Tuesday, 9 October 2012

SUPER MOIST CARAMELED BANANA CAKE

ASSALAMUALAIKUM 
Salam manis buat semua...

berkesempatan lagi , alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi kerana masih beri peluang utk hari ini.

Semalam sempatlah membaking lepas blk kerja. Sb sayangkan pisang awak yg bawa blk dari kg tu , dah terlebih masaknya. buat cekodok pun sudah pagi semalam. Masih ada lg duk simpan dlm peti ais. Mmeang dah berhajat nk wat kek pisang ni . Tak berlengah smlm terus buat je.
Sebelum tu intai2 dulu kek-kek kat blog adik manis yg rajin memasak menu2 best tu  http://kurniaanmu.blogspot.com/ Arah dari Bangkok.
Banyaknya kek2 dia buat semuanya menarik.
Arah http://kurniaanmu.blogspot.com/ jg rajin komen kat blog akak, tq ye. Akak cuba ikut resepi kek pisang berkaremel sb nak jg wat yg lain. Seblm ni kek pisang resepi lain. Amin suka tgk dan makan he he sedap kek pisangnya.

resepi akak c/p ye wat rujukan nanti

KEK PISANG KAREMEL
sumber:arah

bahannya

1 cawan pisang yg telah dilenyek-akak letak 4 biji pisang awak
1/2 cawan gula
2 biji telur A
125gm butter
1 1/2 cawan tepung gandum @ berserbuk penaik
2 sudu besar susu segar 
1st soda
sedikit esen vanila

cara-caranya


mula jadikan karemel dahulu
butter + gula+ pisang + susu+ soda dicampurkan dan masak diatas api hingga keperangan
dan sejukkan 
telur pukul kembang 
kemudian masukkan campuran pisang karemel yg telah sejuk
pukul sebati 
khir masukkan tepung yg telah diayak
sebatikan dan mskkan dlm acuan disukai
bakar 35 minit 175c-ikut oven masing2 ye

selamat mencuba

TERIMA KASIH PADA YG KUNJUNG KESINI , DAN BERI KOMEN JGN SERIK DTG LG YE

10 comments:

JaSSNaNi said...

waalaikumsalam kak..
wahhhh suke benor akak ku ni membaking ye... kek pisang mmg fev nani gak.. wangi je... nani suka bila kek nak masak.. semerbak harum 1 rumah.. ehehehe..

zila norazila said...

wsalam kak,
alahai sedapnya..kt umah zila pun ada pisang emk bawak dari kg..entah nak wat apa x tau lg tue:))

Cendana Kasih said...

waaa...bestnyer ada kek pisang... meh sini sepotong..lapo plak tengahari gini...selalunya kalo Ck banyak stok pisang masak, mula2 Ck akan lenyek dan kemudian difrozenkan.. time nk guna defrost dan boleh masak apa2 jer...hehehe...

mama sara nur said...

Nani bila dtg rajinnye he he
betul tu wangi bau pisang semerbak je, anak2 pun ckp sedap baunya tp makannya idak ha ha akak je yg makan

mala said...

teringin la pulak tengok kek pisang kat sini

ros_reeza said...

Salam perkenalan :)

sedapnya nampak kek ni :)

Kak Nik Ja said...

salam mama SN...naaaak!betul cakap CK tu..kalau banyak2 pisang frozenkan ajerr..kekadang letih jugak nak perabih!!....nampak chantik kek tuh...salin dululah resipi nya!

Qasey Honey said...

wah nmpk sgt lembut n gebus kek pisang tu..tentu sedap juga ni..

Rohah said...

suka saya ngan olahan pisang macam ni..cantik gebuss je tu..compem sedap lah ni..

rahel said...

Salam Mamasara...
Kite klu bab kek pisang memang suke sangat....sedap tu..

biskut kacang hijau

assalamualaikum   tqqq AlongRoz kongsi resei BISKUT KACANG PEAS Resepi :  AlongRoz@HomeKreation BAHAN-BAHAN:- ...