Skip to main content

new york blueberry cheese cake

assalamualaikum...salam sejahtera

Tugas sebelum cuti2 Malaysia dan jg balik kg makan durian, kasi clean and clear segala stok2 dlm peti ais heeeee karang ada pula yg kena buang kan kann jdnya sblm terjadi baik chek dulu kan. Tak baik nak membazir ni..inilah salah satu darinya cream cheese philadephia ada duk tersorok seketul lg. kalau butter tu takper kan ini cheese siap tarihk expired maknanya kenalah buat sesuatu kan. 
Balance blueberry pun ada lg, susu segar pulak tercicir kalu idak dlm kepala ni fikir nk baking cotton cheese cake je
Seb baik ada en goggle makanya kita cari resepi apa yg patut. yg bersesuaian dgn bahan2 yg ada ni ha. Jalan punya jalan singgahlah kat dapur K.SHEILA intai2 kek2nya  amboi sedapnya bila tgk satu kek ni namanya kek N.Y C.C  ...meleleh airliur . Tgk bahan2nya pun orait sesuai sgt.Apalagi salin cepat2 malam esoknya terus membaking sb semua bahan2 ada kan. 
Taraaaaaaaaaaa hasilnya fuhh alhamdulillah jadi . Tak sabar nk kasi sejuk dlm peti ais si adik dah rasa he he. mama turut rasa la sikit sepotong pun jadilah kan he he itupun lepas letak blueberry ni aduhh tambah sedap
aii takleh banyak2 ni karang tambah gomukkk he he
tqqqq k.sheila sb share resepi N.Y C.C  ni ye...semoga berpanjangan pahalanya. 
Utk yg nak try boleh masuk ke

http://spicesjourney.blogspot.com/2012/05/new-york-cheese-cake-with-blueberry.html

ok jom jemput makan ye


Comments

  1. wohooo~~ dapnyerrrr.. lama akak pon tk buat yang.. kat umah akk klu buar ni, lambat mkn mmg tinggal bekas jerlah.. tq yang sudi mencuba.. :)

    ReplyDelete
  2. uitss yg melelh2 tue yg x thn tgok..sedapnyaaa..nk buat takut..sbb tkut trmkn byk he hhee..simpan niat jew dululh..

    ReplyDelete
  3. aduhh..beliur tengok..chees memang kegemaran.tengok je la huhu

    ReplyDelete
  4. sedappp betul tengok kek nie....mana satu nk buat dulu nie..semuanya nmpk sedap..

    ReplyDelete
  5. Assallamualaikum.

    huhuuu..mmg best kalau ada blueberry filling kat atas tu..nyum...suka sgt blueberry..

    ReplyDelete
  6. suka tektur cis kek yg moist gini rather than yg gebus gebass

    ReplyDelete
  7. nampak sedap, gambar cantik, lawa tekstur dia...

    ReplyDelete
  8. kalau ada blueberrynya, ada cheese lagi memang terus buat kita ngences.....oh Mama Sara Nurr, nak tapau bawak pulang NYBCC tu...

    ReplyDelete
  9. assalam MSN..tak tahan acik tengok kek ni..tentu sedap sangat ni..tapi nak buat kek ada cis ni acik lemah ni..kek biasa je acik berani buat

    ReplyDelete
  10. Salam Mamasara....
    Gue sangat tergoda dengan ciskek tu....sangat menggiurkan..dah lama kita tak buat ciskek...

    ReplyDelete
  11. iye ke nk mkn kek keme tu? ater kak nuri lalu k teluk ensen nk balik tepen? kalo iya nk singgah koling2 ler...0194233476

    ReplyDelete
  12. Salam..oh sedapnya cheese cake...Dan selamat bercotiiiiii

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…