
  • 85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
  • 1/4 camca teh garam halus
  • 100 g gula halus
  • 135 g tepung gandum - hana gune tpg SRF
  • 15 g serbuk koko
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1 camca teh baking powder


Bahan B
  • 4 putih telur (gred A)
  • 90 g gula halus
  • Secubit cream of tartar
Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
  2. Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus 

(bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.

  1. Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.

  2. Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin) dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.

  3. Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan dan dipotong utk hidangan
wokeyy SALAM MAAL HIJRAH DAN JUMPA LG 

Comments

  1. salam ... tak pernah lagi buat cipon ni...sbb takde loyang cipon..hehehe...alasan baik kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tokey kek mesti kek yg lg mabeles he he, ni kita guna loyang biasa je

      Delete
  2. rajin nya..kalau berjiran mesti merasa nih..

    ReplyDelete
  3. wow cipon ,cheq punya loyang tinggai loyang hehehehe alasan

    ReplyDelete
  4. Salam Maal Hijrah buat mamasaranur sekeluarga.moga thn baru bawa lebih kesejahteraan dan kebahgiaan.kek chiffon belum cukup rajin nak mencuba, dulu alasan tak da loyang...loyang dah beli tak buat2 juga...

    ReplyDelete
  5. Assalam mamasaranur..Salam Maal Hijrah..
    nampak gebu betul kek tu..rasa teringin pulak nak cuba buat

    ReplyDelete
  6. sedapp nya kak..:)
    selalu nya beli kt kedai ke kalau nk makan..
    nti boleh lah kot nak belajr2 buat sndiri..hehe

    ReplyDelete
  7. salam maal hijrah...semoga kite dpt menjadi muslim yg lebey baik,amin

    ReplyDelete
  8. Salam Maal Hijrah mamanursarah.
    Wahhhh gebunya kek tu.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…