iklan

Saturday, 24 November 2012

buah apa??? mulberry rupanya



assalamualaikum
apa khabar semua...alhamdulillah sehat ye 
Ok baru2 singgah sekejap rumah my boss, sementara menunggu tu terpandang buah2 yg comel ni ..geramlah tgk
kebetulan kamera ada terus snap he he katanya buah sebutan ada bery2 he he bukan strawbery or bluebery sb kita kenal dan penah tgk cuma yg ni jakun sikit sb tak penah tgk depan mata sendiri ..rupanya Mulbery
rasa ohhh belum pernah, kalu nak makan kena yg kalernya agak merah gelap baru sedap kalu cerah2 ni masammm
rupanya banyak khasiat buah ni tau..cuba baca dibawah info yg kita dapat dari hasil google
info boleh tgk http://blogtokwan.blogspot.com/2011/03/khasiat-buah-dan-daun-mulberry.html

Mulberry adalah sejenis buah yang
 rupanya seakan blackberry. Namun Mulberry ini dikatakan mempunyai beberapa khasiat dan sering digunakan untuk mengubati pelbagai jenis penyakit.
Buah Mulberry boleh dimakan segar atau dibuat jem. Ianya baik untuk pengaliran darah, elok untuk buah pinggang dan merawat masalah lemah, keletihan, anemia dan masalah rambut beruban.
Malah jus Mulberry dikatakan bagus untuk merawat masalah sembelit dan pening.
Daun Mulberi pula boleh dikeringkan dan dijadikan teh yang juga mempunyai beberapa khasiat untuk mengubati batuk, selsema dan demam panas. Juga elok untuk merawat penyakit darah tinggi dan kencing manis.
baguskan...bolehlah tanam lepas ni ye tp dalam pasu je lah he he

ok jumpa lagi




11 comments:

  1. Ada bulu-bulu pada buah tu ye Mama Sara Nur... terima kasih kongsi info.

    ReplyDelete
  2. 1st time tgk buah ni..unik je kan? ..:)

    ReplyDelete
  3. ada ambik keratan batang , tanam..tp tak nak idup hehe

    ReplyDelete
  4. Salam .wondering pokok dia menjalar mcm pokok anggur ke tegak mcm pokok2 renek biasa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. WSLM Rostina
      pokoknya renek mcm pokok biasa je

      Delete
  5. lor...buleh makan rupanyer...belambak kat belakang rumah ni...dia tumbuh sendiri...tp takut nk makan, kot2 beracun... hahaha... lepas ni tak sempat nk masak ler mulberi ni aku kerjakan...hehee

    ReplyDelete
  6. pernah nampak org show kt blog..tp x pernah jumpa dpn mata lg mama..camnelah rasanya tu kan..

    ReplyDelete
  7. salam rindu kak nuri...mmmmm mmg masam buah ni..br smlm mkn...tp br tau khasiatnya tu..lenkai kena mkn byk sikit!

    ReplyDelete
  8. ooo tu ke rupa buah mulberry..baru la saya tau kak.

    ReplyDelete
  9. kak, thank pasal konsi info ni
    sy sesungguhnya x tau pun ade buah mulberry ni

    ReplyDelete

kata-kata manis