iklan

Friday, 12 October 2012

kari telur ayam

assalamualaikum

salam sejahtera semua

Masakan istimewa yg simple dan mudah,  kari telur kegemaran en suami tercinta. Masakan pertama jg masa mula2 kawen dulu  he he Masa tu belum tahu pun telur ni feberet dia tak kira dgn cara apapun dimasak memang akan laju je dimakan dan pastinya licin.  
Kari telur  jg mengingatkan pd  masakan  arwah toklong (mak saudara ayahku) yg tinggal  sebelah rumah, masa br kawen lauk ni lah di jamu pd kami waktu  makan tengahari  sebelum ktorg blk KL , memang sedap airtangan arwah toklong masak wlaupun nampak simple. Sesimple orgnya jg.
Dah 6 tahun Arwah pergi, Al FATIHAH, dan memang byk kenangan bersamanya dari zaman kanak2 sampailah arwah pergi..hubungan kami rapat kerana arwah memang tak ada zuriat semua anak2nya pergi mengadap ilahi sewaktu masih bayi kalu tak salah ada 7 anaknya , arwah suaminya jg rapat tp lebih awal ke rahmatulllah masa tu darjah 5.
dan tiapkali blk kg pandang rumahnya yg kosong tu bagaikan nampak je kelibat arwah tersenyum di beranda...menjemput naik minum teh dan biskut kering. Itulah sifat arwah yg sgt2 senangi.


itulah tiapkali nak masak kari telur ni mesti terkenangkan ,
kari telur ni gandingan bestnya mesti sayur berkicap, bgkulah he he kalu takde sayur pun kicap tu mesti dicurahkan , baru best dan satu lg ada ikan sepat masin atau ikan kedera masin wah memang selera.
Tp en suami pula kari telur pula suka kalu ada sambal ikan bilis atau udang. memang bertambahlah nasinya.

  • KARI TELUR
  • bahan-bahannya
  •   seulas bawang putih, ketuk/belah kasar
  • sebiji bawang besar-dihiris halus
  • sedikit daun kari, di lurut
  • 2 camca besar rempah daging
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 1 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan santan pekat
  • Sedikit minyak masak
  • 4 biji telur 
  • garam dan bahan perasa
  • Asam keping

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, masukkkan bawang  tumis hingga naik bau, kacau sedikit 
  2. Masukkan rempah kari, dan cili kisar kacau hingga wangi. (Rempah cepat hangus, kacau rata dengan cepat) Masukkan air 
  3.  masukkan santan
  4. biar mendidih baru masukkan telur sebiji demi sebiji, dan biar mendidih, jgn dikacau hingga telur masak  supaya telur tidak berkecai kelak
  5.  Bubuh garam sesedap rasa.



Senang kan tp ikut citaras jg , ada yg suka karinya lebih atau manis blh ejas sendiri.

12 comments:

  1. Teringat pertama kali masak kari telur (telur puyuh) masa tu muda remaja... he he heh rasanya itulah masakan pertama yang paling sedap, sebab aroma karinya yang menyengat selera... rupanya bila family makan, Amie tak bubuh garam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he muda remaja ye k.amie tp tak apakan rajin jg memasak sy dah kawen baru masak2 ni

      Delete
  2. Assalamualaikum kak..
    tudiaaaaaaaaaaaaaa.. masakan pertama jamu kat suami pun akak ingat... nani tak tau jamu dia apa.. kah kah kah kah.. apo punya bini la ni.. lupa langsung.. ade ke nani bagi dia makan.. ke makan luar.. ke makan nasi telo ke.. uhuhuhu.. time tu 19 tahun umur nani.. hehehehe sedap nampak kari telo ni.. nakkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. he he mestilah ingat nani sb baru mula 2 berjinak ke dapur ha ha dah tu kena masakkan utk laki pula. bkn tu je brg2 hantaran kawen kasut lipstip, hadiah org kasi pun masih ingat dan simpan tau he he

      bolehhh meh la makan

      Delete
  3. EH SAME LAH LAUK KITA...TAPI SY GUNA TELUR REBUS...NAMPAK SEDAP KARI TU...

    ReplyDelete
  4. sedapnya mama,
    ank zila klu mkn camnie bertambah2 nasi:)

    ReplyDelete
  5. sedapnya..ni pun salah satu peberet adda nih..

    ReplyDelete
  6. salam kak, dah lama tak buat ni...harumnya terasa rasa sampai sini..

    ReplyDelete
  7. Sedap makan dengan nasi panas2.

    ReplyDelete
  8. sedapnya..pantang kalau nmpk lauk kari..pasti tliur saje..hihi

    ReplyDelete
  9. tak pernah masak kari telur mcm ni ... kalau yg telur rebus ada la ... boleh la cuba nanti. ringkas saja.

    ReplyDelete
  10. NI KALAU MAKAN DGN NASI PANAS²/SUAM².. HAIIIHH SEDAPPNYA....

    ReplyDelete

kata-kata manis