iklan

Saturday, 5 May 2012

RVC for Birthday brother Salam

 Assalamualaikum dan selamat bertemu kembali

Seminggu tak jengguk blog, rinduuuu sgt rasanya. Tentu dah banyak ketinggalan ni kan. Alhamdulillah malam minggu ni berkesempatan nak update dan ngadap pc puas2 tanpa gangguan .
Lepas balik dari kampung ni barulah ada peluang nak ngadap. pasni  nak edit gambar 2 kecerian di kampong wat kenangan dan tatapan yg sudi. 
Sebelum tu layan dulu kek RVC  topping cheese ni ye, kek birthday utk brother Salam @ adik lelakiku yg duk di Penang sanun. Birthdaynya jatuh pada 21hb april yg lalu dan sebelum tu 20hb april birthday kakak yg duk Taiping. Share kek sebab dekat2 tarihknya he he

 Alhamdulillah kek rvc ni jadi elok dan rasanya pun sedap . Disukai ramai he he Mula2 pening jugak duk fikir kek apa la wat ni last2 yg nilah jadinya. Sebelum ni ada try kali pertama utk besday kakak Tisha tp guna resepi lain, besar betul keknya tp kali ni cari-cari resepi yg sukatan sikit. Taklah besar kira sedang2 je. Letak krim cheese emmm memang la sedapkan cuma kaler tak merah .

RED VELVET 

resepi oleh Ila Ahmad my resepi
olahan Mama saranur

Bahan-bahan

  • 2 1/2 cwn  tepung gandum
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu makan sebuk koko
  • 1/2 cwn mentega
  • 1 1/2 cwn gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 cwn susu segar (dicampur dgn perahan 1 sudu makan cuka dan dibiarkan 10 minit)
  • 1 sudu teh  pewarna merah - warna dia kurang merah
  • 1 sudu teh cuka
  • 1 dudu teh baking soda 
  •  
  • BAHAN TOPPING
  • 250gm cream cheese, 30 gm mentega, dan 1 sudu makan susu segar.

Cara-cara

  1. Ayak tepung, garam dan sebuk koko . ketepikan.
  2. Pukul mentega hingga lembut  Tambah gula dan pukul hingga ringan 
  3. Masukkan telur satu persatu dan tambah esen vanila. Pukul semula hingga sebati.
  4. Masukkan buttermilk selanseli dgn tepung pukul dengan kelajuan sederhana 
  5. Masukkan pewarna merah.
  6. Dalam mangkuk kecil, campurkan bhn cuka dan baking soda(biarkan berbuih dan tuang ke dalam adunan kek . kacau sebati menggunakan senduk.
  7. Bakar 170 C selama 25-30 (bergantung pada oven masing-masing.
  8. sejukkan dan hias dengan cheese cream topping. 
 CREAM CHEESE TOPPING
  1. pukul cream cheese dan mentega hingga lembut dan gebu. campurkan perahan lemon dan esen vanila.
  2. sapukan pada keseluruhan kek dan boleh hiaskan  mengikut selera masing2. 

11 comments:

  1. cantik deco kek ni...simple n kemas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq QH masih dlm pembelajaran he he

      Delete
  2. TQ Rohah
    sikit2 je he he tp kalu tgk betul2 taklah cantik

    ReplyDelete
  3. salam sara,

    mala ambik resepi ya. ntah bila boleh start baking balik. anak dah teringin nak makan homemade cake.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm Mala
      ambik le he he taper bila dah ok nanti mesti berdesup menu2 kek mala

      Delete
  4. Salam Mamasaranur.RVC..bila nak buat lagi..anak2 suka kek ni.

    ReplyDelete
  5. salam mama sara..sib baik arittu ada org faraid sebiji RV kapkek kt teman...kalo tak jenuh plak lap air lior nengok kek sedap tu..
    skrang tepen musim apa..ada derian k..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm Ummi
      kat tepen derian lum masak he he bln 6 atau 7 kot

      Delete

kata-kata manis