iklan

Friday, 21 September 2012

udang ala rendang

 assalamualaikum

apa khabar semua hari ni...harap2 sehat belaka kan. sudah menikmati makan tengahari  agaknya kan kita belum lg entah nak makan apa ...
hari ni dahpun hari jumaat.kan.penghulu segala hari... 21 hb september besday encik suami ..hampir terlupa walaupun awal2 dia ada duk hint2 je he he saja je buat x tau ...tgk apa agaknya reaksi. kek pun x buat @ beli pun tgklah esok nak wat surprise.. belilah je malas pulak nk membaking skrg ni Anak2 dah tanya dari minggu lepas lg nak beli apa hadiah utk abah ni...dah tak ada idea  tiaptahun minyak wangi je tahun ni nak bg kelainan lah. Tgk tepon abah tu lama dari dulu sama...beli tepon ok gak kan he he tp nanti claim balikkk okeyy  boleh gituu


sebelum tayang kek besday kita tgk je udang yg masak ala2 rendang ni yek..udang ni memang feberet encik suami tersayang...kalu ada depa mata tak hinggat dia kat isteri dah...lupa yg isterinya ini tak makan udang hu hu kesiankan...sebenarnya ada cerita disebalik kenapa tak makan udang..story dulu2 lagi. bukan sb elegik ye tp memang tak makan. kalu ak cerita panjang...biarlah jadi rahsiaku he he

okey resepi udang ni macam rendang biasa je macam rendang ayam tu...serai kunyit santan, cili padi kalu suka pedas kerisik bahan2 utamanya. cuma bezanya tukar ke udang je. main blend semua pastu masak hingga kering. simple kan
mesti tahu kan..


okey tak leh story mory panjang sb tengah lapar kena cari makan dulu 

jumpa lagi

20 comments:

  1. Selamat Hari Lahir untuk abang... moga panjang umur dan dimurahkan rezeki... aminnnn
    wahhh nak beli h/p.. ok gak tu.. gud idea.. :) kan kan.. ape salahnya.. nanti dah beli.. lepas bagi adiah.. bagi resit plak.. heheheh boleh ape.. setuju sangat.. ;P
    sedap nampak kak.. udang ala rendang.. nyum nyum...

    ReplyDelete
  2. emak akak selalu buat.. tapi udang kena besar sikit baruler feel... sedapkan.. makan ngan nasi panas.. tapi dah tak makan udang tak lerh cerita lebih2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu geng la kita x makan udang he he tp demi en suami kenalah ngadap udang jg hu hu

      Delete
  3. mcm best la lauk rendang udang ni. tak pernah rasa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mala bestttt he he tp serdaknya je sb isinya akk tak rasa he he

      Delete
  4. Salam kak, alahaiii sedspnya udang! kalau guna udang galah mmg terasa kenikmatannya masa tarik dia punyer kepala tu hihihi... Happy besday buat abg juga, moga perjalananya di permudahkanNya insyaAllah!

    ReplyDelete
  5. Mama sara nur, apa apa jer UDANG, tetap menjadi pujaanku.. nyum nyum.. :P

    ReplyDelete
  6. Mama sara nur...tak makan udang ker? nanti citerlah kat blog nie yer. Org tak nak citer...itulah yg teman nak tahu hehehee.

    Teman pun suka udang...masak apa pun sodap kan.

    ReplyDelete
  7. sedapnya kakk.. lama dah tak makan udang. kalau udang saya sorang je layan. ahli lain semua alah ngan udang.. :-)

    ReplyDelete
  8. Am tak pernah terfiki untuk buat rendang pakai udang. Biasa guna ayam je, malas nak guna daging sebab kene jaga api lama gila.

    ReplyDelete
  9. Salam kenal. Idea baru untuk saya

    ReplyDelete
  10. Sis memang suka makan rendang udang....udang tu mesti besar2.

    ReplyDelete
  11. sedapnya ..... udang feveret munna juga....

    ReplyDelete
  12. salam mama...selamat hari lahir utk en somi...moga panjang umur lagi di berkati Allah.....meh akak tolong makankan udeng itewww!!! gembir akk dapt berkawan dgn org yg tak makan udang!!hihi

    ReplyDelete
  13. Salam Mama Sara...
    Kita belum pernah buat rendang udang....selalu buat rendang ayam jer....menarik rendang udang ni.....

    ReplyDelete
  14. bru hr tu mama sy buat rendang udang..
    tp tak rsa pn sbb alah..

    ReplyDelete

kata-kata manis