iklan

Monday, 30 July 2012

ubi kayu rebus gula merah




 assalamualaikum

Selamat menjalani ibadah berpuasa buat semua. Alhamdulillah hari ke sepuluh sudah kita berada dlm bulan ramadhan yg mulia ini.
pejam celik je kan, rata-rata dah sibuk tayang biskut raya ye tak.


semalam sempat rebus ubi kayu yg dibeli kat nsk ni, beli seketul je untuk lepaskan keinginan. Lama jugak tak layan ubi kayu ni, kalu balik kg tu selalunya mak tanya nak ke korek ubi tp kebelakangan ni balik x sempatlah sb balik pun sb keaadaan pak yg tak sehat. Jadinya tak berpeluang intai apa yg ada sekeliling.
masa g nsk ternampak ubi ni terus ambik seketul.

feberet dulu2 takkala zaman sekolah lg ni.

resepinya simple jugak cuma bersihkan ubi dan rebus dgn air dan sedikit garam
dah agak empuk bolehlah toskan dulu
dlm periuk lain masakkan gula merah campur sedikit gula putih bersama sedikit air,
utk lebih harum masukkan sehelai daun pandan
jgn banyak sgt air nanti kuahnya banyak sb ikut cara mak sedap pekat2
dah pekat gula bolehlah masukkan ubi yg telah ditos tadi
dan siap utk dimakan

selamat berbuka puasa ye

7 comments:

  1. Slmt berpuasa mama sara nur.Alhamdullilah ayah mamasaranur dah keluar hospital....moga tambah sihat cergas. ubi rebus....lama betul tak mkn...mkn dg sira gula merah atau cicah kelapa...semua sedapp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq Mamasya
      alhamdulillah dah keluar tp bila kat umah susah sikit nk kawal makan nak lg bulan puasa ni mcm2 ada kan..

      Delete
  2. selalu mkn cicah gula dgn sambal jer...sira dgn gula merah ni lah first time nampak...

    ReplyDelete
  3. tak penah buat mcm ni..selalu buat rebus cicah gula n kelapa atau buat getuk ubi kayu...:)
    salam kenal dan folllow sini juga ;)
    jom singgah
    lobaksusue.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. ini laaa feveret ayah saya... ubi kayu rebus... tapi makan ngn ikan masin.. mak sy suka makan ngn kelapa... kami adik beradik sume suka cicah sambal tumis... sekali mak rebus setengah periuk besar untuk kami sefamili.

    ReplyDelete
  5. saya suka mkn dgn sambal tumis ikan bilis. rindunya lama x makan!

    ReplyDelete
  6. lama berabad sy tak makan ubi macam ni..teringat zaman kanak2 dulu pulak..inilah salah satu sarapan nya..

    ReplyDelete

kata-kata manis