Skip to main content

donut paaaling sedappp izahdaut



assalamualaikum

salam sejahtera dan selamat bercuti sempena Pertabalan Yg Dipertuan Agung. Alhamdulillah hidup mesti diteruskan selagi dikurniakan kesihatan yg baik.
Dapat bersantai2 hari ni, dek cuti umum. He he suker kalu cuti2 ni kannnn. 
yessssssss paling gembira sebab dpt menguli doh donut paaaaling sedapp Izahdaut ni. Celik je mata memang teringat akan donut ni he he tak sabar nak menerai. Memang betul tak tipu arr donut ni sedap bangat dan lembut gebussss. pas goreng je terus merasa, ngap kemulut seketul he he
Emmm esok dah plan nak wat lg utk budak2 taska.Tengah suker bebenor he he
Sayangggggggg izah he he TQ VERY2 MUCH YE

Resepinya pun mudah je dan paling penting tak yah tunggu lama 2.
utk resepi asal boleh ke blog izah ye http://izahdaut.blogspot.com/2012/04/donut-paaaaling-sedap.html

 akak salin resepi disini ye izah wat rujukan


DONUT KELEDEK JEPUN
olahan dari donut kentang kak 1
by: izah 

200 gm tepung gandum
1 1/2 sk yis segera mauripan
100gm ubi kentang *izah guna keledek jepun* Akak guna kentang
1 sudu besar susu pekat manis
50gm gula halus
1 1/2 sb mentega* akak letak shotening
1 biji telur kuning
1/2 sudu teh garam
60ml air
Gula ising untuk salutan
Minyak untuk menggoreng


Cara-cara :
1. Kupas kentang, rebus hingga empuk dan lenyek hingga halus ketika masih panas.
Sejukkan.
2. Satukan tepung, gula dan yis, gaul rata. Masukkan kentang lenyek dan bahan bahan lain kecuali air. Gaul hingga rata dan masukkan air sedikit demi sedikit dan uli
hingga menjadi doh yang lembut dan elastik.
3. Rehatkan adunan selama 15 minit dan tutup dengan kain / plastik sehingga
mengembang.
4. Canai dan terap dengan acuan donat dan letak di atas dulang yang ditabur sedikit
tepung. Rehatkan selama 20 minit lagi hingga mengembang
5. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.
6. Salut dengan gula halus atau coklat mengikut suka.


memang sedap sungguh he he buat peminat2 donut mesti suka punya ngan donut ni. dan jangan lupa menerai sendiri ye

TERIMA KASIHHHHH

Comments

  1. salam dari oman, kita tengok saja la donut. tak dak mood nak masak2. masih belum settle down di sini. selamat bercuti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jauhnya pergi, nanti dah settle mesti dtg mood masak2 tu he he

      Delete
  2. Assalamualaikum Mama Sara Nur,
    ramai juga blogger pagi ni buat donut .... laris betul donut Izahdaut yang paaaaling sedapppp tu ye... he he hehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm k.Amie
      laris he he kat umah pun laris sekejap je habis kena ngap he he

      Delete
  3. sedap donut... tak pernah lagi cuba versi keledek ni, kalo labu pernah laaa... terbau2 apple donut lak...ish, ish,ish,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena cuba pelbagai versi he he labu pun sedap kan...

      Delete
  4. Salam sara nur...tk singgah blog iza,iza pun baru buat pagi tadi donat paling sedap izahdaut tu...memang sadap pun.....iza x sempat n3 lagi gambarnya.

    ReplyDelete
  5. bila ramai kata donut izahdaut ni sedapp...pasti paling sedapppp punya...teringin pula nak mencuba

    salam singgah........

    ReplyDelete
  6. Salam mamasaranur.dah siap terhidang donut paaaalinnng sedap...nampak lembut...pasti sedap.anak2 tentu sukakan.
    Salam takziah dari akak buat mamasaranur sekeluarga. moga roh nenda mamasaranur dicucuri rahmat.Alfatihah

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…