iklan

Monday, 16 January 2012

talam keladi K.Yatie



 assalamualaikum
dah tidoq he he disini lum tidoq hu hu entah kenapa la pulak malam ni mataku susah nak pejam 



walaupun badan ni memang dah kepenatan tp mata tak mau gak rehat...ni sah -sah esk tertido kat kerusi ...karang anak murid yg ajar cikgu cam citer P Ramlee tu he he...apa2 hal esk pepagi kena pi kedai beli setin kacip fatimah lagi ni,,,,,kasi mata cerah

ok malam ni kita layan jap ye kuih talam keladiyg  sweet sgt kalernye he he purple..suka sangat2 akan kuih talam yg satu ni emmm yummy sapa penah  rasa mesti terpikat akan kesedapannya. tang yg bawah putih tu lemak2 pastu keladi yg empuk. memang sedaplah...selalu duk beli ja yg jiran dekat umah ni wat jual tapi setelah jumpa resepinya dan cuba sendiri aduhhhh lagi puashati rasanya. Manis ikut kitalah...kurangkan manis tu yg penting kan..
 

RESEPI DARI BLOG YG POPULAR NGAN KUIH2 TALAM sapa lagi kan KYATIE. 
http://yatiememories.blogspot.com/2011/07/talam-keladi-2.html
Bila dpt resepi ni comfirm lah tak beli lagi lainkali kalu teringin.My SIL pun kata sedap tau he he siap suh buat seloyang utk perjumpaan ngan kekawan dia.


jom tengok resepi

TALAM KELADI

sumber utama K.Yatie (TQ very much sb share resepi)
Asal dari Chef Asma


Bahan-Bahan Utk Lapisan Bawah(A)
  • 220 gm tepung beras
  • 40 gm tepung ubi
  • 1 1/2 tsp garam
  • 5 sudu besar gula pasir
  • 300 ml santan pekat
  • 700 ml air
  • (B) 250 gm keladi - (lebih sikit pun tak apa) - buang kulit, basuh,(basuh dgn air garam untuk tidak hitam) potong kiub dan kukus selama 5 minit.- (kukus baru timbang)
Cara-caranya :
  1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati .
  2. Tapis ke dalam periuk . Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B
  3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10" x 3"
  4. Kukus selama 25 minit
Bahan-Bahan Utk Lapisan Atas
  • 150-180 gm tepung gandum
  • 250 gm gula halus
  • 3-5 biji telur
  • 250 ml santan
  • 500 ml air
  • sedikit pewarna purple
Cara caranya :
 Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periuk Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah Kukus selama 30 minit.(Lap 5 minit.)                                                                             

ok selamat ber ZZZZZZZ semua dan TERIMA KASIH YG SUDI DTG SINI.

6 comments:

  1. akakkk.. saya slalu je teringin nak makan talam keladi. tak pernah makan. kesian tak saya? hehe..pernah beli kat bazar ramadan tapi keladinye kok keras. tak best. jom tukar ngan kuih lapis saya yang sopak tu.

    aakak, akak kalau nak letak link tu kan,mcm contoh link kak yatie tu, masa nak type new post tu, ada icon tulis link kat atas nyer tu. akak klik la kat situ n isi link kak yatie tu. tapi sebelum tu hglight dulu word yang nak dilink tu. ke akak tahu? hehe saya je sibuk2 pulak. kiki..ampunnn

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum.. kak..
    sihat ke? skrg ni cuaca panas betul lah... kan.. kadang2 time tido berpeluh gak di buatnya.. :( jaga kesihatan ye kak..

    rajin nya akak masak.. rasa cam susah je nak wat talam keladi ni.. nani ni tepung talam pun blom pandai wat.. :( uwaaaa.. sedey betul..

    ReplyDelete
  3. Izah...meh jom tukar kuih talam tu he he
    TQ Izah bgtau ye, memang pun x tau he he kesian kan
    ok pasni akak try. hihi terima kasih byk2 sb gtau akak x marah lagi suke ada la,pasni leh akak tanya apa2 yg x tau ye..

    ReplyDelete
  4. Jassnani...wslm
    alhamdulillah skrg sehat he he baru baik dari demam2 manja hi hi panas kan skrg akak sepanjang minggu lepas duk teguk teh o ais limau (x tahan godaan) pastu apalagi mengigil2 sakit satu badan, seb baik ada ubat sakit badan hubby suh telan, tido dari magrib sampai pagi he he lega
    la...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum..
    salam kenal. saje singgah sini jengok apa yang ada. Good night

    ReplyDelete

kata-kata manis