Skip to main content

apam eno utk makan pagi


ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT MENYAMBUT MAULIDUR RASUL 

Alhamdulillah  masih berkesempatan menyambut Maulidur Rasul tahun ini. Syukur kerana masih diberi ruang utk bernafas dan dianugerahkan kesihatan yg baik utk terus menjalani kehidupan di atas pentas dunia ini.Sempena MR mari kita berselawat ke atas Nya.
 
Minggu ini juga kita bercuti lagi pada hari isnin dan Selasa.. anak2 jg cuti sekolah 4 hari wah bukan main suke la diorg ni. Bukan apa leh mengadap tv tu 24 jam ye tak. Aduh letih jg kan layan budak2 ni cuti2 panjang ni he he kecoh dibuatnya . Tp takpe kan masa ni la dpt layan selera diorg ..kalu sekolah pagi...petang barulah dpt tgk muka he he


ok pagi ni kita sarapan ngan apam eno je...cicah kelapa parut sedap tu kan...makan lak panas2.
saja nak kaler purple kasi menarik, asyik pink aje kan ....

Belajar wat apam ni dari kakak ipar masa balik kampung tahun lepas lagi, tp rasanya ramai rakan2 blog YG PAKAR MEMASAK ada resepinya. dan banyak blog 2duk tayang apam ni dulu kan. Apam ni ada macam2 versi rasanya ada yg letak eno ada yg letak nasi.. tp yg ni apam ada letak tapai nasi dan juga eno. Senang je masa tgk SIL buat tp bila try sendiri mengigil juga he he
Tapai nasi kena sediakan dulu 2,3 hari pastu baru leh bikin apam ni. My Mak bukan main gemar apam ni tau sbnya guna tepung beras, kalu dtg umah kat KL ni memang dia sibuk mencari pagi2. Bila my SIL buat hari tu terus dia suh belajar wat...puas sikit makan banyak2 kan. Kalu beli tu kecik2 7 ketul dah singgit. mana cukup he he Jalan punya jalan mencari resepi ni ada rupanya kat blog izahDaut.
yg popular itew...sapa tak kenal kan tq ye adik sayang  IzahDaut he he resepi apam beras lebih kurang je ngan resepi SIL cuma dari sukatan je. jadi akak share c/p resepi Izah je kat sini ye, wat rujukan diri sendiri masa akan dtang kelak. SIL punya sukatan lebih banyak sampai sepeket tepung beras cap teratai tu, takut terlebih  la kalu kat umah ni  he he x leh banyak2 sb ornya tak ramai.

APAM TEPUNG BERAS
sumber :IzahDaut


1 cawan nasi (akak wat yg telah jadi tapai)

2 cawan tepung beras

1 cawan gula putih

1 1/4 cawan air

1 sudu kecil yis( akak x letak )

sepeket kecil eno



Caranya:


1. Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi).samalah kita

2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.

3. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.

4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.


wokey dahpun siap dan habis dimakan pun he he.



TERIMA KASIH BUAT YG SUDI BERKUNJUNG KE SINI DAN JUMPA LAGI WASSALAM

Comments

  1. Salam Kak Sara..cantiknya kaler apam purple tu...terus terasa nak ngap sebiji dua...

    ReplyDelete
  2. wslm Sue
    Terima kasih...boleh tp kan dah habis he he

    ReplyDelete
  3. as-salam
    cantiknye apam tepung beras tu..warna yg cantik..nice blog!!
    btw: tq sudi singgah blog Ady..agar2 kacang hijau kat bawah sungguh menarik..masuk list dulu..tg sharing D RESEPI...

    ReplyDelete
  4. wslm Ady
    tq jg sudi kunjung balas ke blog ni
    agar2 tu feberet sy nanti blh try

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…