Skip to main content

pulut durian santan ganti nasi

ASSALAMUALAIKUM


mood nak memasak memang tak ada, masak pun yg mudah ahamdulillah dikurniakan anak2 dan hubby  yg suka makan simple goreng fries, goreng nugget, goreng telur hu hu terukkan mama ni rentah kenapa, makan pun rasanya malas hu hu tp terpaksa makan jg kan...alangkah bagusny kalau tak makan tp masih boleh kan kehidupan tanpa masalah lapar atau peningg
merepek agaknya hu hu

balik kg baru2 ni dpt merasa lg pulut durian dgn santan gini, kali ni memang pulun sakan. memang tak pandang nasi dh kalu ada pulut ni.

jom layan ye..

http://www.youtube.com/watch?v=bKzXPIqrx6k&feature=player_embedded

Comments

  1. salam mama saranur.....akakkkkkk!!!terliurnya saya tgk isi durian tu. huhu!!kat brunei blm timbul lagi durian kg. dok ada skrg durian siam.

    ReplyDelete
  2. ni la n3 paling mennggoda sekali!!!..nk sikitttt!

    ReplyDelete
  3. Rasa nak tumpang seulas durian dengan sejemput pulut! Enaknya!

    ReplyDelete
  4. Teringin nya nak makan durian. Masalahnya skrg tgh ada masalah kembung perut. Makan durian, lagi lah banyak gas nha

    ReplyDelete
  5. Masa ada arwah bapa dulu,mmg selalu makan pulut durian santan ni.Dia suka sgt2.

    ReplyDelete
  6. durian batu kurau nie..akak saya dulu dok bukit jana masa mak keje kat sek men darul ridzuan.. dah pencen mak buat rumah kat kuala.. kuale kat mana??? saya kg talang :) batu kurau kg member sekolah ..puas la makan durian cni..

    ReplyDelete
  7. wahhh ada lagi x nie..he hehe boleh x nk join skali..aritu baru lps mkn duriann...sampai panas bdn nie tau:)

    ReplyDelete
  8. balik nanti nk beli durian lah kalau sempat....tp rasanya x sempatlah nk tanak pulut mkn mcm tu jer le jawapnya..

    ReplyDelete
  9. saya jugak yg tak pernah rasa makan pulut dgn durian. teringin nak rasa satu hati nnti. ;D

    ReplyDelete
  10. best nye pulut durian... akak best apa makan nugget ngn fries, ngan telur... pastu buat roti bakar... tu laa feveret breakfast femli saya... dari mak bapak sampai ke anak2 sume suka... hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…