Skip to main content

balik kampung makan durian

assalamualaikum
salam 1 Malaysia

bersua lagi, terima kasih pada teman2 yg sudi jenguk disini. Sayang semuaaaa. 
Cuti sekolah baru2 ni kami berpeluang pulang ke kampung lagi, kampung kelahiran dan disnilah tersimpan seribu kenangan manis sampai bila2. Kemanapun melangkah disini juga tempat yg dirindui.
Syukur jg kerana masih berkesempatan bersama ibubapa tercinta. Anak2 pula dpt bersama opah dan tokki.
walaupun banyak sudah perubahan, dek kerakusan manusia diantaranya...


 sempat posink di kawasan sawah padi sbelum sampai ke rumah tokki, suka tengok kehijauan sawah padi ni, hampir2 nak kekuningan cuma belum sepenuhnya...takkala zaman kanak2 byk jg masa dihabiskan di sawah padi, dpt jugalah tgk arwah tok tanam, dpt jg rasa mengutip siput, tangkap ikan haruan macam2 lg, paling best bila musim buah mempelam. Pokok kat tepi bendang ,uihhh seronoknya , sedap mempelam kampung ni tak payah kupas2 kulit pun basuh pastu terus ngap, buang kulit guna gigi je he he nostalgia


 budak sorang ni je tak makan durian, rugi kan he he katanya busuk isshhh ada ke? si abang dan kakak suka pantang jumpa macam abahnya lah..



akhirnya dapat juga pengalaman mengutip durian sendiri si abang Is ni, sebelum ni kalu nak kutip jauh, kena panjat bukit bukau  sekarang alhamdulillah pokok durian belakang umah opah dan tokki berbuah agak banyak dptlah merasa. Bunyi jatuh je cepat2 ke belakang pakat kutip he he bahaya tu kan, tp tak dpt lawan pengalaman mama adik beradik masa sekolah rendah dulu, terpaksa merentasi sungai, sawah padi dan panjat bukit pulak tu utk dptkan durian. Tp memang best bila kenangkan kembali masa tu.


 buka main syok dpt panjat pokok manggis ni, cik abang2 ni kan. He he pokok manggis ni rendah je, tu yg boleh panjat.


ha ha tengok ini budak yg pantang ada peluang bermain kat luar. Habis daun2 pokok bunga opah dipetik wat main masak2 he he

Comments

  1. Memang ada juga yang tak pandai makan durian, walaupun Kak Amie dan suami hantu durian, tapi anak bongsu aje yang ikut jejak langkah kami, yang sulung dan tengah tak pernah makan he he hehh (pernah kami paksa makan akhirnta yang sulung munt--

    ReplyDelete
  2. ucu suka sangat berkawan dgn org yg x makan durian tau...sebab nanti habuan dia ucu le yang tolong habiskan...hihihi

    ReplyDelete
  3. pengalaman di kampong zaman kita kecik2 dulu memang akan jadi kenangan paling manis dalam hidup... anak2 sekarang dah tak merasai cabaran mcm yg kita lalui... hehe...

    ReplyDelete
  4. bestnyer balik kg...byk doyan tu yer.tgh musim doyan kat sana yer sekrng ni ramai yg dok tayang doyan.

    ReplyDelete
  5. seronoknya balik kg makan duyan?..pemandangan sawah padi tu cantik betul..^^

    ReplyDelete
  6. blk kg mmg best...nak2 ada musim buah-buahan...meriah gile...dapat kumpul adik-beradik..anak2 buah semua..riuh rendah....pakat masak apa pun sedap & habis aje...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…