Skip to main content

kuih lompang gula merah @ kasui



assalamualaikum semua

alhamdulillah sehat-sehat je kan, dan masih boleh meneruskan xtvt harian. Anak2 je kurang sehat sikit, si kakak demam selsema dan si smlm si abang pulak. Dua-dua bawa Klinik, sorang suka ubat cecair sorang nak ubat pil, macam2  peragai dan ragam. Harap2 jangan berlarutan, cepat sembuh sb  minggu ni dah la nak balik ke kampung kat Bt Kurau Taiping he he Tak sabar dah ni , rasa rindu sesagt. 
Adik bungsuku sibuk sms macam2 pesanan he he berkali-kali pesan kek caremel feberet dia sekarang tu.
 
 Bila demam ni memang tak ada selera nak makan kan, emmm yg susahnya si abang Is ni ha, sampai masuk angin, gastrik la tu cam mama ni.Budak2 ni dah lah susah nak makan, memilih sokmo, pening mama.
Jadi try wat lompang ni kot2 nak makan. Sikit je makannya hu hu

kuih lompang @ kasui ni sedap kalau kena gayanya. Lembut kenyal2 memang tentulah sedap, gaul kelapa parut memanglah mama sukerrrr he he
resepinya pun macam2 ada, macam2 versi, kaler hijau, coklat kehitaman tp yg ni coklat tak pekat sb guna gula melaka je/ Kalau gula merah yg hitam tu lg sedap kot kan. Penah terbeli Kasui yg sedappp kalernya coklat pekat pastu kenyal2 memang sedappp tul. Memang si pembuat tu pandai menpati citarasaku.

Jalan punya jalan tertarik dgn resepi Kasui http://atieaizam.blogspot.com/
tq ye Atie, akak c/p disini dan dah cuba wat he he

Resepi Kuih Kaswi

Bahan-bahan:
  • 1 cawan gula pasir*
  • 1 cawan gula merah*
  • 1 1/2 cwn air*
  • 3 helai daun pandan* (*di masak)
  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn tepung ubi
  • 1/2 cwn tepung beras
  • sedikit garam
  • 3 sudu besar air kapur
  • 3 cwn air
  • kelapa parut + garam

Cara menyediakannya:
  • Masak gula, gula merah dan daun pandan dengan 1 1/2 cawan air hingga gula larut.
  • Sejukkan dulu.
  •  Ayak kesemua tepung. Ketepikan..
  • Masukkan 3 cawan air dan air kapur dalam bancuhan air gula yang telah dimasak tadi. 
  • Tapis air gula ke dalam tepung dan gaul rata. Tapis bancuhan tersebut dan masak seketika atas api perlahan dalam 10 minit.. kacau selalu sampai pekat sikit..
  • Sapu loyang/acuan dengan minyak masak supaya kuih mudah dikeluarkan. Kukus loyang/acuan dulu..
  • Masukkan bancuhan tepung tadi dan kukus selama 45 minit atau hingga masak.. kalau guna acuan kecil leh kukus dalam 15 minit..

terima kasih

Comments

  1. I likeeee kuih lompang... kuih kassi ke... suka aje... lagi2 yang tergoyang2 tu...

    ReplyDelete
  2. Salam MamaSara..saya baru 2~3 hari lepas buat kuih kaswi ni..sedapppp kan....

    ReplyDelete
  3. my fav kuih lompang..nk yg lembik2 ckit..aduhaiiii sedapnya la..

    ReplyDelete
  4. Salam Mama Sara Nur.. nk kuih lompang singgit bleh?? hehehe


    laaa.. dok Batu Kurau ke? tang mana? sedara saya dari Titi Kasai membawak ke Sepeneh...sume suku sakat ler tu....

    seronok balik time buah2 kan... durian batu kurau the best !!!

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…