Skip to main content

caremel cake for birthday Fiza



 assalamualaikum


Salam sejahtera semua teman2, semoga kita semua sentiasa dilindungi olehNya.
alhamdulillah, rezeki bulan june . kek karemel utk besday salah seorang pelajar transit kat taska ni si Fiza, besdaynya yg ke 10. Sebenarnya Fiza ni pengemar setia kek caremel,  tak jemu2 dia pada kek ni. Bila besdaynya hari tu mamanya pun order kek ni utk wat surprise besdaynya.
 Lgipun sebab hari sekolah kan, kalu kat taska ni nak ikutkan tak cukup sebiji kek ni.
Bila potong tengahri oklah sb budak2 taska masih dibuai mimpi he he habuan utk yg dah sekolah rendah cukuplah. dpt sorang sepotong.

happy birthday Fiza..semoga jadi anak yg solehah ye.. posink ngan kenkawan sebelum ke sekolah agama.

 kek dah kena potong, tak sabar budak2 ni nak kerjakan, sekejap je licin. Seb baik yg kecik2 tu tengah tido.


JUMPA LAGI ...TERIMA KASIH

Comments

  1. bestnye dah besar dah dia...camne la danisha bile dah besar nanti heee

    ReplyDelete
  2. Happy bday Fiza. peminat kek karamel ya...nanti order lagi dg mamasaranur...
    re; husben mamasaranur pernah ke Egypt...dtg cuti ke..

    ReplyDelete
  3. Kek karamel memang sedap oooo... happy birthday Fiza cayanggggg...

    ReplyDelete
  4. Happy besday fiza!! Alahai tgk anak2 dara ni terbayang anak kita yang sedang membesar, sedapnya kek karamel tu nyum2

    ReplyDelete
  5. Happy birthday Fiza....moga jadi anak yg solehah.Sedapnya kek karamel tu.

    ReplyDelete
  6. Hepi befday Fiza...best nye dia dapat makan kek karamel kat sekolah

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…