iklan

Saturday, 15 October 2011

KOCI PULUT HITAM


ASSALAMUALAIKUM

Mood hari sabtu sentiasa ok kan, maklumlah hari cuti emmm cuti nilah masanya nak lepak2 kat rumah (kalau lah boleh lepak2 kan)tak juga rasanya tapi bolehlah kan kejap2 landing2 atas katil selepas solat zohor tu ye tak.
kalau dah kat rumah tu semestinyalah mulut ni nak makan je kan isshhh ni yang tak gemar tu. Macam2 rasa nak makan itu ini...

cerita pasal makan2, ini lah DAPUR cikno nak tunjukkan sejenis kuih tradisional yang memang sedap kalau makan sebagai sarapan pagi ataupun petang...memang tak penah buat lagi kuih koci pulut hitam ni yg penah nya koci labu. Tapi entah macamnana KAN suatu hari tu adik kesayanganku YG KEJA KAT dbkl tuboleh pulak tepon nak order kuih yg satu ni untuk jamuan kat opis dia.
Alamak takdak kuih lain ke yg nak suh kakak dia buat ni, mula2 takut jg tapi keinginan nak mencuba tu membuak-buak so mengiyakan je lah bolehhhh he he nak dalam 100 biji, jenuh la jugak nak nak siapkan ni ...
Apalagi tercari2la resepi kat blog2 ternama alhamdulillah ada resepinya. Siapa lg kalu bukan kat blog YATIE MEMORIES sumber utamaku itu.
terima kasih banyak2 ye kak Yatie sebab share resepi koci pulut hitam ni. Sumber asalnya pulak En. Mat Gebu chef yang popular tu.
Memang menjadi dan paling penting sedap rasanya, dohnya lembut je dan tak liat sangat, rasa macam yang duk beli kat gerai kuihmuih di taman rumah kami.


jom tengok resepinya....
KOCI PULUT HITAM
resepi copy dari YATIE MEMORIES BLOGSPORT
sumber DAPUR TANPA SEMPADAN

resepi saya cp kat sini ye.

BAHAN2 UNTUK DOH:-

250 g tepung pulut
1/2 cawan tepung pulut hitam
2 sudu besar tepung gandum- kak Yatie tambah dan saya pun
secubit garam
1 1/2 cawan air

BAHAN2 UNTUK INTI:-

1 biji kelapa parut putih basah (yg tidak terlalu tua)
1 ketul gula Melaka
1 cawan gula pasir
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 cawan air

BAHAN2 LAIN:-

Daun pisang secukupnya, dibersihkan dan dilayur hingga lembut, potong 5 inci
Minyak secukupnya
1 cawan pati santan + secubit garam

Cara-cara

UNTUK INTI:-

Kelapa diparut putih. Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama gula pasir dan air.
Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali.
Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedikit.
Angkat dan sejukkan.

UNTUK DOH:-

Satukan tepung pulut dan tepung pulut hitam dalam satu bekas.Saya tambah tpng gandum
Tuang air sedikir demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yg lembut dan tidak melekat di mangkuk adunan.
Jika kurang air tambah sedikit lagi. Ketepikan dulu.

UNTUK MEMBUAT KUEH KOCI:-

Ambil sehelai daun pisang, sapu dgn minyak pada permukaan daun pisang tadi.
Ambil sejemput doh dan leperkan, letak satu camca teh inti.
Tutup inti dgn doh dan bubuh satu camca teh santan pekat.
Kemudian lipat seperti biasa.
Bila siap, susun dalam kukusan dan kukus 15 minit atas air menggelegak. Banyak atau kurang jumlah kuih koci bergantung pada saiz kueh masing2.

Dengan susah payah juga akhirnya dapat ku siapkan 100 biji koci pulut hitam. Syukur sangat2, pagi2 adikku datang ambik kuih ni dengan senyum lebar dia lah. he he
dalam pada pada tu yg membuatnye ni berdebar-debar menunggu reaksi yg memakannye ha ha sedap ke idak itu je yg bermain dalam fikiran maklumlah firstime ni pandai2 ambik order...apapun alhamdulillah laku je licinnn lincau kata adikku.

Amin...hilang dah dap dup dap dup dari pagi tadi nih ha ha apapun memang TERIMA KASIH BANYAK TAK TERHINGGA PADA KAK YATIE DAN EN. MAT GEBU DIATAS KESUDIAN share resepi ini. Semoga bertambah rezeki anda berdua....

selamat berhari minggu...

No comments:

Post a Comment

kata-kata manis