iklan

Friday, 13 January 2012

gulai lemak tempoyak ikan keli+ timun kuning




selamat malam semua,,,makan apa malam ni ye
tentu menu sedap2 kan tambah2 lagi bila makan bersama-sama sekeluarga. Nak pulak kalau anak2 yg besar2 wah lagi syok kan tengok anak-makan ni. Si ibu pulak tentu bertambah rajin ke dapur....bestnye kan. Tak payah susah2 fikir menu lain lg sb semua yg si ibu masak anak2 makan.
aiii nape la anakanda2 ku ini tak seperti itu hu hu org lain berselera makan nasi berlauk si abang & si kakak ni payahhhh betul. Asyik2 kentang asyik2 burger, asyik2 entah apa2 yg buat pening memikirkan menu...

citer pasal makan malm tu yg letak menu lauk ni" gulai lemak tempoyak ikan keli + timun kuning" panjang nak menyebut. Kita org utara panggil gulai lemak bukan masak lemak he he
sedap ni aduhhh tu yg naik 2 kg masa duk kampung huhu 
Timun tu yg buat bertambah sedap, xyah lauk lain pun ok.

resepi dari my mum

3 ekor ikan keli -di kerat 2 @ 3
1 biji timun kuning-dipotong
santan dari sebiji kelapa
2 sudu tempoyak
*kunyit
garam
*cili padi dan sedikit serai

*2 ulas  bawang kecil

bahan2 bertanda * ditumbuk hingga hancur

masukkan ke dalam periuk semua bahan2 diatas  dan masak dengan api sederhana
sentiasa di kacau supaya tidak pecah minyak
setelah mengelegak barulah diangkat...
siap...


jumpa di lain kali..insyaallah.... terima kasih

2 comments:

  1. Hai Mama Sara nur,
    nampaknya samalah menu makan malam kita, bezanya di sini ikan keli, kak Amie masak ikan baung!

    ReplyDelete
  2. he he ye ker kak Amie...
    ikan baung pun sedap tu, lebih kurang rasa ikan keli gak kan...

    ReplyDelete

kata-kata manis