Skip to main content

kek karemel angry bird for birthday Anissa

Assalamualaikum
semoga sehat2 hendaknya kita semua
Bila cuti, keja, cuti dan keja selangseli ni mood pun sambung2 kejap ok kejap tak ok he hee macam angry bird tp bila bab keja tetap kena ok ..

kek birthday anak buah yg sambut besdaynya awal November lepas baru nk tayang disini. Anak buah sorang ni memang suker sgt kek karemel, sorang pun  blh dia hadap dan habiskan dlm sehari je heeehh dasyattt kata maknya.
memandangkan besdaynya kena jg ada kek , maknye suruh akak je buatkan  sebiji tp bukan saiz biasa sb ramai jg nak makan nanti...akak tambah 1/2 adunan lg jadilah kek besar ni dan utk cantikan kek hias dgn butter krim yg simple bersama gambar angry bird gini. Bolehlah kan..yg penting besday girl memang suker ...


KEK PUDING KARAMEL

Sumber Asal: Puan Munira, Puan Shasha Rahmat & Puan Sha Hafizi (KR)

Sumber: Anna Qawina


(A)-Gula Hangus

2 sudu besar gula (utk gula hangus)

*tabur gula dlm loyang n masak atas api perlahan..biar gula hancur dan warna tukar jadi perang)

Ketepikan dulu (gula tersebut akan mengeras & berbunyi macam kaca pecah gitu)

(B) - Bahagian Atas

1 cawan susu cair

1 cawan susu pekat manis-

1 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
2 biji telur (putih & kuning)


(C) - Lapisan Kek

140 gm tepung gandum * sy guna tepung kek

70 gm gula kastor

3 bj kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak

D) Merinque

6 bj putih telur

70 gm gula kastor

1 sudu teh krim of tartar

Cara-cara :
  1. Sediakan bahan (A) dahulu, ketepikan.
  2. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nanti tak jadi pudingnya..
  3. Tapis bahan (B) td dlm loyang gula hangus (A) tadi..ketepikan.
  4. Pukul bahan (C) *Campurkan semua sekali & pukul guna senduk je..ketepikan
  5. Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat ia tak jatuh...(meringue)
  6. Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..jangan terlebih kacau, agak-agak bercampur sebati je.
  7. Bahagikan kepada beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau suka..
  8. Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus & keremel tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang, adunan kek akan terapung.
  9. Bakar cara double boiling/waterbath (Loyang kek berada di dalam loyang berisi air panas) - selama 1 jam 10 minit dengan suhu 175'C, menggunakan api bawah dahulu selama 40 minit, kemudian api atas bawah sehingga masak *Boleh juga menggunakan api atas bawah tetapi guna suhu 160'C / 170'C sahaja, (bergantung kpd oven masing-masing juga ya)
TIPS:Jika tak pasti puding dah masak ke belum boleh tambah lagi masa membakar lebih kurang 10 minit,

Bila masak angkat & rehatkan sekurang2nya 25 minit/setengah jam baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...masa ni dah agak sejuk jadi senang nak keluarkan kek.

Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2. Lebih sedap selepas semalaman.

Sedap dimakan sejuk. Selamat Mencuba..!!



Comments

  1. assalamualaikum kak...
    tudiaaaaaaaaaaaaaa... lawanya...
    dah boleh amik tempahan camni.. kemas je tengok..
    kek karamel ni mmg sedap.. suka tang karamel tu manis2.. tapi based dia tu plak rasa soft2 je.. cam eskrem.. :) geram tengok deco2 tu.. lawa sangat..

    ReplyDelete
  2. assalam MSN..cantiknya kek dan dah tentu sedap..sebab acik pun dah cuba kek karamel ni

    ReplyDelete
  3. bila nak cuba ni ... resepi munira ni belum pernah cuba lagi. dulu buat ikut resepi Yani kalau tak silap dari myresepi.

    ReplyDelete
  4. kek ni mmg berhantu.. klau dah masuk tekak susah nk suruh stop mkn...melainkan kalau org tgh diet mmg harus mkn sikit jer....
    hepi belated besday utk anak buah tu yer nurin...

    ReplyDelete
  5. sedapnya.... baru pernah cuba buat kek ni sekali je... tak berapa menjadi kena cuba buat lagi

    ReplyDelete
  6. cantiknyaaa
    psstttt rm300 je tak termasuk postage

    ReplyDelete
  7. kek tu dalam rupa asal pun dah cukup cantik. :)

    ReplyDelete
  8. cantiknya mama..sayang pulak nk potong klu dh cantik camtu kan.:)

    ReplyDelete
  9. teringin nak makan kek ni..tp tak tahu mcm mana nak buat..

    ReplyDelete
  10. Cantik ooo kombinasi warna yang digunakan tu... rasanya lagilah... ampun! Sedap tu kek karamel...

    ReplyDelete
  11. Assallamualaikum ..
    cantik belang kek tu. Dah hias lagi cantik. Rasa sayang lak nak potong dengan gambar angry bird yg comel tu....

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…