Skip to main content

cucur badak punya nama

 assalamualaikum

2 hari sudah sibuk kunjung mengunjung ke open house, kenduri kawen aii imakin malas rasanya nak masak2 lagi. Syoknya kan kalu hari-hari dpt makan -makan camni dahlah free sedap2 pulak tu he he 
melampau la tu kan hahaaa  Alhamdulillah rezeki bulan syawal, semoga bertambah-tambah lg rezeki org yg menjamu orang ni kan
 ok cerit pasal makan-makan ni jangan lupa pada kesihatan masing2 ye...kena jg beringat-ingat. Sebenarnya bila ke OH ni taklah makan banyak pun, rasa sana sikit sini sikit je, yg penting dpt hadir tanda terima kasih di atas jemputan. Betul takkkk...
mai layan cucur badak ni pulak ye, entah dari mana datangnya nama badak ni pun taktaulah. tak kisahlah ye janji sedappp he he
  ada kena mengena jg dgn open house jg ni sebenarnya kalu idak takdelah rajin  membuat kuih yg satu ni. Kuih ni untuk jamuan raya opis adikku. Tiaptahun bila jamuan raya memang adikku sorang ni akan menempah 2 jenis kuih, kuih manis dan kuih pedas setiap jenis 100 ketul. Cuma tahun ni lain sikit permintaan nak cucur badak . Selalunya karipap dan kuih koci. Gusar jg sebenarnya sb tak penah buat cucur badak sampai seratus setakat beberapa ketul tu ada la ....resepi pun selalu main agak2 je inikalu dah banyak kenalah cari resepi yg bersukat kan he he
alhamdulillah seb baik banyak blogger dah ada letak resepinya....cari punya cari pilih punya pilih maka sangat2 berkenan akan resepi di blog
http://mas-dapurmas.blogspot.com/2012/02/cucur-badak.html

tq ye akak c/p disini sebagai rujukan


Cucur Badak
Resepi : Quinnie

Bahan :
Untuk inti:
 1/3 biji kelapa parut
2 sudu besar udang kering - rendam dan kisar
 2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
3 tangkai cili kering
1 batang serai
sedikit air asam jawa dan 1 sudu gula 
  garam secukup rasa

Untuk doh :
 500 gram keledek -
 kalau color merah lagi sedap 
 
 1 - 3/4 cawan tepung gandum (bergantung kepada kelembutan ubi yg direbus..kalau lembut sgt leh tambah tepung gandum tapi jgn byk sgt) 
  1/4 cawan tepung kanji 

 

Cara membuatnya :
Untuk inti:

1) 
 cili kering, bawang besar dan putih, udang kering, serai hendaklah dikisar halus. 
2) Campurkan kelapa dengan bahan kisar, sedikit perahan air asam jawa, gula dan garam secukupnya. Gaul sebati dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga inti masak.
Untuk Doh :
1)  Rebus ubi keledek sampai empuk, angkat dan tos kan, terus lecek2 kan ubi tu masa tengah panas, lepas dah sejuk boleh letak tepung dan gaul2 rata. 
2)  Ambik sedikit doh dan buat bulat2, kemudian leperkan pada tapak tangan dan isi inti. Lepas tu bulat2 kan kasi cantik. Letak kuih yg dah siap atas dulang yg telah ditaburkan dengan tepung utk elak kan dia melekat bila diangkat nanti. 
3)  Selepas siap, goreng kueh dengan api sederhana. Selalu balik2 kan kuih agar kuih masak sekata. Bila kekuningan boleh lah diangkat. 

SELAMAT MENCUBA

Comments

  1. mala suak coq badak tapi budak2 kurang sebab kata pedas. inti pedas baru sedap kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak buat kurang pedas pun he he sb memang suka kuih kurang pedas kalu laukpauk ye he he

      Delete
  2. Sedap makan kueh nie dgn air teh 'o panas. Kueh2 jenis savoury nie mmg saya suka sebab tak manis.

    ReplyDelete
  3. Dah lama tak mkn cucur badak...cantek je cucur ni..

    ReplyDelete
  4. sedappnyerrr cucur badaq.. bak kata Rahel tu, cantek jer rupanya.. :)

    ReplyDelete
  5. Salam kak! Klu cucur badak ni kan paling malas nk buat serunding dia tp bila dah ada serundingnya abis di buat benda lain :D resepi kak q mmg best! Takk pernah dah nk cuba resepi org lain :D

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum kak..
    time balik raya hari tu... mak nani pun ajak wat cucur badak gak.. kebetulan mak dah siap2 buat inti.. simpan dlm peti sejuk.. lepas tu kebetulan plak mak saudara hantar ubi keledek dari rumah besan dia.. ape lagi.. terus jadi cucur badak ler.. dapat dekat 40 bijik.. puas makan woo.. heheheh mmg best.. :)

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…