iklan

Sunday, 3 June 2012

kek lapis cheese pesona


assalamualaikum

seminggu sudah cuti persekolahan dan
riuh rendah la kan rumah2 yg anak2 semua ada dirumah, makin buzy mak ayah . alhamdulillah kami pun selamat sudah ke Melaka utk majlis kawen anak buah sebelah hubby. Sempat jalan2 ke Melaka, mandi manda. semuanya sudah selasai.


inilah akibat godaan dari blog2 masakan, terus terpesona. Kek ni buat sebelum cuti sekolah lagi saja nak jg merasa kesedapan kek yg satu ni  he he namanya kek laps cheese pesona kan. Mula2 masa tengah semua tayang oklah wat x kesah. tapi jadi kesah bila tengok kat blog LEMAK MANIS
oleh Iza.
akhirnya mencuba jga, cuma buat separuh takut tak jalan, maklumlah pertama kali kadang2 budak2 kalu yg lain sikit mulalah macam2

agak kurang cheesenya sb cuma wat separuh 250gm cream cheese. Reaksi dari siabang ok sedap tp kebetulan adik bungsu dtang bukan main suker dia apalgi terus makan sampai habis hu hu
utk resepi boleh singgah di blog tuan asal resepi ye

http://ryoazhar.blogspot.com/2011/09/kek-lapis-cheese-persona.html

daku resepi copy dari blog

 lemak manis

KEK LAPIS CHEESE PERSONA
Sumber: Ryoazhar
          sumber :Ita  Masam manis

Bahan A
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600gm(iza guna biskut tiger koko macam kak ita
500ml susu segar dipanaskan

Bahan B
500gm cheese cream(philadelpia/tartura)
10ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Cara Penyediaan
Sediakan loyang berukuran 9x9(iza guna loyang bulat 8"
Sebaiknya loyang loose pan supaya mudah kita nak keluarkan kek nanti
Lapik dasar loyang dengan baking paper

Satukan cheese dan gula halus dan pukul hingga sebati
Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair
Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan
Panaskan susu segar,padamkan api.
Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu yg suam2 panas angaran 1 saat
Dan terus susun dalam loyang
Pastu sapukan adunan cheese diatasnya,ratakan
Ulang proses melapis biskut dgn kaedah yg sama selapis demi selapis,kemudian sapukan lagi adunan
cheese tadi.Ulang proses melapis hingga habis
Biarkan lapisan cheese diatas sebagai lapisan terakhir.
Kemudian kisar baki biskut yg ada,taburkan dgn cara menapis serbuk biskut tu,diatas lapisan cheese
Tekan2 sikit permukaan tu
Masukkan dlm peti sejuk,dan biarkan selama sekurang-kurangnya 6 jam,sebelum dipotong.





TERIMA KASIH

10 comments:

  1. salam saranur..
    wahhh malam2 kesini ada cheese pesona yer..ramai yg dh try kan ..zila x buat lg..nnt2 mmg nk cuba jgk:)..

    ReplyDelete
  2. Salam Mamasaranur,
    Suka akak tgk kek Cheese pesona ni...tp tak boleh buat selalu sbb cepat muak. So jamu mata ajer la selalu...hehe.

    ReplyDelete
  3. Salam saranur...wah sara pun dah mencuba,memang sedapkan...x rugi mencuba.Iza dah 3 kali dah buat...atas permintaan adik2 ipar,siap untuk buat jamuan birthday lagi...

    ReplyDelete
  4. Wow.. dah buat dah kek lapis ni.. Mesti sedap sangatkan.. Terliur kami yang melihatnya.. :)

    ReplyDelete
  5. salam mama nur..
    angan2 nk buat pesona ni dari hari sabtu lagi...tapi kudrat membataskan ucu..
    last2 pepagi ni ada kat dapur mama nur...makin lah bergelora ucu nak buat...

    ReplyDelete
  6. salam,

    mengacamnya ... kat oman tak nmpk pulak biskut marie. ala-ala biskut tiger ada kot.

    ReplyDelete
  7. uish!!!sedap nampak ni. kalau yang xyah bake mmg suke le ni nak try. nanti kita nak buat ye mama sar nur ;)

    ReplyDelete
  8. salam..tgk bahan2 tu dah taw mesti enak banget kek ni ngan ada cream cis, biskut merie bagai..uish terliuq sungguh

    ReplyDelete
  9. salam kak... masih terasa kesedapan cheese biskut merie ni.. mmg terbaekkk... tima kasih kak sudi singgah blog saya.. salam kenal juga dr saya

    ReplyDelete
  10. Simple & nampak sedap, bolehlah cuba nanti...salam perkenalan

    ReplyDelete

kata-kata manis