Skip to main content

kuih lapis lg


assalamualaikum

Satu keseronokan di bulan Ramadan ialah bila berpeluang tukar-tukar makanan dengan jiran-jiran kan. Menambah penuhkan meja takkala berbuka puasa. Kalau kat kampung dulu2 zaman sekolah rendah ada la trend macam ni tp skrg ni jarang dah kot.  Entah mana hilangnya, semangat kejiranan....Dulu tak ada bazar ramadan skrg kat kg bukan main ramai lg yg duk meniaga makanan ni, kuihmuih pun macam2 ada. Sb tu org kat kg pun keluar beli setakat singgit dua kuihmuih ni.
tp kat Kolumpur alhamdulillah masih ada jiran2 yg rajin hantar makanan ni. Walaupun tak semua, hari ni jiran sebelah kiri  esok jiran belakang. Untungkan...
tp bila org ngantor makanya kita kenalah membalasnya ye tak. he he Sebenarnya elok la gini kan kadang2 teringin nak makan bila buat mcm banyak la pulak so nilah peluang kasi jiran2 rasa airtangan kita. daripada tak habis membazir..

macam kuih lapis ni la, buatnya seloyang, makannya takpun habis seloyang pun, maklumlah menu lain tersedia tu. Bila bg jiran sepiring , dibalasnya semangkuk meehon goreng, bukanlah mengharapkan balasan tp terasa nikmat di bulan mulia ni...bertambah semangat rajin nak masak2 lg kan
Semangat kejiranan tu yg penting,,,

oklah jap lg budak2 nursery nak bangun, baik cepat2 menulis he he
kuih lapis ni dah beberapa kali tayang kat entry , masih resepi yg sama.  boleh tgk kat enty sebelum ni ye.
tak sempat nk c/p resepi lg sekali

SELAMAT BERBUKA PUASA..

Comments

  1. Boleh lah kita tukar2 kuih yer Mama... k.gee ada kuih talam pisang yg sedap dan teringin nk merasa kuih lapis merah mengancam tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh k.gee he he lg meriah meja kita nanti

      Delete
  2. Seronokkan jiran tetangga hulur menghulur bila dah petang nak buka puasa... memang betul tu Mama Sara Nur, kalau buat kuih tak habis nak jamah semua, eloklah bagi2 sesama jiran.

    ReplyDelete
  3. amboii rajinnye mlapis...bestnye klau jdi jiran Mama..dpt mrasa kuih lapis yg sedap tu...

    ReplyDelete
  4. bestnya dapat bertukar2 juadah kan..terasa erat hubugan kejiranan..rajin tul melapis..yummy dh lsms x msksn kuih lapis.:)

    ReplyDelete
  5. ms sya kecik2 dlu suka makan kuih ni sbb warna dia pink2... :)

    ReplyDelete
  6. betul kata nuri.. dulu2 kat kg mcm dah jd tradisi tiap kali bulan puasa... beberapa jiran terdekat pasti dtg hantar kuih berbuka.. bukan setakat kuih berbuka.. malah pagi raya pun masing2 dtg dengan pinggan besar ngan kuih2 kering & kuih2 basah hantar dari satu rumah ke rumah... mak2 kita pulak kalau buat kuih pun kena bulat lebih sbb nak bagi jiran2 juga.. kdg jiran tak bagi.. kita yang bagi.. esoknya.. dia pulak bg kita kuih nak pulangkan piring kita.. hehe... seronok dpt bertukar2 kuih... skrg ni keadaan tu dah semakin hilang.. kalau ada pun mungkin hanya jiran2 sebelah rumah je...tu pun sekali sekala je kan... mungkin faktor usia mak2 kita... dorang pun dah semakin tua.. dah tak rajin nak buat2 kuih2 lagi sedangkan yang mkn cuma dua mulut... anak2 semua dah bekeluarga... jd taknak membazir.. disamping tu mungkin dorang sendiri pun kurang sihat.. tak boleh nak mkan mcm2 sperti dulu2 masa waktu muda zaman kita kecik dulu.... lagipun.. mcm zila kata skrg ni dah byk bazar2 ramadhan yg jual mcm2 jenis kuih.. jd kalau teringin sgt beli je seringgit dua... pun dah cukup utk mereka kan... now giliran kita pula bertukar2 juadah ngan jiran tetangga.. entah2 bila kita dah tua esok2.. dah malas juga nak buat mcm skrg ni.. hehehe... ibarat mcm roda kan...

    ReplyDelete
  7. betul tu kak, kadang2 kita makan pun tak habis, tp kalau dah pasang niat nak bagi kat jiran laagilah elok.

    ReplyDelete
  8. kemas dan cantik lapisannya. sedap!

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…