Skip to main content

tart fruit



assalamualaikum

salam hari jumaat hari pertama bulan june
 June ni istimewa untuk familyku...hari kelahiran 3 kami adik beradik, anniversary makayah , anniversary kakak yg duk Taiping dan kebanyakan anak2 buah yg lepas2 semuanya pilih June untuk nikah kawen he he so ramai yg sambut anniversary june ini. Kalau kumpul2 kena banyak kek terhidang sb semuanya nak celebrate. Special tentulah mak ayah yg ulangtahun ke 50 tahun ni bersamaan juga tarihk kelahiran ku anak ke 5 nya he he senang nak ingatkan


ok apapun layan tart fruit yg sedap ni,  fruit tart yg diletak buah peach dlm tin dan buah dragon hentam je sb buah ni je yg ada dlm peti ais sb x leh celoteh panjang lagi kena gerak ke Melaka utk majlis kawen anak sedara lg sorang yg jg pilih June he h

ok jumpa lgi

Comments

  1. sedapnye...mggunakan buah2 tmpatan lgi...good idea...hppy anniversary jugak yer..

    ReplyDelete
  2. Salam Mamasara.musim cuti sek mmg byk xtvtkan....tarikh yg sesuai.tat buah sedap...dah lama tak mbuatnya. slmt ke Melaka....

    ReplyDelete
  3. salam mamasara....menarik gak klau letak dragon fruit kan. menyerlah warnanya.

    ReplyDelete
  4. Salam...sedapnya ada fruit tart

    ReplyDelete
  5. salam mamasara
    wahhh ada tart lg..kt umah tue ada lg shell tart..tp tunggu inti dalam jew yg x ada nie..he hhee sedap jew zila tgok:)

    ReplyDelete
  6. Salam. Kak, tq sebab sudi singgah di blog. Musim cuti sek memang musim majlis kerja kahwin.. No wonder ramai yg sambut anniversary.. Bulan ni bulan kelahiran Nur.. :D

    ReplyDelete
  7. Salam mamasara.
    1st time tgk tart yang guna buah-buahan tempatan mcm ni...menarik dan nampak sedap sgt.

    ReplyDelete
  8. kreatif la...cantikkkk, x tau ble nk buat lg

    ReplyDelete
  9. Salam. Kak Mamasara, terima kasih atas ucapan.. Kita lahir bulan yg sama ye.. ;) Semoga Allah merahmati akak sekeluarga.. Amin.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…