iklan

Sunday, 9 September 2012

cucur badak punya nama

 assalamualaikum

2 hari sudah sibuk kunjung mengunjung ke open house, kenduri kawen aii imakin malas rasanya nak masak2 lagi. Syoknya kan kalu hari-hari dpt makan -makan camni dahlah free sedap2 pulak tu he he 
melampau la tu kan hahaaa  Alhamdulillah rezeki bulan syawal, semoga bertambah-tambah lg rezeki org yg menjamu orang ni kan
 ok cerit pasal makan-makan ni jangan lupa pada kesihatan masing2 ye...kena jg beringat-ingat. Sebenarnya bila ke OH ni taklah makan banyak pun, rasa sana sikit sini sikit je, yg penting dpt hadir tanda terima kasih di atas jemputan. Betul takkkk...
mai layan cucur badak ni pulak ye, entah dari mana datangnya nama badak ni pun taktaulah. tak kisahlah ye janji sedappp he he
  ada kena mengena jg dgn open house jg ni sebenarnya kalu idak takdelah rajin  membuat kuih yg satu ni. Kuih ni untuk jamuan raya opis adikku. Tiaptahun bila jamuan raya memang adikku sorang ni akan menempah 2 jenis kuih, kuih manis dan kuih pedas setiap jenis 100 ketul. Cuma tahun ni lain sikit permintaan nak cucur badak . Selalunya karipap dan kuih koci. Gusar jg sebenarnya sb tak penah buat cucur badak sampai seratus setakat beberapa ketul tu ada la ....resepi pun selalu main agak2 je inikalu dah banyak kenalah cari resepi yg bersukat kan he he
alhamdulillah seb baik banyak blogger dah ada letak resepinya....cari punya cari pilih punya pilih maka sangat2 berkenan akan resepi di blog
http://mas-dapurmas.blogspot.com/2012/02/cucur-badak.html

tq ye akak c/p disini sebagai rujukan


Cucur Badak
Resepi : Quinnie

Bahan :
Untuk inti:
 1/3 biji kelapa parut
2 sudu besar udang kering - rendam dan kisar
 2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
3 tangkai cili kering
1 batang serai
sedikit air asam jawa dan 1 sudu gula 
  garam secukup rasa

Untuk doh :
 500 gram keledek -
 kalau color merah lagi sedap 
 
 1 - 3/4 cawan tepung gandum (bergantung kepada kelembutan ubi yg direbus..kalau lembut sgt leh tambah tepung gandum tapi jgn byk sgt) 
  1/4 cawan tepung kanji 

 

Cara membuatnya :
Untuk inti:

1) 
 cili kering, bawang besar dan putih, udang kering, serai hendaklah dikisar halus. 
2) Campurkan kelapa dengan bahan kisar, sedikit perahan air asam jawa, gula dan garam secukupnya. Gaul sebati dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga inti masak.
Untuk Doh :
1)  Rebus ubi keledek sampai empuk, angkat dan tos kan, terus lecek2 kan ubi tu masa tengah panas, lepas dah sejuk boleh letak tepung dan gaul2 rata. 
2)  Ambik sedikit doh dan buat bulat2, kemudian leperkan pada tapak tangan dan isi inti. Lepas tu bulat2 kan kasi cantik. Letak kuih yg dah siap atas dulang yg telah ditaburkan dengan tepung utk elak kan dia melekat bila diangkat nanti. 
3)  Selepas siap, goreng kueh dengan api sederhana. Selalu balik2 kan kuih agar kuih masak sekata. Bila kekuningan boleh lah diangkat. 

SELAMAT MENCUBA

9 comments:

  1. mala suak coq badak tapi budak2 kurang sebab kata pedas. inti pedas baru sedap kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak buat kurang pedas pun he he sb memang suka kuih kurang pedas kalu laukpauk ye he he

      Delete
  2. Sedap makan kueh nie dgn air teh 'o panas. Kueh2 jenis savoury nie mmg saya suka sebab tak manis.

    ReplyDelete
  3. Dah lama tak mkn cucur badak...cantek je cucur ni..

    ReplyDelete
  4. sedappnyerrr cucur badaq.. bak kata Rahel tu, cantek jer rupanya.. :)

    ReplyDelete
  5. Salam kak! Klu cucur badak ni kan paling malas nk buat serunding dia tp bila dah ada serundingnya abis di buat benda lain :D resepi kak q mmg best! Takk pernah dah nk cuba resepi org lain :D

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum kak..
    time balik raya hari tu... mak nani pun ajak wat cucur badak gak.. kebetulan mak dah siap2 buat inti.. simpan dlm peti sejuk.. lepas tu kebetulan plak mak saudara hantar ubi keledek dari rumah besan dia.. ape lagi.. terus jadi cucur badak ler.. dapat dekat 40 bijik.. puas makan woo.. heheheh mmg best.. :)

    ReplyDelete

kata-kata manis