Skip to main content

udang ala rendang

 assalamualaikum

apa khabar semua hari ni...harap2 sehat belaka kan. sudah menikmati makan tengahari  agaknya kan kita belum lg entah nak makan apa ...
hari ni dahpun hari jumaat.kan.penghulu segala hari... 21 hb september besday encik suami ..hampir terlupa walaupun awal2 dia ada duk hint2 je he he saja je buat x tau ...tgk apa agaknya reaksi. kek pun x buat @ beli pun tgklah esok nak wat surprise.. belilah je malas pulak nk membaking skrg ni Anak2 dah tanya dari minggu lepas lg nak beli apa hadiah utk abah ni...dah tak ada idea  tiaptahun minyak wangi je tahun ni nak bg kelainan lah. Tgk tepon abah tu lama dari dulu sama...beli tepon ok gak kan he he tp nanti claim balikkk okeyy  boleh gituu


sebelum tayang kek besday kita tgk je udang yg masak ala2 rendang ni yek..udang ni memang feberet encik suami tersayang...kalu ada depa mata tak hinggat dia kat isteri dah...lupa yg isterinya ini tak makan udang hu hu kesiankan...sebenarnya ada cerita disebalik kenapa tak makan udang..story dulu2 lagi. bukan sb elegik ye tp memang tak makan. kalu ak cerita panjang...biarlah jadi rahsiaku he he

okey resepi udang ni macam rendang biasa je macam rendang ayam tu...serai kunyit santan, cili padi kalu suka pedas kerisik bahan2 utamanya. cuma bezanya tukar ke udang je. main blend semua pastu masak hingga kering. simple kan
mesti tahu kan..


okey tak leh story mory panjang sb tengah lapar kena cari makan dulu 

jumpa lagi

Comments

  1. Selamat Hari Lahir untuk abang... moga panjang umur dan dimurahkan rezeki... aminnnn
    wahhh nak beli h/p.. ok gak tu.. gud idea.. :) kan kan.. ape salahnya.. nanti dah beli.. lepas bagi adiah.. bagi resit plak.. heheheh boleh ape.. setuju sangat.. ;P
    sedap nampak kak.. udang ala rendang.. nyum nyum...

    ReplyDelete
  2. emak akak selalu buat.. tapi udang kena besar sikit baruler feel... sedapkan.. makan ngan nasi panas.. tapi dah tak makan udang tak lerh cerita lebih2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu geng la kita x makan udang he he tp demi en suami kenalah ngadap udang jg hu hu

      Delete
  3. mcm best la lauk rendang udang ni. tak pernah rasa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mala bestttt he he tp serdaknya je sb isinya akk tak rasa he he

      Delete
  4. Salam kak, alahaiii sedspnya udang! kalau guna udang galah mmg terasa kenikmatannya masa tarik dia punyer kepala tu hihihi... Happy besday buat abg juga, moga perjalananya di permudahkanNya insyaAllah!

    ReplyDelete
  5. Mama sara nur, apa apa jer UDANG, tetap menjadi pujaanku.. nyum nyum.. :P

    ReplyDelete
  6. Mama sara nur...tak makan udang ker? nanti citerlah kat blog nie yer. Org tak nak citer...itulah yg teman nak tahu hehehee.

    Teman pun suka udang...masak apa pun sodap kan.

    ReplyDelete
  7. sedapnya kakk.. lama dah tak makan udang. kalau udang saya sorang je layan. ahli lain semua alah ngan udang.. :-)

    ReplyDelete
  8. Am tak pernah terfiki untuk buat rendang pakai udang. Biasa guna ayam je, malas nak guna daging sebab kene jaga api lama gila.

    ReplyDelete
  9. Salam kenal. Idea baru untuk saya

    ReplyDelete
  10. Sis memang suka makan rendang udang....udang tu mesti besar2.

    ReplyDelete
  11. sedapnya ..... udang feveret munna juga....

    ReplyDelete
  12. salam mama...selamat hari lahir utk en somi...moga panjang umur lagi di berkati Allah.....meh akak tolong makankan udeng itewww!!! gembir akk dapt berkawan dgn org yg tak makan udang!!hihi

    ReplyDelete
  13. Salam Mama Sara...
    Kita belum pernah buat rendang udang....selalu buat rendang ayam jer....menarik rendang udang ni.....

    ReplyDelete
  14. bru hr tu mama sy buat rendang udang..
    tp tak rsa pn sbb alah..

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…