Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

puding karemel roti

assalamualaikum. 

Semalam berkesempatan menghantar abang sulongku ke Kelana Jaya, alhamdulillah akhirnya tercapai sudah hasrat abangku utk mengerjakan haji tahun ni. Dah sampai seru, apapun kami semua mendoakan yg terbaik buat abangku Ruznan. Amin..... dan tinggal lg seminggu pula kita semua akan menyambut hari raya AIDILADHA, hari raya korban atau hariraya haji. insyaallah kalau xda aral pulang ke kampung utk beraya lagi, ye lakan selepas hari raya aidilfitri rasa terlalu lama dah tak balik kampung he he untuk entry hari ni pula nak tayang puding roti caremel yg sempat dicuba buat pertama kali ni. Dulu puding caremel je tp yg ni campur ngan roti . memang lain sikit rasanya. yg penting sedap teruatama makan bila dah disejukkan dlm peti ais ...memang sedap...
resepi copy dari fotopages cheff Hanieliza yg pakar dalam masak2 pelbagai menu ni.

PUDING ROTI CARAMEL

Bahan A:

1/2 cawan gula ..dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti

Bahan B

1 buku roti [10 keping] 1 tin susu ca…

belated birthday kakak Tisha 10 years

Tahun ni birthday kakak Tisha jatuh pada bulan puasa iaitu 20 hb ogos yang lalu. Biasa la kan anak2 ni bab birthday memang tak lupa he he. dah beberapa tahun tak wat apa2 sambutan pun last rasanya tahun 2008 tp masa tu wat untuk ketiga-tiga anak2 sekaligus...tu yg tahun ni memasing duk merengek kat mama ni suh watkan besday party. Lagipun masih raya kan org kolumpur ni, leh juga jemput jiran2 datang. Sekadar jamuan kecik2 yg penting ada kek besday dan jemput kawan2 sekolah Kakak. Kasi dia gembira... Alhamdulillah ramai kawan2 kakak datang, tu yg bukan main happy lagi dia. Masak pun simple2 je mihun goreng, buah, desert sikit kan. wat jiran2 watkan mee hailam, nasi impit kuah kacang dan rendang. Menu x sempat nk snap pun...
kek besday pun simple je, tp alhamdulillah habis dimakan dek anak2 ni.
sempat kakak berposink ngan kawan2 sebelum masing2 balik umah. gembira betul kakak hari tu senyum meleret-leret...
kek red velvet tp berapa nak red velvet la pulak he he

mee kari

Assalamualaikum 
meh la layan mee kari pulak ye, kalau asyik nasi je boring pulak kan...mee kari ni feberet encik suami, Sarah pun suke gak tau he he tp Sarah makan yg mamanye masak sebab kuahnya mee kari ni tak pedas. Belajar wat mee kari ni dari my SIL dan resepi pun ikut kakak iparku yg sangat pandai memasak ituu.. yg bestnye sebab tak pedas dan kalu yg suke pedas tambah je sambal kerang. Baru ummmmp sikit tp biasa le kan anak2 mana suke pedas2 ni.

kuih lapis

ASSALAMUALAIKUM.

Kuih lapis feberet anak bungsu mama si Sarah, sebabnye suke sangat pink kaler he he dan bila makan nak makan selapis selapis....macam2 ragam anak2 kan. Yang penting nak makan kalau tidak lagi susah kan.
kali ni cuba resepi dari rumah Kak Ann yg duduk kat Putrajaya sana blog Periuk Tanah. Ternyata memang sedap lemak2 dan kenyal. Cuma tambah kaler hijau je nampak lain sikit. Tq ye kak Ann share resepi yg mudah jg dan paling penting sedap..


kebetulan juga hubby suruh buatkan kuih nak bawa ke rumah atok, selalunya kuih talam pandan tp sb kuih lapis Kak Ann ni jadi dan sedap, mama buatkan lagi satu cuma tmbahkan 2 x ganda so lg banyak lapis.
ada masa nanti nak copy paste resepi ni. wat rujukan lainkali kan.
sekali lagi terima kasih buat tuan blog PERIUK TANAH.

resepi buat rujukan masa akan datang

2 cawan tepung beras 3 sudu besar tepung jagung 3 sudu besar tepung ubi 1 cawan gula garam 6 cawan santan sederhana pekat- panaskan santan suam2 kuku  campur semua bahan2 diatas da…

