Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2011

jom makan aiskrim goreng

SALAM HARI KHAMIS 


permulaan awal Disember 2011 kita mulakan dengan makan Aiskrim ye...
ringkas dan cepat tak payah banyak2 bahan yg penting ada Aiskrim dalam peti ais tu dan roti gardenia kan....lazimnye kalau ada budak2 memang kompen ada aiskrim ngan roti kan...


ooppps tapi yg ni kena sediakan malam tadi he he sbnye ari ni nak makan baru leh goreng..kena kasi sejuk beku semalaman...





penah makan dulu sekali tapi beli la dan masa tu fikir pelik gak camne nak makan aiskrim goreng ni kan...
si abang memang suke la  tu yg beriya-iya nak beli.



la ni baru tau rupenya sedap aiskrim goreng ni yek.....kata si abang satu tk cukuplah hu hu
lainkali kalu nak wat kena banyak2 ye mama......

resepinya memang simple sangat ambik dua keping roti dan potong bulat2
pastu letak sesudu @ dua aiskrim ape2 perisa di atas sekeping roti dulu dan pastu ambik yg sekeping lagi letak atas roti yg ada aiskrim. tekan2 kelilingnya kasi rapat-rapat kot kan aiskrim terkeluar pulak. Pastu kasi simpan dlm frezer semalaman. 
Esok…

kek chiffon pandan

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT TAHUN BARU MAAL HIJRAH 1433

Hari ni nak tayang kek chiffon pandan yg pertama kali  daku cuba ni..terlebih gembira maklumlah kan firstime he he happy sangat2 dek kerana chiffon menjadi seperti yg didamkan lembut gebuss cuma terhangus kat tepinya he he..
tak sempat nak cerita panjang tp jom tengok resepi dari YATIE MEMORIES..yg telah dicopy paste kat sini ye. buat rujukan masa akan datang memang rasa nak buat lagi ni..
tq very very much wat kak Yatie kerana share resepi yg sedap dan pastinya menjadi.
jom tengok...walaupun rupenya tak cun hu hu svbnye terlebih bakor, pasni kena kurangkan masa bakar tu ye



                                           KEK CHIFFON PANDAN
                                          c/p resepi : Yatie memories blogsport


               Bahan A
               * 6 biji kuning telur                * 2/3 cawan minyak Mazola                * 2/3 cawan santan pekat                * ½ sudu kecil garam                * 1 cawan gula pasir           …

kek biskut merry

salam sejahtera 

semalam Sarah request nak makan kek merry , katanya dah lama mama tak buat he he
pandai je budak sorang ni kalau nak makan tu ada je sok sek dia...
takperlah mama pun ok je tengah rajin ni so dgn segera pegi cari biskut merry , yg lain tu dah ada kat umah kan.
Ternampak lak biskut merry yg kaler coklat emmmm apakata try wat coklat punya kan...


lazimnya la kek merry ni wat tak ikut resepi pun main agak2 je dan tak letak telur pun. tp hasil carian2 at blog2 rasa nak try resepi macam ni ada telur lak...alhamdulillah ok jadi sedap..
jom tgk resepinya ye..

sumber:mrsdayat@myresipi.com

1 bungkus (350g) biskut marie( yg ni versi coklat)Setengah buku butter 2 biji telur 1 cwn serbuk koko 1/2 cwn milo 1 cwn air 3/4 cwn gula ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko Cara-cara patah2kan biskut dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan …

ict syah alam

assalamualaikum...salam sejahtera buat semua.

