Skip to main content

KEK AISKRIM STRAWBERY UTK ANNIVERSARY KE 13




 
ASSALAMUALAIKUM

Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi di atas kurnianNya, kerana terus memberi ruang utk mengharungi suka duka dipentas  dunia sementara ini. 

Tarihk paling bermakna ...saat manis ketika diijabkabulkan bersama insan tersayang. 14 HB FEBRUARI 1999
Kini HARI INI genap 13 tahun sudah ia berlalu dan telah ku mengharungi alam rumahtangga ...bersama suami yg penyayang dan 3 cahayamata yg sempurna .
Adatlah kan ada kalanya...sedangkan lidah lagi tergigit. he he yg penting kefahaman dan saling memahami dan biarpun  suka duka yg ada kalanya tiba.....

Anniversary tahun ni mama try wat kek yg belum penah buat lagi. kek aiskrim strawbery....simple 2 je deco, terkejar-kejar dek masa buat express ... lagipun  lebihan krim hari tu ada lagi cuma tambah warna pink terang dan letak strawbery dari giant. he he
Alhamdulillah ada daripada tak ada kan. 



''WALAU SEBESAR MANA MASALAH YG BERLAKU DALAM RUMAH TANGGA IA SEBENARNYA BOLEH DISELAMATKAN ASALKAN SUAMI ISTERI SANGGUP BEKERJASAMA MELERAIKANNYA. NAMUN BEGITU RAMAI PASANGAN YG CEPAT PUTUS ASA LANTAS MEMBIARKAN PERKAHWINAN YG DIBINA ATAS DASAR CINTA ITU MUSNAH SEKELIP MATA'

Kata-kata yg dipinjam dari majalah mingguan wanita- 
KENALI 4 TAHAP BAHAYA DLM PERKAHWINAN-psikologi perkahwinan
tahap 1. timbulnya gangguan
tahap 2.wujud rasa marah
tahap 3.menjauhkan diri
tahap 4.tidak lagi peduli

ok selamat malam dan TERIMA KASIH

Comments

  1. Hepi anniversary utk mamanya..cedapnyer kek eskrim tu..tunggu abih musim sejuk leh la buat ni

    ReplyDelete
  2. tq Ida....oo ye sana musim sejuk kan takper m. panas baru blh buat he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat ulang tahun perkahwinan yek!..cantik kek tuh..terhasil dengan penuh sentuhan kasih sayang seorang ibu dan cinta seorang isteri!

      Delete
    2. terima kasih Mokwo..
      alhamdulillah he he

      Delete
  3. happy aniversary buat akak n suami. saya doakan semoa akak kekal bahagia hingga ke akhir nyawa. dan semoga limpahan keberkatan dan rahmah sentiasa bersama akak sefamily. nak kek!!

    ReplyDelete
  4. tq izahdaut...
    amin semoga berkat doa kawan2 ..
    nak kek tu kena dtg Keramat he he

    ReplyDelete
  5. tq izahdaut...
    Amin...
    kek kena mai keramat he he

    ReplyDelete
  6. sedapnya kek aiskrim strawbery ni ada resipi tak??

    ReplyDelete
  7. Tahniah! Sudah 13 tahun rupanya melayari bahtera rumahtangga...moga bahagia hingga ke akhir hayat!

    ReplyDelete
  8. Totie, nanti akak link resepinya..lum sempat sebenarnya he he

    ReplyDelete
  9. Amie..TQ
    Alhamdulillah semoga berkat doa kawan2

    ReplyDelete
  10. alhamahlillah..dah 13th melayari bahtera rumahtangga..semoga terus kekal dgn kebahagiaan...

    cantik kek tu...terliur dibuatnya...

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…