Skip to main content

cornflake ranggup yg simple tp sedapp


assalamualaikum

minggu terakhir kita berpuasa sebelum masing2 pulang ke destinasi.10 malam terakhir yg memang ditunggu oleh setiap muslimin muslimat. Inilah peluang yg tidak harus kita abaikan...
 Memang tgh berkobar-kobar semangat tp semalam tgh wat biskut cornflake ni telepon berdering  satu lg perkhabaran yg membuatkan hati gundah kembali, ye dgn kesihatan ayahanda yg puasa kali ni memang kelamkabut, tiba2 semalam mak kat kg pula kena admit kat hospital sb kena sengat dek lipan...aduhhhh kesian kat mak dahlah puasa makan tak menentu ni. Ya Allah ....beratnya dugaan kami kali ini. Selama ni mak yg kesana kemari buat segalanya bila kami anak2 dikejauhan tp bila jadi macam ni macamna dgn pak pula....rasa nak terbang je balikkk. Syukur sb ada insan yg baik hati macam cikgu Yusof yg tolong bw mak g klinik kalu tidak entahlah..kami nk terus balik kurang2 pun 4 jam hu hu

 memang tak sabar nak balik kampung , buka sb tak sabar nk beraya tp tak sabar nk tgk keadaan mak dan ayah...macamna nak wat lemang ni kalu mak sakit kaki hu hu Alhamdulillah lega bila td telepon cakap dgn mak, dah ok cuma bengkak sikit bekas kena sengat tu. Lega jg bila adik perempuan bungsuku nak blk awal seminggu utk tengok2 keadaan disana...tq dik sb sedia berkorban...kalaulah akak ni sorang2 takda anak suami dah tentu akak balik tinggal dgn mak ayah dikk

tahun ni memang buat biskut yg senang mudah dan simple bahan2nya, tak remeh banyak2 bahan. Lgpun malas nk fikir2, mana yg dan je lah asalkan ada utk raya nanti. Kat kg ada la tu sapa2 yg balik mesti la bawak serba sikit kan.macam cornflake ni sb sblm puasa dah beli 3 pek @3 kg cornflake kat bagus. Jadinya cari resepi yg berasakan cornflake je lah..lgpun anak2 suker kan.
resepi dari kak yatie ni memang sedap.
Asalkan ada dari ta ada kan.
boleh intai disini utk resepi.http://yatiememories.blogspot.com/2011/08/biskut-cornflakes-rangup-2.html

tq k.yatie share resepi yg sedap ni

cornflake ranggup

Bahan-Bahan
  • 250 gm mentega
  • 3/4 cawan gula aising
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 biji kuning telur
  • 250 gm cornflakes(ramas2 sikit)
  • 2 cwn tepung naik sendiri
  • Mangkuk kertas secukupnya
  • Ceri merah dan ceri hijau-dipotong kecil
Cara-Cara
  1. Pukul mentega dan gula aising hingga sebati.
  2. Setelah sebati, masukkan telur dan pukul lagi...setelah itu masukkan esen vanilla.
  3. Masukkan tepung naik sendiri dan cornflakes yg di ramas...gaul sebati guna senduk kayu je.
  4. Masukkan dlm mangkuk kertas dan hiaskan dngn potongan ceri merah dan hijau.
  5. Bakar dalam oven yg telah di panaskan pada suhu 170 C selama 20 minit.
  6. Biarkan sejuk di redai biskut.
SELAMAT BERPUASA

Comments

  1. siannya...hati mesti risau kan kalau mak ayah x sihat..semoga mak yah awak sihat kembali...amin

    ReplyDelete
  2. memang risau sangat kalau mak dan ayah sakit.....hati mmng tak tenteram....semoga mereka cepat sembuh...

    ReplyDelete
  3. semoga mereka cepat sembuh ya dik .. insyaallahh
    wahh dah buat cookies raya , akk tunjuk2 je dik
    tahun sudah ada jugak buat cornflakes madu .. tahun nie mood entah kemana huhu

    ReplyDelete
  4. salam aidilfitri dari muscat, oman

    ReplyDelete
  5. 91
    wah....inii benar^ sedap dan lezat kawan, saya sangat suka dengan rasanya.nikmat
    saya suka dan follow 91
    saya akan senang jika anda menerima dan follow kembali
    ditunggu dan terima kasih

    ReplyDelete
  6. tu la kan kak,bila something terjadi dkt mak ayh dkg..mesti hidup tak keruan..nak blk terus2 pon terikat dgn keje,anak2 suami...kalau bujang laju je...

    mmg simple..su suka sbb memg jenis simple pon..hehe

    ReplyDelete
  7. memang badan kat sini hati dah kat kampungkan..
    susah sikit kalau dah der keluargani... tapi doalah dari jauh...
    akakpun suka kuih asas cornflakesni,

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…