Skip to main content

tiramisu



assalamualaikum

salam di pagi isnin yg tenang damai ni,,,,firstime pepagi wat entry he he sebelum siapkan diri menjalankan tugas seperti biasa. seblm princess kecikku terjaga. Jap g kena kejutkan mandi nak g ke Taska.
Tak leh citer panjang2 meh layan Tiramisu yg tinggal bekas je ni he he. Tiramisu ni terhasil malam sabtu lepas lg, pagi2 budak2 kat umah dah makan separuh, malam lg separuh terus habissss. Si abang memang la suka sesgt tiramisu ni, jadinya dia je makan, Sarah pun suka gak he he


dah lama dah nak buat tp entahlah nape tak terhasil juga. Mula2 makan tiramisu ni beli kat SR memang terus jatuh cinta isshhhh sedapnya kan. Pastu terus belajar kat Bagus bakery Melawati dgn Cheff Han namanya. Citer ni beberapa tahn sudahhh he he belajor je tp tak wat pun. Balik simpan bertapa dlm simpanan Sebbnya tak berani nk beli bila tgk harga cheese ni . Tp kan bila berblog ni ni ada tgk tiramisu yg guna biskut, cam mudah sikit kan takyah wat wat finger sponge lg. Teruja jg dan terus beli biskut ni kat Bagus. Tu yg terus menerai ni..


Resepi dari Bagus ni alhamdulillah masih tersimpan elok. siap dgn resepi utk finger sponge sekali tau.Belek2 resepi ni dan belek2 juga resepi kat google macam2 kan. Aduhhhh pening kejap, mana satu nk ikut nih. Tp kebykan tak buh mascapone ni tp daku dah terbeli la pulak....akhirnya keputusan mudtamad ikut resepi cheff bagus je la kan. Hentam je ikut mana yg faham he he  belum berpuashati sepenuhnya walaupun anak2 kata sedap dan licin pun dikerjakan.
rasa cam kurang sapuan mousse kat biskut ni ataupun kurang rasa nescafe. nextime kena lebihkan mousse dan kurangkan biskut baru ummmpph

Tiramisu

bahan2 mousse

telur kuning 20 gm- daku letak 2 biji
telur 20gm
gula 75 gm
whipping krim 150 gm -whisk up
gelatine powder 8gm-mix with 25 gm water
Mascarpone cheese 250 gm

cara-caranya

telur kuning dan gula pukul sebati
panaskan air dan letakkan telur yg telah dipukul dgn gula (secara bainmarie)
pukul lg sederhana laju sampai suam
serbuk gelatin jg di bainmarie hingga cair
masukkan gelatin cair ke dlm aduanan telur tadi sambil dipukul sebati
cheese mascarpone dipukul hingga lembut
masukkan whipping krim sedikit-sedikit ke dlm cheese dan gaul sebati kesemuanya

susun biskut biscotti  dlm acuan dan renjs2 air nescafe kemudian  sapu krim mouse tadi  selapis
ulang proses yg sama susun lagi biskut dan renjis air nescafe
diatas sekali biarkan mouse
simpan dlm peti ais beberapa jam atau semalaman
nak makan baru keluarkan dan taburkan dgn serbuk koko
potong dan boleh dimakan

SEKIAN terima kasih pada yg kunjung kesini


Comments

  1. asslm Mama Sara...bestnye pepagi tgk tiramisu tu...sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm
      tq GH pagi2 sudi dtg jenguk ye he he

      Delete
  2. sy penah layan tiramisu SR..utk 1st time sbb lebih suka cheese..tak sangka perut sy tak boleh terima.sakait perut lepas tu..malang betol

    ReplyDelete
  3. Salam,
    Kalau ke pasaraya asyik jeling kat Mascarpone Cream Cheese dua tiga kali. Mahal juga harganya. Tapi memang sedap compare dgn cream cheese yg lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalu kat pasaraya memang mahal, he he x sanggup tp hari tu beli kat bakery 500gm RM29.00 , bolehlah wat 2 kali tiramisu ni

      Delete
  4. Suka tiramisu... tapi, tak pandai bikin, tunjuk aje di kedai he he heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amie tunjuk kat SR je he he sedap menjilat jari

      Delete
  5. tinggal bekas pun tak pe...tapi biskut kt sebelah tu byk lagi..boleh tulung buatkan lagi tak..ucu ngidam ni..hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ucu jgn la Ucu he he
      tiramisu Ucu lagi ngancam tu hihii

      Delete
  6. akak lom pernah buat lagi tiramisu tp dah pernah le merasa.. hihi... keju mascarpone tu dia lembik2 sikit kan... tapi rasa 'cheesenya' tak kuat sgt mcm cream cheese tu... lite lite jer rasanya.. tp kalau tgk harga fikir panjang nak beli.. mahal betul... hehehe...

    ReplyDelete
  7. Salam... makan tiramisu ni tahun lepas, masa tu hubby beli utk bithday kek... jenuh mengabihkannyer...tp sedap kan... lama dah tak makan...

    ReplyDelete
  8. bestnya tiramisu...sy ni kalo tak kuat iman..mmg nk je godek2 kt dapo tu...tp kena kuatkan iman..badan dan kuarang seinci je dr tong dram ni...heheheh
    akak kt bt kurau ye..jarang le sampei k sana...sy kt t intan..ada gak waris2 kt tepen tu tp kat changkat jerin

    ReplyDelete
  9. as-salam
    npk sedap tiramisu tu..tapi tak pernah buat dan mkn tiramisu ..cantik tiramisu mama sara nur ni..

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…