iklan

Friday, 25 November 2011

kek biskut merry





 salam sejahtera 

semalam Sarah request nak makan kek merry , katanya dah lama mama tak buat he he
pandai je budak sorang ni kalau nak makan tu ada je sok sek dia...
takperlah mama pun ok je tengah rajin ni so dgn segera pegi cari biskut merry , yg lain tu dah ada kat umah kan.
Ternampak lak biskut merry yg kaler coklat emmmm apakata try wat coklat punya kan...


lazimnya la kek merry ni wat tak ikut resepi pun main agak2 je dan tak letak telur pun. tp hasil carian2 at blog2 rasa nak try resepi macam ni ada telur lak...alhamdulillah ok jadi sedap..
jom tgk resepinya ye..



  • 1 bungkus (350g) biskut marie( yg ni versi coklat)
  • Setengah buku butter
  • 2 biji telur
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1/2 cwn milo
  • 1 cwn air
  • 3/4 cwn gula
  • ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

Cara-cara

  1. patah2kan biskut
  2. dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
  3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
  4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
  5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
  6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang

tak sempat2 Si Sarah nak rasa tau sempat sejukkan dlm peti ais 1/2 jam je hu hu
tu yg potong macam lembik je lagi. Apapun sedappppp


tq for tuan resepi...










2 comments:

  1. assalamualaikum..

    salam maal hijrah buat akak sekeluarga.. :)

    akak, cam sedap kek biskut merry ni, teknik nya pun macam tak susah sangat kan.. nak buat lah, nani save dulu resepi akak ni kat folder resepi nani ye.. :) mekasih sharing.. :)

    tak per gak sarah kasi sejuk 1/2 jam.. nani wat kek karamel tak dan nak sejuk.. suam2 tu dah soh potong je.. camne tu.. hihihi kasi je, anak2 tengah ada mood nak makan kan..

    ReplyDelete
  2. salam kenal2..sy pun suka mkn ni..tapi nk membuatnya amatlah malas sekali..heheh

    ReplyDelete

kata-kata manis