iklan

Monday, 23 April 2012

tiramisu



assalamualaikum

salam di pagi isnin yg tenang damai ni,,,,firstime pepagi wat entry he he sebelum siapkan diri menjalankan tugas seperti biasa. seblm princess kecikku terjaga. Jap g kena kejutkan mandi nak g ke Taska.
Tak leh citer panjang2 meh layan Tiramisu yg tinggal bekas je ni he he. Tiramisu ni terhasil malam sabtu lepas lg, pagi2 budak2 kat umah dah makan separuh, malam lg separuh terus habissss. Si abang memang la suka sesgt tiramisu ni, jadinya dia je makan, Sarah pun suka gak he he


dah lama dah nak buat tp entahlah nape tak terhasil juga. Mula2 makan tiramisu ni beli kat SR memang terus jatuh cinta isshhhh sedapnya kan. Pastu terus belajar kat Bagus bakery Melawati dgn Cheff Han namanya. Citer ni beberapa tahn sudahhh he he belajor je tp tak wat pun. Balik simpan bertapa dlm simpanan Sebbnya tak berani nk beli bila tgk harga cheese ni . Tp kan bila berblog ni ni ada tgk tiramisu yg guna biskut, cam mudah sikit kan takyah wat wat finger sponge lg. Teruja jg dan terus beli biskut ni kat Bagus. Tu yg terus menerai ni..


Resepi dari Bagus ni alhamdulillah masih tersimpan elok. siap dgn resepi utk finger sponge sekali tau.Belek2 resepi ni dan belek2 juga resepi kat google macam2 kan. Aduhhhh pening kejap, mana satu nk ikut nih. Tp kebykan tak buh mascapone ni tp daku dah terbeli la pulak....akhirnya keputusan mudtamad ikut resepi cheff bagus je la kan. Hentam je ikut mana yg faham he he  belum berpuashati sepenuhnya walaupun anak2 kata sedap dan licin pun dikerjakan.
rasa cam kurang sapuan mousse kat biskut ni ataupun kurang rasa nescafe. nextime kena lebihkan mousse dan kurangkan biskut baru ummmpph

Tiramisu

bahan2 mousse

telur kuning 20 gm- daku letak 2 biji
telur 20gm
gula 75 gm
whipping krim 150 gm -whisk up
gelatine powder 8gm-mix with 25 gm water
Mascarpone cheese 250 gm

cara-caranya

telur kuning dan gula pukul sebati
panaskan air dan letakkan telur yg telah dipukul dgn gula (secara bainmarie)
pukul lg sederhana laju sampai suam
serbuk gelatin jg di bainmarie hingga cair
masukkan gelatin cair ke dlm aduanan telur tadi sambil dipukul sebati
cheese mascarpone dipukul hingga lembut
masukkan whipping krim sedikit-sedikit ke dlm cheese dan gaul sebati kesemuanya

susun biskut biscotti  dlm acuan dan renjs2 air nescafe kemudian  sapu krim mouse tadi  selapis
ulang proses yg sama susun lagi biskut dan renjis air nescafe
diatas sekali biarkan mouse
simpan dlm peti ais beberapa jam atau semalaman
nak makan baru keluarkan dan taburkan dgn serbuk koko
potong dan boleh dimakan

SEKIAN terima kasih pada yg kunjung kesini


14 comments:

  1. asslm Mama Sara...bestnye pepagi tgk tiramisu tu...sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm
      tq GH pagi2 sudi dtg jenguk ye he he

      Delete
  2. sy penah layan tiramisu SR..utk 1st time sbb lebih suka cheese..tak sangka perut sy tak boleh terima.sakait perut lepas tu..malang betol

    ReplyDelete
  3. Salam,
    Kalau ke pasaraya asyik jeling kat Mascarpone Cream Cheese dua tiga kali. Mahal juga harganya. Tapi memang sedap compare dgn cream cheese yg lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu kat pasaraya memang mahal, he he x sanggup tp hari tu beli kat bakery 500gm RM29.00 , bolehlah wat 2 kali tiramisu ni

      Delete
  4. Suka tiramisu... tapi, tak pandai bikin, tunjuk aje di kedai he he heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie tunjuk kat SR je he he sedap menjilat jari

      Delete
  5. tinggal bekas pun tak pe...tapi biskut kt sebelah tu byk lagi..boleh tulung buatkan lagi tak..ucu ngidam ni..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ucu jgn la Ucu he he
      tiramisu Ucu lagi ngancam tu hihii

      Delete
  6. akak lom pernah buat lagi tiramisu tp dah pernah le merasa.. hihi... keju mascarpone tu dia lembik2 sikit kan... tapi rasa 'cheesenya' tak kuat sgt mcm cream cheese tu... lite lite jer rasanya.. tp kalau tgk harga fikir panjang nak beli.. mahal betul... hehehe...

    ReplyDelete
  7. Salam... makan tiramisu ni tahun lepas, masa tu hubby beli utk bithday kek... jenuh mengabihkannyer...tp sedap kan... lama dah tak makan...

    ReplyDelete
  8. bestnya tiramisu...sy ni kalo tak kuat iman..mmg nk je godek2 kt dapo tu...tp kena kuatkan iman..badan dan kuarang seinci je dr tong dram ni...heheheh
    akak kt bt kurau ye..jarang le sampei k sana...sy kt t intan..ada gak waris2 kt tepen tu tp kat changkat jerin

    ReplyDelete
  9. as-salam
    npk sedap tiramisu tu..tapi tak pernah buat dan mkn tiramisu ..cantik tiramisu mama sara nur ni..

    ReplyDelete

kata-kata manis