Skip to main content

puding peach kastad



assalamualaikum

salam pagi jumaat penghulu segala hari. Semoga kita semua diberikan kesihatan yg baik hendaknya.
alhamdulillah masih diberi kesempatan meneruskan kehidupan bersama insan-insan yg dikasihi.

Tentu ramai yg berpuasa kan  ambil peluang mengutip pahala di bulan Rejab .
cerita pasal puasa inilah menu desert untuk berbuka puasa  he he dah lama tak layan desert cam gini, kebetulan ada peach dlm tin lebihan wat tart fruirt baru2 ni.  kalu lama2 tersimpan nanti sure x elok kan nanti masam. Sayangnya..jangan membazir tak elok yee Jadinya inilah puding peach sebagai desert @ pencuci mulut

memang sedap makan sejuk2. dapat satu acuan bulat dan 2  mangkuk desert ni. Bezanya acuan besar ni kita letakkan sikit kastad biar nampak kuning sikit.


puding peach
resepi oleh mama saranur

bahan-bahannya
1/2 drpd sepeket agar-agar bertali yg 20 gm
4 cawan air
1 cawan gula
1/2 cawan susu cair
1 sb kastad
buah peach dlm tin

cara-caranya

masak agar-agar bertali bersama 4 cawan air sehingga hancur
masukkan gula dan susu cair
bancuh tepung kastad dgn sedikit air kemudian masukkan  bhn2 tadi
kacau
akhir sekali masukkan 1/2 cawan air buah peachtapiskan dan masukkan dlm acuan disukai
biarkan sehingga beku (daku letakkan dlm peti ais)
kemudian bolehlah susun buah peach bersama airnya
dan makannn

siap utk hidangan berbuka he he

TERIMA KASIH BANYAK2 PADA YG SUDI KUNJUNG KESINI...

Comments

  1. Salam dik.
    Alahai...sedapnya puding peach kastard tu.Makan sejuk2 rasa nyaman aje tekak kan.

    ReplyDelete
  2. cantik kaler yang campur dengan kastad tu ,kuning menyerlah

    ReplyDelete
  3. Lawanya kejadian.... selamat berbuka!

    ReplyDelete
  4. memang terliur tengok puding tu...warnanya pun menarik...

    ReplyDelete
  5. sedapnya puding..kalau sejuk laaaagi sedap

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…