Skip to main content

KOCI PULUT HITAM


ASSALAMUALAIKUM

Mood hari sabtu sentiasa ok kan, maklumlah hari cuti emmm cuti nilah masanya nak lepak2 kat rumah (kalau lah boleh lepak2 kan)tak juga rasanya tapi bolehlah kan kejap2 landing2 atas katil selepas solat zohor tu ye tak.
kalau dah kat rumah tu semestinyalah mulut ni nak makan je kan isshhh ni yang tak gemar tu. Macam2 rasa nak makan itu ini...

cerita pasal makan2, ini lah DAPUR cikno nak tunjukkan sejenis kuih tradisional yang memang sedap kalau makan sebagai sarapan pagi ataupun petang...memang tak penah buat lagi kuih koci pulut hitam ni yg penah nya koci labu. Tapi entah macamnana KAN suatu hari tu adik kesayanganku YG KEJA KAT dbkl tuboleh pulak tepon nak order kuih yg satu ni untuk jamuan kat opis dia.
Alamak takdak kuih lain ke yg nak suh kakak dia buat ni, mula2 takut jg tapi keinginan nak mencuba tu membuak-buak so mengiyakan je lah bolehhhh he he nak dalam 100 biji, jenuh la jugak nak nak siapkan ni ...
Apalagi tercari2la resepi kat blog2 ternama alhamdulillah ada resepinya. Siapa lg kalu bukan kat blog YATIE MEMORIES sumber utamaku itu.
terima kasih banyak2 ye kak Yatie sebab share resepi koci pulut hitam ni. Sumber asalnya pulak En. Mat Gebu chef yang popular tu.
Memang menjadi dan paling penting sedap rasanya, dohnya lembut je dan tak liat sangat, rasa macam yang duk beli kat gerai kuihmuih di taman rumah kami.


jom tengok resepinya....
KOCI PULUT HITAM
resepi copy dari YATIE MEMORIES BLOGSPORT
sumber DAPUR TANPA SEMPADAN

resepi saya cp kat sini ye.

BAHAN2 UNTUK DOH:-

250 g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam
2 sudu besar tepung gandum- kak Yatie tambah dan saya pun
secubit garam
1 1/2 cawan air

BAHAN2 UNTUK INTI:-

1 biji kelapa parut putih basah (yg tidak terlalu tua)
1 ketul gula Melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 cawan air

BAHAN2 LAIN:-

Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci
Minyak secukupnya
1 cawan pati santan + secubit garam

Cara-cara

UNTUK INTI:-

Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit.
Angkat dan sejukkan.

UNTUK DOH:-

Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas.Saya tambah tpng gandum
Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
Jika kurang air tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.

UNTUK MEMBUAT KUEH KOCI:-

Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi.
Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
Kemudian lipat seperti biasa.
Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kuih koci bergantung pada saiz kueh masing2.

Dengan susah payah juga akhirnya dapat ku siapkan 100 biji koci pulut hitam. Syukur sangat2, pagi2 adikku datang ambik kuih ni dengan senyum lebar dia lah. he he
dalam pada pada tu yg membuatnye ni berdebar-debar menunggu reaksi yg memakannye ha ha sedap ke idak itu je yg bermain dalam fikiran maklumlah firstime ni pandai2 ambik order...apapun alhamdulillah laku je licinnn lincau kata adikku.

Amin...hilang dah dap dup dap dup dari pagi tadi nih ha ha apapun memang TERIMA KASIH BANYAK TAK TERHINGGA PADA KAK YATIE DAN EN. MAT GEBU DIATAS KESUDIAN share resepi ini. Semoga bertambah rezeki anda berdua....

selamat berhari minggu...

Comments

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kan walaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hari Ke Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni.  Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu. Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah.  wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan  resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semua terima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya... semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heee ok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan. 2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disini olahan Mama Saranur (Sukatan digandakan) bahan-bahannya 3 c…

semperit @biskut dahlia

assalamualaikum
selamat berhari minggu semua hari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia ini alhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request. nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kan tuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lg alhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali. Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongku ini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye. tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing 1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnya Putar but…