iklan

Thursday, 23 February 2012

kek coklat kukus


 assalamualaikum
 SALAM di hari jumaat penghulu segala hari


jom layan gambar2 je.resepi paling sedap dari ..http://www.jintanmanis.com/kek/494-kekcoklatmoistkukus

Kek Coklat Moist ( Kukus)
sumber resepi: rosmarlina@jintanmanis.com


Bahan-bahanya
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
3 biji telur
beberapa titik esen vanila

*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.

Cara-caranya
1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko,  baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan  dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit


TERIMA KASIH

6 comments:

  1. sedapnya choc cake. celebrate apa-apa ke?

    ReplyDelete
  2. Mala he he tak ada pap2 saja layan selera anak2 je

    ReplyDelete
  3. Salam kenal....Blog banyak mknan, bestnya;)

    ReplyDelete
  4. cedapnyer kek cakelat tu....anak2 ida pon sgt gemar kek cakelat..terliur ahhh

    ReplyDelete
  5. Salam Mama Sarah...Nampak moist betul...boleh cuba juga resipi kek choc ni...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum....
    Salam perkenalan Mama Sarah. Sukanya saya blog ni, macam-macam masakan ada.

    ReplyDelete

kata-kata manis