Skip to main content

kek coklat versi cupcake

 
assalamualaikum dan salam sejahtera 

lama jugak tak wat kek coklat ni kan sampailah si kakak ingatkan hari tu maknanya nak makan lah tu he he
selalunya kalu wat kek coklat dlm loyang makan tak habis, bila dah masuk peti asi tu biar je la hu hu
baik wat kecik2 dlm cup ni, laju sikit pas satu satu kena ngap..masuk peti ais pun takpa..nak makan keluarkan je. Si Sarah pun suka kalu dlm cup ni, mudah kot nak ngap.. macam2 kan ragam anak2 ni



paling suka dgn resepi kek coklat yg ni, mudah dan tak payah guna susu cair. yg pastinya ianya moist tak payah letak topping coklat pun takper. tetap sedap cuma letak coklat rice warna warni ni kasi menarik anak2. Makin lama makin moist tau. Guna blender je pun boleh.
tak pasti resepi ni sumber dari mana sbnya tak pula tertulis kat buku resepi ni. yg ingat dulu2 memang selalu tulis dan simpan resepi2 dari jom kongsi resepi  masa tu belum ada blog , memang hobby tulis resepi2 yg rasa best dlam buku note kesayangan ni  ( dah takda rupa buku pun) he he Kalau sama ngan resepi2 sapa harap maaf banyak 2 ye.dan tq sgt2 diatas resepi yg sedap ni. apapun share kembali disini  utk rujukan kelak.

kek coklat

bahan-bahan utama

1cawan gula halus
2 cawan tepung kek @ tepung gandum
2 biji telur A
1 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan serbuk koko
1 cawan air panas
1 st soda
1st baking powder

cara-caranya

tepung, koko dan soda diayak-ketepikan
telur dan gula pukul kembang
pastu masukkan minyak pukul lagi dan susu pekat
masukkan tepung  yg telah diayak tadi
akhir sekali masukkan air panas
masukkan dlm acuan atau cup dan bakar 20 minit 170c

selamat mencuba
sekian terima kasih

Comments

  1. sedapnya kak..suke tau kek nie

    ReplyDelete
  2. as-salam
    cantiknye cupcake coklat ...anak2 pasti suka ni..

    ReplyDelete
  3. samalah dgn rakyat kt rmh ucu ni..kalau dlm loyang depa buat2 tak nampak jer...

    ReplyDelete
  4. Salam mamasara.buat kek dlm bentuk cc mudah nak anak2 nak mkn.tengok resepi kek nipun mudah...masuk senarai dulu...

    ReplyDelete
  5. aik...rasanya cam nk buat skrang gak!

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…