PUDING ROTI SOS KASTAD

assalamualaikum

tengah layan puding roti yg letakkan sos kastad ni......ummmppp memang sedap kan
sepotong dua dah cukup kenyang ni maklumlah roti kan he he
tp yg rasa lainnya sb sos kastad tu...buatkan rasanya bertambah sedap, tak tipu ye


tq very2 much kongsi resepi yg sudi share resepi ini. dan mintak izin copy paste lak kat sini ye.
harap2 lepas ni senang nak bikin lagi takyah susah2 nk belek2 buku2 resepiku itu he he

 Bahan A
500 ml susu segar/fresh milk 8 keping roti (gardenia/high 5) Bahan B 

4 s/b gula halus 2 s/b butter - cairkan sebentar atas api 2 biji telur ayam 1 sudu teh esen vanilla 1 s/b tepung jagung 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional) 1 s/b buah pala *(optional)-daku tak letak
  Bahan C-kuah 

          1 tin susu cair, 2 s/b tepungkastad ,2 s/b gula
Cara-cara Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam. Bakar dalam suhu 180'C selama 30 minit/masa…

KOCI PULUT HITAM

ASSALAMUALAIKUM

Mood hari sabtu sentiasa ok kan, maklumlah hari cuti emmm cuti nilah masanya nak lepak2 kat rumah (kalau lah boleh lepak2 kan)tak juga rasanya tapi bolehlah kan kejap2 landing2 atas katil selepas solat zohor tu ye tak.
kalau dah kat rumah tu semestinyalah mulut ni nak makan je kan isshhh ni yang tak gemar tu. Macam2 rasa nak makan itu ini...

cerita pasal makan2, ini lah DAPUR cikno nak tunjukkan sejenis kuih tradisional yang memang sedap kalau makan sebagai sarapan pagi ataupun petang...memang tak penah buat lagi kuih koci pulut hitam ni yg penah nya koci labu. Tapi entah macamnana KAN suatu hari tu adik kesayanganku YG KEJA KAT dbkl tuboleh pulak tepon nak order kuih yg satu ni untuk jamuan kat opis dia.
Alamak takdak kuih lain ke yg nak suh kakak dia buat ni, mula2 takut jg tapi keinginan nak mencuba tu membuak-buak so mengiyakan je lah bolehhhh he he nak dalam 100 biji, jenuh la jugak nak nak siapkan ni ...
Apalagi tercari2la resepi kat blog2 ternama alhamdulillah a…

raya 2011

assalamualaikum

gambar-gambar kemeriahan raya tahun 2011 di kampungku. masih terasa keseronokan raya kali ini.


anak2 dara cilik yg sekali sekala jumpe ni memang suke posink.....cousin yg tak boleh berpisah... 

Raya tahun ni kami sekeluarga memilih tema biru cerah, walaupun bukan kaler feberetku he he tp sekali sekali kenalah pakai kaler yg macam gini kan. yg boy memang sukelah kan, kebetulan keluarga abangku pun kaler yg sama tu yg nampak lg meriah bila bergambar ramai2 ni. Tahun ni ramai pilih kaler biru dan pink bila digandingkan nampak serasi ye tak. sendiri punya pandangan he he walaupun kurang satu keluarga tp umah atok ki dan opah ni tetap meriah habis kecoh dengan macam2 ragam budak2 ni cuma tak dpt bergambar semua pun, tak sempat nak kumpul semua tangkap posink. ni yg sempat je, mana yg tak buzy he he
hidangan wajib ada ni, lemang pulut dan lemang jagung serta rendang ayam. yummy sedap betul kena lemang cicah rendang....

kek karemel

kek karemel
alhamdulillah gembira sangat2 bila kek yang menjadi pujaan ramai ni berjaya di siapkan di dapurku he he walaupun tak secantik yang orang lain buat tp yang penting cubaan pertamaku menjadi he he sedap di makan. trimas sebanyak2 nye kepada tuan empunya bloq MASAM MANIS kak ita yang sungguh rajin tunjuk step by step di bloqnya ...rasa nak buat lagi lepas ni. bukan apa tak puas makan dan tak puas hati nak buat yg lagi cantik kalau boleh laaaa he he

untuk resepi terperinci boleh jenggah ke blog kak Ita masam manis http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/09/berakhir-sudah-sumpahan-itu.html

Bahan-bahan untuk Gula Hangus: 2 sudu besar gula (boleh buat 1 1/2 sb untuk air gula ngam2 sahaja)Loyang 8 inci / 20cmBahan-bahan untuk Puding 400ml  / susu cair3 biji kuning telur (Putih telur masukkan terus ke dalam mangkuk pengadun untuk meringue nanti)2 biji telur140 gram gula castor1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan untuk Kek:
6 biji putih telur ( 3 biji putih telur dari bahan puding + dg…