Skip to main content

spaggeti simple je...



assalamualaikum semua & selamat menjalani kehidupan harian..

alhamdulillah masih diberi kesempatan utk bercerita disini, masih diberi peluang utk terus menhirup udara segar di bumiNya ini.

Tahniah wat pasukan bolasepak Malaysia negaraku tercinta ini kerana berjaya membawa pulang pingat Emas. Tentu ramai yg menyaksikan semalam. Riuh rendah dgn sorakan tak sia2 ye duk depan tv sampai habis he he

Dah penat bersorak semlam kan hari ni meh kita makan spaggeti je lah ye. resepi simple je ni . yg pastinya semua tahu kan. Yg penting ada bhn2 asasnye, daging cincang, bawang sos dlm botol tu. Rasa leh ikut sendiri masam masin manisnya.



sekali sekala pekena menu camni ok jugak kan, tapi kan yg sedeynya....isi rumah disini semuanya kureng berminat pun, anak2 aiii lagi la sorang je la duk makan. Meh la sapa2 yg sudi makan sini ye ...he he


Comments

  1. salam nuri...
    tahniah dah ada blog! rajin2 update ye... hehehe... blog mudah sikit nk kendalikan terutama resepi2 sbb tak payah buat link satu2 cara manual mcm kat fp... tq ye nuri sbb follow akak.. akak pun dah follow nuri..

    ReplyDelete
  2. wahhhh... kat sini boleh makan spageti... rugi tak datang awal, kalau tak sure dapat makan berpinggan2 kan.. ehehh.. akak, rumah nani ni kalau spagetti tak bape laku, ada la skali tu kimi ngan kinah cakap nak spageti sos carbonara tu, nani wat tapi makan takat skali je.. lepas tu simpan dlm peti sejuk sampai naik keras.. last2 masuk plastic sampah.. so tak leh wat la dah.. tunggu sampai betul2 teringin sangat baru nak wat balik.. hehhehehe

    ReplyDelete
  3. wslm
    tq tq ala baru nak belajo2 ni he he nanti leh akak tunjukkan yg Nuri tak tau ye insyaallah .

    Nani samalah kita isirumah x suke makan pun hu hu akak ni je sekali sekala nk try..

    ReplyDelete
  4. budak2 memang suka makan spageti..samala dgn budak kat umah..hari2 nak mee,spageti.

    ReplyDelete

Post a Comment

kata-kata manis

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…