Skip to main content

manggis oh manggis


Salah satu buah-buahan tempatan kegemaran saya ialah buah manggis. Pasti ramai  yang sukakan buah manggis ni kan.  pokok manggis ni berbuah di musim buah durian. Kata orang, kalau banyak makan buah durian, bolehlah makan buah manggis banyak-banyak kerana buah ini menyejukkan badan.
 Paling tak lupa saat kait buah manggis  masak yang berwarna ungu dan memakannya di bawah pokok memang syok he he tu dulu2 masa zaman sekolah aaar . Sebab pokok manggis ni memang banyak di tanam orang dulu2. Bersepah kat kampung Yg rendah siapleh panjat lagi. pastu Berebut-rebut ngan kenkawan sapa paling banyak dapat kait. Sedapnya makan pula kat tepi sungai rumah arwah Toklong. 
Tp arwah tok jg selalu pesan jangan makan buah ni kalu dalam pantang  , nak lagi kalu menyusu badan , nanti urat kembang


Sumber mengatakan manggis berasal dari Kepulauan Sunda dan Maluku (Moluccas) di Indonesia. Pokok manggis boleh mencapai ketinggian dari 7 hingga 25 m tinggi (20~80 kaki). Putik manggis berwarna hijau pucat atau putih, semasa dua hingga tiga bulan pembesaran, buah manggis akan berwarna hijau yang lebih pekat. 

Rasa isinya yang lembut dapat digambarkan sebagai manis-manis masam .Manggis memang sedap dimakan pada bila-bila masa, paling sedap ketika menghadapi ‘morning sickness’. Salah satu keunikan manggis ialah, walaupun dari mana datangnya buah manggis itu, rasa isinya tetap sama, berlainan sekali dengan buah durian, rasa isinya banyak dipengaruhi oleh jenis dan di mana ia ditanam. Maknanya, tidak kiralah sama ada ia manggis negeri Perak atau Johor atau Pahang atau Siam sekalipun, rasa isinya tetap sama.



Terlalu banyak khasiat dan kebaikan manggis terhadap kesihatan tubuh. Kandungan flavonoid dan flavon di dalam isi buahnya dikatakan mampu merangsang antioksidan lain termasuklah vitamin C dan E. ini sekaligus menguatkan sistem imun tubuh. Ðari hasil satu penyelidikan, buah asli Asia Tenggara, buah manggis dikatakan dapat menghasilkan xanthone iaitu zat yang terbentuk dari hasil penyisihan kulit buah manggis. Xanthone mempunyai aktiviti anti-inflamasi dan anti-oksidan.

Alpha-mangostin dan gamma-mangostin yang terdapat dalam xanthone dipercayai memiliki kemampuan mencegah pelbagai penyakit serta mempunyai kesan anti radang lebih baik daripada ubat anti inflamasi lain.

Xanthone jenis ini juga dikatakan mampu menghindarkan pelbagai jenis penyakit yang disebabkan oleh peradangan seperti arthritis dan Alzheimer serta bermanafaat mencegah pertumbuhan sel kanser dan tumor. Kangungan alpha-mangostin dan gamma-mangostin pada buah manggis juga bersifat sebagai anti bakteria.

Manggis juga mempunyai Cathechins, Polifenol dan Polisakanida yang berkesan untuk menjadi agen antioksida semulajadi dan juga bahan anti bakteria dan anti kulat. Selain itu, buah manggis juga mengandungi zat besi, niasin, kalsium, protein, serat, vitamin B1 dan B2.
Selain isi buah manggis yang banyak khasiat, bahagian lain juga boleh digunakan untuk tujuan ubatan. 


Kulit buah manggis telah digunakan secara meluas di India sebagai ubat cirit-birit. Kulit buah manggis sekitar suku inci tebal dn mengandungi astringen.


Masyarakat Cina mengunakan kulit pokok manggis bagi mengubat cirit-birit. Kulit manggis yang telah direbus dikatakan mampu dijadikan ubat sapu bagi melegakan masalah sistitis. Manakala kulit manggis yang telah direndam semalaman dikatakan mampu dijadikan sebagai ramuan masalah cirit-birit kronik.

Hirisan kulit manggis kering yang telah dijadikan serbuk boleh digunakan sebagai ubat yang cirit-birit yang teruk diiringi darah . Ramuan serbuk kulit manggis yang telah dijadikan minyak pula dikatakan mampu dijadikan sebagai ubat sapu masalah kulit seperti ekzema



Daun dan kulit pokok manggis pula dikatakan boleh dijadikan sebagai ramuan bagi merawat masalah jangkitan seriawan, cirit-birit, disentri dan masalah urinari. Air rebusan akar pokok manggis pula dikatakan boleh digunakan sebagai ubat bagi mengatur haid. Ekstrak kulit yang dikenali sebagai ‘amibiasine’ pula dikatakan mampu dijadikan ubat bagi rawatan ameba disentri.

Comments

  1. Salam mamasara.buah manggis antara buah yg pasti beli bila musimnya. kat Cairo ni pernah jumpa kedai yg jual dt Thai...tp dah kecut sgt buahnya...tak selera nengok nak beli...
    bgmana keadaan ayah mamasaranur...moga bertambah naik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Mamasya, ayah alhamdulillah agak ok cuma masih perlukan jagaan rapi utk sembuh

      Delete
  2. salam mamsara
    baru lps mkn manggis n durian aritu tp semuanya berbeli la..nampak pic tue terasa2 nk mkn lg.

    ReplyDelete
  3. salam Mama SaraNur...tak balik BK ke? ni tgh musim doyan, manggis, rambutan ni !! kalo balik, kirim saya seguni yer...hehehe....(dua hari lepas anak sedara balik BK, katanya buah2 tengah menimbun...biasalah kalau kat BK,durian boleh dapat sebijik 50sen kan...)

    ReplyDelete
    Replies
    1. CK minggu lepas balik tu yg merasa makan manggis ni he he memang bertinbum durian, lambak2 je
      rambutan kurang manggis ada jg. he he kena bawa lori baru leh bawa blk KL
      insyaallah awal puasa blk lg sb tgk ayah yg tak berapa sehat

      Delete
  4. Selamat pagi Mama Sara Nur,
    banyak khasiat manggis ye Mama Sara Nur.
    Masa kecik-kecik dulu memang suka panjat pokok manggis kat rumah nenek, manggis belum sempat masak pun kami kekah macam monyet! Habis keluar getah manggis dari kulitnya yang masih keras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kita, bila musim memang duk bawah pokok manggis je he he
      kalu yg belum masak pun sedap isinya keras2 he he

      Delete
  5. Ooo.. lamanya tak makan manggis. Dulu masa kecil kalau musim buah manggis tempat bundo adalah dicelah-celah dahan pokok manggis.

    ReplyDelete
  6. suka sangat makan manggis...rupenya manggis ni kalau masak kena petik kalau dh jatuh ketanah akan jd keras....sebb kt kpg ucu jarang@takde org tanam manggis
    tpi kalau ucu pulak makan manggis dgn durian sekaligus sah2 kepala pusing 360 darjah..

    ReplyDelete
  7. lama tk makan manggis. kat sini ada jual tapi tersangat mahal kalau tukaran matawang 4 biji RM16. huhu..

    ReplyDelete
  8. jarang jumpa buah manggis..klu durian/rambutan tu melambak jumpa kat sini.Ingat dulu kat kg byk tanam pokok manggis..skrg semua habih ditebang.

    ReplyDelete
  9. alahai sedapnye...lama dah tak makan manggis nih

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…