iklan

Friday, 22 June 2012

kek chiffon 3 warna

 assalamualaikum

apa khabar semua, harap dlm keadaan sehat belaka ya. Sakit ni kadang2 tak dijangka, dlm sehat tiba2 jatuh sakit ye tak. Pagi baik-baik aje tup2 petang pening ke demam ke kan. Hanya Allah s.w.t yg mengetahui.
Cuma kadang2 terkilan ada sesetengah org yg susah menerima kenyaan ini. Dikatanya kita main2, terasa jg  bila ada yg kata ehh pagi tadi elok je ... siapalah kita ni yg tahu apa bakal terjadi..
Yg baik itu dari Allah dan yg buruk itu dari kita hambanya..

 alhamdulillah , bila sehat dptlah kita buat apa yg boleh kan. Kek chiffon ni terhasil bila amat tertarik dgn kek chiffon 3 rasa yg ditayangkan oleh Qaseh Honey dlm blognya hari tu. Sgt terpesona dgn kerajinan qH yg rajin memasak. Sedap2 belaka . kek chiffon memang sedap kan, lembut je. Geram boleh picit2 he he
TQ QH akak c/p disini ye.

Kek Sifon Oren
Resepi:Chef Noraini Zakaria
Sumber: FB Jom Masak
sumber; QASEH hONEY

Bahan A:
100g tepung kek
1/2 st serbuk penaik
5 biji kuning telur gred A
60g gula kastor
5 sudu makan minyak masak
2 sudu makan jus oren - 

1 st pes oren
1tbsp strawberry emulco + pewarna pink
1tbsp blueberry paste + pewarna purple
1tbsp oren paste + pewarna oren

Bahan B:
5 biji putih telur gred A
100g gula kastor
1/2 st serbuk krim tartar


Cara:
1.Bahan B:pukul putih telur hingga berbuih.Masukkan gula kastor dan
serbuk krim tartar.Pukul lagi hingga pekat dan gebu dengan kelajuan
tinggi selama lebih kurang 7 minit.Apabila adunan ini dicolek dengan
jari,ia keras dan berekor.

2.Bahan A:Ayak tepung dan serbuk penaik ke dalam mangkuk adunan.
Masukkan gula kastor,kuning telur,minyak,jus oren dan pes oren.Gaul (saya guna whisk-pemukul telur)..last masukkan tepung..

3.Masukkan putih telur 1/2 bahagian ke dlm adunan tpg tadi..dan gaulkan.Kemudian masukkan
1/2 lagi dan gaul perlahan-lahan hingga tiada kelihatan putih telur lg.
Tujuan digaul perlahan ialah supaya gelembung2 udara dalam putih telur tidak pecah.Kek lebih gebu.

4.Sediakan acuan sifon yang berlubang di tengahnya.Tidak perlu digris
atau dilapik kertas.Tuangkan adunan dan bakar dalam ketuhar pada
suhu 180'C selama 45 minit.

5.Telangkupkan kek atas dawai penyejuk dan biarkan ia sejuk selama 15 minit.

TERIMA KASIH

6 comments:

  1. Mmmmm.... kalau kami buat kek, kek biasa2 aje, tak sempat sejuk... anak-anak dah serbu!

    ReplyDelete
  2. kek chiffon memang best kan,lembut dan gebus jer kan..saya pun suka tapi dah lama tak buat tgk ni teringin lak nak rasa..hehe

    ReplyDelete
  3. k.chiffon kalau mkn mesti ada air kt sebelah kalau tak akan tercekik lah jawapnya....
    skrg ni ucu dah malas nk but chiffon sbb .....sebab malas...hahahaha...

    ReplyDelete
  4. bukan main berbelang lagi kkek chiffon tu.. warnanya pun terserlah...

    ReplyDelete
  5. allooolooo sedapnya...zila blum berkesempatan nk buat lg..mmg nk try jgk nnt..cantik colour2 tue:)

    ReplyDelete
  6. asslm Mama Sara Nur...terima kasih sudi mcubanye yer...nmpk sedap lak kek chipon tu..meh sni QH pon nk picit jugak tu...cntik belang2nye..kaler fav QH tu..

    ReplyDelete

kata-kata manis