Skip to main content

buah mulong @ buah melaka


assalamualaikum

salam hari sabtu, hari yg di tunggu olehku he he pagi2 ni dpt duk ngadap pc update entry. Selelum putera dan puteri bangun. Biasa la kan kalu takda program ni sabtu mesti lewat bangun depa ni.
Penah dengar nama buah mulong ni he he nama yg kitaorg panggil kalu kat kg di belah2 Bt Kurau Perak. Tp kat Kolumpur dikenali dgn buah Melaka. Besanya kalu bulan Posa memang nilah yg mesti terhidang kat meja makan, Hari2 pun takpa. Kadang2 sampai ke sahur. Feberet bebenor la kan he he buah mulong ni intinya kelapa yg dimasak dgn gula merah tu. Kalu buah melaka org letak inti gula enau kan. Tu beza dia kot.
Semua adik beradik gemar, buatlah banyak mana mesti habisss he he


Anak yg sulong pun ikut suka dah , ni wat pun atas permintaan dia. Entah malam semalam tiba-tiba teringat nak makan ni. Ye la kan lama jugak tak makan ni. Mama yg rajin pun segeralah buat, sb tepung pulut memang duk ada, inti kelapa sikit ada tinggal lg. Gula enau pun ada duk kat peti ais tu.Apalagi meh layan buah mulong niiii he he angkat je selesai, angkat je selesai issshhhh tak sempat nak biar sejuk. Lapoo benor budak sorang ni.



BUAH MULONG @ BUAH MELAKA


Bahan-Bahan 

500 gm tepung pulut
  4 sudu besar tepung gandum
Air secukupnya
1 sudu kecil pewarna daun pandan
1 keping gula enau (dipotong kecil-kecil)
Kelapa parut

Cara-cara
  1. Gaul tepung pulut dan tepung gandum dengan air. Masukkan pewarna daun pandan. Kalau nak lebih sedap, guna air daun pandan yang telah dikisar.
  2. Ambil adunan  gentel menjadi bulat kemudian leperkan.
  3. Letakkan gula melaka dan gentel menjadi bulat.
  4. Jerang air dalam periuk sehingga mendidih.
  5. Masukkan kuih ke dalam periuk dan angkat apabila kuih-kuih tersebut timbul. Sejat dan biarkan seketika.
  6. Gaulkan kuih tadi dengan kelapa parut.
  7. Siap untuk dimakan.

dah selesai, dah habis pun he he

TERIMA KASIH

Comments

  1. Salam Mama..emmm sedapnya kuih melaka ni...Dulu2 klu mak masak mesti utk minum petang/berbuka puasa..Tapi klu nak makan panas2 mesti berhati2 ngan gula melakanya yang panas...takut melecurmulut nantiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm Sue
      memang sedap terutama di bulan puasa
      he he

      Delete
  2. Mama Sara,

    owh buah mulong ker..tak pernah lak dengar..jakun sekejap!!
    biasa tu banyak tempat banyak gak namanyer kan,
    apappun yang penting kat rumah akak kalau buat tak leh sikit kena buat sekampit tepung pulut tu,kalau idak ada jer ngadu tak dapat makan..padahal dah dua tiga biji kena telan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mestilah jakun k.Asma sb tak penah dengar kan he he
      biasa la tu he he masing2 ckp tak makan lagi tp dah ngap pun tadi hiii

      Delete
  3. Mama Sara,
    buah mulong ke buah melong tu.... pertama kali dengar nama lain untuk buah melaka ni, tambah lagi satu kosa kata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. HE HE buah mulong k.Amie, pelik jugak kan tp tulah namanya org2 tua di kg sy panggilnya
      mak abah sy sy pun..

      Delete
  4. salam mama
    pertama kali kesini..salam kenal yer....akk panggil buah melaka jew..he hehee cantik ijau tue..:)

    ReplyDelete
  5. assalam,salam kenal.. sedap tgk buah melaka tu..lama tak buat teringin la pula:)

    ReplyDelete
  6. sedap pulak nengok buah melaka tu... selalunya buat mas bulan puasa aje... mintak seketul..

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…