Skip to main content

puding karemel roti

assalamualaikum. 

Semalam berkesempatan menghantar abang sulongku ke Kelana Jaya, alhamdulillah akhirnya tercapai sudah hasrat abangku utk mengerjakan haji tahun ni. Dah sampai seru, apapun kami semua mendoakan yg terbaik buat abangku Ruznan. Amin..... dan tinggal lg seminggu pula kita semua akan menyambut hari raya AIDILADHA, hari raya korban atau hariraya haji. insyaallah kalau xda aral pulang ke kampung utk beraya lagi, ye lakan selepas hari raya aidilfitri rasa terlalu lama dah tak balik kampung he he untuk entry hari ni pula nak tayang puding roti caremel yg sempat dicuba buat pertama kali ni. Dulu puding caremel je tp yg ni campur ngan roti . memang lain sikit rasanya. yg penting sedap teruatama makan bila dah disejukkan dlm peti ais ...memang sedap...
resepi copy dari fotopages cheff Hanieliza yg pakar dalam masak2 pelbagai menu ni.

PUDING ROTI CARAMEL

Bahan A:

1/2 cawan gula ..dicairkan dalam loyang yg nak dikukuskan nanti

Bahan B

  • 1 buku roti [10 keping] 
  • 1 tin susu cair 
  • 1 tin air buah dari fruit cocktal/peach
  • 2 biji telur 1/2 cawan gula 1 sudu teh 
  • esen vanilla 2 sudu besar tepung kastad
  • Hiasan 1 tin buah koktel/peach
  • Cara: 
  • 1. Panaskan kukusan. 
  • 2. Gaul rata semua bahan B kecuali fruits cocktal dan tapis. 
  • 3. Masukkan bancuhan kedalam loyang yg ada gula yg telah dicairkan.
  • 4. Tutupkan loyang dengan plastik glaze nipis. 
  • 5. Kukuskan selama 30 minit. 
  • 6. Sejukkan dahulu baru di terbalikkan dalam pinggan besar.
  • 7. Susunkan dengan perlahan-lahan isi buah fruit cocktail ta buah peach
  • 8. Sejukkan...hidangkan sebagai dessert

Comments

Popular posts from this blog

bengkang ubi gula merah

 assalamualaikum 
apa khabar semua ye? alhamdulillah sehat2 hendaknyalah kanwalaupun penat sb baru balik dari Pulau Pangkor tp gagahkan jg wat entry tau. he hee semangat ni selepas mendengar taklimat2 disana . Rindu kalau tak buat enrty lebih 3 hariKe Pangkor bkn suka2 tp ikut boss ke Seminar, nanti next enrty kita wat ceritanya ye
ok hari ni nak cerita pasal kuih bengkang ubi kayu ni. Dulu ada tayang versi kuning sb letak gula putih tp kali ni tukar kaler coklat ni sb letak gula merah. Ubi ni dpt masa blk kg ujung cuti sekolah hari tu.Seminggu jglah baru rajin kopek dan parut ubi ni, sebaik masih elok sb tak ada luka2 pada ubi tu. So dptlah buat bengkang ni @ bingka org KL panggil kan. Aduhhh sedap weh layan bengkang ni, sgt2 lembut dan emmm sedaplah. wat utk sarapan mama pagi minggu he heee 
Masih resepi sama cuma ukuran agak lebih dari hari tu je dan kita tambah sedikit lg santan resepi dulu DISINI
okey sampai disini dulu ye....TQQQQ pada ucapkan hepi besday mendoakan yg baik2 dan ucap…

kuih lapis dwi warna

assalamualaikum
salam sejahtera semuaterima kasih banyak2 pada yg masih sudi kunjung dan memberi sepatah dua kata disini. Sangat2 menghargainya...semoga anda tak jemu utk dtg lagi ye
Agak sibuk sekarang ni kan, tentu semua sedia maklum, utk menjalankan tanggungjawab baru kini. Kepenatan jg sb tu siang dah tak dpt layan lappy, balik umah pula dlm keletihan kena layan anak2 pula. Kalu letak kepala je kat bantal memang terlelap teruslah he heeeok semalam hari ahad baru berkesempatan main masak2...kebetulan  sambil baking kek pisang pastu terus bancuh buat kuih lapis ni. Bolehlah wat utk sarapan.2 org anak daraku pula tak sehat demam on off je dlm minggu ni, selera makan pun kurang,,,emmm pening fikir nak kasi makan apa dah. 
Sedap jg layan kuih lapis ni , selak selapis-selapis macam budak kecik... ok resepi sama jg masih guna resepi k.ann dan sukatan digandakan shj. boleh tgk disini

 kuih lapis
sumber resepi kak ann Periuk Tanah. disiniolahan Mama Saranur (Sukatan digandakan)bahan-bahannya3 c…

semperit @biskut dahlia

 assalamualaikum
selamat berhari minggu semuahari ke 5 kita semua berada dalam bulan Ramadhan yg mulia inialhamdulillah, masih blh berpuasa dgn sempurna tanpa sebarang masalah. 
awal lg ikutkan nak baking biskut2 raya ni kan he hee tp terpaksa buat semperit ni awal sebenarnya sb ada request.nak makan2 dlm bulan puasa bukan utk raya. Tak kisahlah tu kantuan biskut ni nak wat kudapan . Katanya bila raya tak dan nak kunyah2 biskut lgalhamdulillah rezeki kita terima. Lagipun si kenit kat rumah ni pun duk usha suh buat biskut upin ipin ni he hee bolehlah wat kat dia sekali.Kali ni kita wat ikut resepi lain. Biasa resepi lama yg hanya tepung jagung, sgt2 gebus dan rapuh. Resepi kakak sulongkuini resepi rakan fb kak zu, jadi kita cp dari blog kak zu lah ye.tqqq kak zu



SEMPERIT
sumber kak zu
200 gm butter tanpa garam ~ 1cawan
3/4 cawan gula icing1 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung jagung 1 cawan tepun custard 1 sudu kecil esen vanilla ~ tak letak 1 kuning telor ceri merah ~ hiasan


CARAnyaPutar but…