Cuti-cuti sekolah ni mulalah kan anak2 kita buat muka seposen
monyok je kalau x bawa jejalan kan...tapi kan bila di bawa berjalan senyum meleret-leretlah...



layan kerlipan cahaya-cahaya lampu di ICT Syah Alam  cukuplah yek he he ni kali ke4 terjah ict tapi kan budak2 ni memang tak jemu2 kalau cakap nak datang sini. entahlah ape yg syok sgt kan... Tapi kali ni diorg je masuk snow tu, mama abah dan sarah angkat tangan awal2 TAKNAK he he tak tahan sejukkkkk...so kenalah duk luar jalan2 je... layan budak kecik ni...sementara menunggu kakak abangnye bersnow dalam tu...
 pastu baru kitaorg semua pusing2 lg tgk kerlipan lampu sambil berposink....sampai lenguh2 kaki he he pastu balikkkk

spaggeti simple je...

assalamualaikum semua & selamat menjalani kehidupan harian..
alhamdulillah masih diberi kesempatan utk bercerita disini, masih diberi peluang utk terus menhirup udara segar di bumiNya ini.
Tahniah wat pasukan bolasepak Malaysia negaraku tercinta ini kerana berjaya membawa pulang pingat Emas. Tentu ramai yg menyaksikan semalam. Riuh rendah dgn sorakan tak sia2 ye duk depan tv sampai habis he he
Dah penat bersorak semlam kan hari ni meh kita makan spaggeti je lah ye. resepi simple je ni . yg pastinya semua tahukan. Yg penting ada bhn2 asasnye, daging cincang, bawang sos dlm botol tu. Rasa leh ikut sendiri masam masin manisnya.


sekali sekala pekena menu camni ok jugak kan, tapi kan yg sedeynya....isi rumah disini semuanya kureng berminat pun, anak2 aiii lagi la sorang je la duk makan. Meh la sapa2 yg sudi makan sini ye ...he he

kuih lapis lagi

assalamualaikum & selamat bercuti sekolah

sekejap je kan dahpun cuti sekolah akhir tahun, cuti panjang wat anak2 sekolah. bermakna tak lama lg juga la tahun baru,,,kan kan,, pantas sungguh masa beredar  dalam sedar tak sedar je kan .Cuti-cuti sekolah ni para2 ibu tentu buzy habis kan,,, buzy ngan karenah anak2 le...he he 

masa ni la anak2 yg tinggal asrama nak menempek-nempek ngan makayah dan adik2 kan he he. ala kita dulu kan masa sekolah pun camtu cuti panjang ni la ditunggu-tunggu.hihi pelajar2 yg duk asrama lagi la melompat sakan time ni yessss balik kampung he hee bukan apa selalunya sebulan 2 kali je leh balik jumpa keluarga kan,,,,bila dah tinggalkan zaman sekolah ni rindu lak tetiba kat kenangan masa duk asrama  kenangan yg pelbagai kisah suka dan duka
citer cerita gak kan, anak2 nak makan tu, nak makan ape yek??? apakata wat kuih lapis ok gak kan ...wokey jom tengok kuih lapisku ini ye. sesaja je wat kaler hijau, asyik pink je kata sarah tapi camne pun kena gak sikit kaler f…

bingka jagung

assalamualaikum dan selamat makan malam ye...
malam ni nak kongsi resepi bingka jagung pulak, boleh jg nak makan malam 2 ni dan nak wat sarapan esok pagi pun boleh jugak he he  kebetulan je nak habiskan jagung dlam tin yg masih ada setengah, kot lg lama kang dah sedap pulak. lebihan masa wat puding jagung tp puding jagungnya tak snap..  resepi copy dari dapur Suzi blogsport  terima kasih puan Suzi



bahan-bahannye
1 cawan susu cair 1 1/2 cwn air 2 biji telur 1 cawan tepung gandum 1 cawan tepung kastad 1 tin jagung ( daku letak 1/2 tin je) 3/4 cawan gula 1 s/b marjerin cair
cara-caranye

sebatikan semua bahan2 diatas ( daku blend je kecuali jagung) pastu masukkan dlm acuan yg telah dilenser ngan minyak @ butter bakar  45 atau lebih 9daku cuma lebihkan 15 minit lg api atas sahaja supaya nampak garing) dah sejuk leh potong dan makan....

ok selamat mencuba ye...








persahabatan