iklan

Sunday, 27 May 2012

selamat bercuti & sedapnye tepung bungkus



gambar dari google


 assalamualaikum

selamat bercuti...cuti persekolahan pengal kedua 
sukenya adik-adik  bila bgtau cuti kan  tp tidak pada yg akan menduduki peperiksaan UPSR, PMR , SPM DAN STPM kan. Walaupun cuti tp dipenuhi dgn kelas tambahan dan sebagainya ye tak..

riuhrendahlah umah tok wan, tokki, opah, nenek, atuk2 kat kampung time cuti ni ye bila anakcucu pakat balik ramai2. citer balik kg haa kita pun tak sabar nak balik kampung ni tp kena minggu kedua cuti hu hu minggu pertama ni kena penuhi permintaan anak sedara wat cupcake utk majlis perkahwinannya.
Walaupun cuti mama buzy tau...buzy ngadap oven lak he he

hari ni kita tayang gambar tepung bungkus, inti kelapa gula merah. sedappp woo he he kesukaanku dulu kini dan selamanya. layan je lah ye. Mungkin ada yg tak penah makan, rasanya lemak2 dan bila ada inti kelapa gula merah ni jadinya lemak2 manis he he
tepung bungkus ni diperbuat daripada tepung beras dimasak dgn santan sehingga pekat agak2 boleh cedok letak dlm daun pisang,pastu baru dibungkus dlm daun pisang dan letakkan sedikit intinya akhirnya pula dikukus. Barulah siap utk dimakan.
my mum suke hasilkan tepung beras sendiri bila nak wat tepung bungkus ni. Beras direndam kemudian blend hingga hancur. tu yang lagi sedapppp

resepi maaf ye, masa ni tak wat sukatan main agak2 je. lainkali buat nak sukat. he he sapa-sapa nak try boleh tengok di sini ye tepung-bungkus.  resepinya lebih kurang je

terima kasih yg dusi kunjung dan komen disni

3 comments:

  1. Salam mamasaranur.cuti sek mmg seronok kalau pakat balik kg kan...meriah dg anak cucu. tpg bungkus sedapnya dah lama betul tak mkn. tepung bungkus ni teringat dg arwah nenek sbb arwah nenek dulu buat jual tpg bungkus...

    ReplyDelete
  2. sy kalau masak pun memang tak sukat.semua main cmpak2 je..bila org minta resepi, memang susah nak explain..tak reti la sukat2 bagai..

    ReplyDelete

kata-kata manis