Skip to main content

mee kari -resepi kakak iparku

assalamualaikum dan selamat malam..
Selamat bercuti-cuti lagi ye buat semua. Best tu kan minggu ni cuti lagi 4 hari, boleh lepak2 di rumah, boleh masak-masak lagi he he Dan dah tentu ada yg plan jalan-jalan bersama anak-anak ni. Takpun balik ke kampung kan. Jumpa ayahbonda di sana.


sambil2 tu kan meh layan mee kari kami ni ye. Seminggu lepas punya menu he he buat hari sabtu lepas lagi makan tengahari, tak yah makan nasi dah. Sebenarnya kan hari sabtu ada pasar malam kat kawasan sini, lazimnya memang pegilah petang sabtu tu, beli buah2 utk stock seminggu dan sayuran. Kalau dah pasar tu memang tau dah  kan macam2 lah makanan dibeli, tu yg hari sabtu je memang tak masak laukpauk utk makan nasi . biasa le kan budak2 ni ayam goreng singgit , murtabak, apam balik, jagung rebus menu hari sabtu.... mesti beli punye.

Jadi mama ngan abah makan tengahari ngan mee kari je lah.... lupa pulak cuma Sarah je yg boleh join mama makan mee kari ni, kakak dan abang pandang sebelah mata je hu hu sedey kan.
tp sek baik tengahri tu FIL singgah umah..jadi jamu mee kari je he he

NAK TENGOK RESEPI " mee kari"
Resepi Mama Saranur blogsport
sumber utama resepi SIL

bahan-bahan utama


2 bungkus mee- di celur dgn air panas
sayur sawi, taugeh- dicelur
cili merah dan limau kasturi
telur ayam direbus



bahan-bahan utk kuah

1/2 bungkus (kecil)rempah kari daging
1 sudu besar cili kisar
santan kelapa-dari 1 biji kelapa


*3 sudu besar udang kering}
*3 ulas bawang merah dan bawang putih}  diblender halus
*sedikit halia
1 batang serai- diketuk
sedikit kulit kayu manis
sedikit daun kari
daging , kerang dlm secawan dan semangkuk udang
tauhu kering , fish ball @ fish cake
2 kuib  stock ayam knorr
1 sb gula dan garam


2 biji kentang-direbus dan dilenyek(utk pekatkan kuah)


cara-caranya


tumis bahan2yg diblender dgn sedikit minyak masak hingga naik bau
masukkan rempah kari dan cili kisar
kemudian daun kari, serai dan kulit kayu manis
barulah masukkan santan, diikuti daging, kerang dan tauhu kering
masukkan 2 kiub stock ayam serta gula dan garam
akhir sekali masukkan udang dan kentang lenyek
biar sehingga mendidih


bolehlah dihidang bersama sayur-sayuran dan telur rebus
untuk yg suka pedas boleh tambah sambal tumis kerang ataupun ikan bilis.



ok SELAMAT MENJAMU SELERA

Comments

  1. Rajinnya masak... sedap tu,feveret saya jugak.

    ReplyDelete
  2. Aisya he he rajin sekali sekala je ni

    ReplyDelete
  3. kat umah akak mmg suka makan mee kari,tapi kena bubuh kerang bebanyak...

    ReplyDelete
  4. Slmt Menyambut Maulidur Rasul mamasaranur...
    belum pernah mkn mee kari dg sambal tumis....sedap nampak . kalau mee kari mmg favorit sgt kat rumah....dari pagi sampai mlmpun anak2 makan...

    ReplyDelete
  5. KakAsma...tq sudi singgah sini
    bubuh kerang banyak2 memang sedap tu...

    Mmasya
    betul tu samalah ngan sy dan hubby sampai malam makan mee je he he

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…