iklan

Thursday, 19 April 2012

kek coklat versi cupcake

 
assalamualaikum dan salam sejahtera 

lama jugak tak wat kek coklat ni kan sampailah si kakak ingatkan hari tu maknanya nak makan lah tu he he
selalunya kalu wat kek coklat dlm loyang makan tak habis, bila dah masuk peti asi tu biar je la hu hu
baik wat kecik2 dlm cup ni, laju sikit pas satu satu kena ngap..masuk peti ais pun takpa..nak makan keluarkan je. Si Sarah pun suka kalu dlm cup ni, mudah kot nak ngap.. macam2 kan ragam anak2 ni



paling suka dgn resepi kek coklat yg ni, mudah dan tak payah guna susu cair. yg pastinya ianya moist tak payah letak topping coklat pun takper. tetap sedap cuma letak coklat rice warna warni ni kasi menarik anak2. Makin lama makin moist tau. Guna blender je pun boleh.
tak pasti resepi ni sumber dari mana sbnya tak pula tertulis kat buku resepi ni. yg ingat dulu2 memang selalu tulis dan simpan resepi2 dari jom kongsi resepi  masa tu belum ada blog , memang hobby tulis resepi2 yg rasa best dlam buku note kesayangan ni  ( dah takda rupa buku pun) he he Kalau sama ngan resepi2 sapa harap maaf banyak 2 ye.dan tq sgt2 diatas resepi yg sedap ni. apapun share kembali disini  utk rujukan kelak.

kek coklat

bahan-bahan utama

1cawan gula halus
2 cawan tepung kek @ tepung gandum
2 biji telur A
1 cawan minyak
1/2 cawan susu pekat manis
1 cawan serbuk koko
1 cawan air panas
1 st soda
1st baking powder

cara-caranya

tepung, koko dan soda diayak-ketepikan
telur dan gula pukul kembang
pastu masukkan minyak pukul lagi dan susu pekat
masukkan tepung  yg telah diayak tadi
akhir sekali masukkan air panas
masukkan dlm acuan atau cup dan bakar 20 minit 170c

selamat mencuba
sekian terima kasih

5 comments:

  1. sedapnya kak..suke tau kek nie

    ReplyDelete
  2. as-salam
    cantiknye cupcake coklat ...anak2 pasti suka ni..

    ReplyDelete
  3. samalah dgn rakyat kt rmh ucu ni..kalau dlm loyang depa buat2 tak nampak jer...

    ReplyDelete
  4. Salam mamasara.buat kek dlm bentuk cc mudah nak anak2 nak mkn.tengok resepi kek nipun mudah...masuk senarai dulu...

    ReplyDelete
  5. aik...rasanya cam nk buat skrang gak!

    ReplyDelete

kata-kata manis